Cazul jurnalistului decapitat: ”Pentru americani, un om luat ostatic este practic un om pierdut”

Organizația Statul Islamic a revendicat decapitarea unui jurnalist american, James Foley și a postat imaginile pe YouTube. În acest clip, jihadiștii au amenițat că vor execta un alt reporter pe care îl țin ostatic. El a apărut în imagini și părea a fi jurnalistul Steven Sottloff. Natalie Maroun, directoarea pentru dezvoltare a Observatorului Internațional pentru Crize, explică, într-un interviu pentru Le Figaro, de ce nimic din aceste atrocități nu va reduce din deterimiarea americanilor de a lupta împotriva jihadiștilor.

”Chiar dacă imaginile execuției pot fi de nesuportat, aceste amenințări nu vor opri loviturile aeriene americane și nu vor face ca administrația americană să facă pasul inapoi. Este ceva greu de conceput în Franța, pentru că noi considerăm un ostatic drept o persoană ce trebuie protejată. Dar în SUA este cu totul diferit. Din moment ce un jurnalist,un militar sau un medic este capturat, el reprezintă națiunea și capătă un statut militar. Dacă un american este ucis, el va fi considerat un erou căzut în luptă și nu un martir. Pentru a înțelege poziționarea SUA este important să avem în vedere această cultură a eroismului. Chiar și părinții lui James Foley au această stare de spirit. Într-un mesaj pe Facebook, mama se declară mândră de fiul ei.”

”Pentru americani, un om luat ostatic este practic un om pierdut. Se pleacă de la principiul ca aceasta face parte din asumarea riscului. Asta face ca negocierile pentru eliberare să reușească foarte rar. De altfel ar fi paradoxal să negociezi cu jihadiștii, iar pe de altă parte să îi bombardezi. Legile războiului diferă de cele ale unei crize. Într-o situație de criză căutăm compromisul, în situație de război căutăm să distrugem adversarul.”

Cât privește probabilitatea ca execuții asemănătoare să se producă în scurt timp, Natalie Maroun considera că ”este unul dintre puținele mijloace de care dispune Statul Islamic pentru a face presiune”.

”In islamul radical, a ucide un necredincios este un act de credință. În imaginile ultimei execuții nimic nu este întâmplător. Capul ras, uniforma portocalie amintesc de Guantanamo. Filmul a fost postat pe YouTube, canalul inamicului. Totul este gândit pentru a umili. Dar, am văzut și in 2003, pierderile de vieți omenesti nu au redus determinarea americană.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.