Cazul Nichita în traducerea lui Victor Ponta

Liderul PSD, Victor Ponta, bagatelizează scandalul în care e implicat primarul Iașiului. Ponta a declarat sâmbătă seara – întrebat despre cazul primarului din Iaşi acuzat că folosea o instituție a statului pentru spionaj în interes personal – că nu ştia că poate fi dispusă arestarea preventivă pentru „spionarea unei iubite”.

Mai mult, Ponta s-a întrebat de ce ar fi dispusă arestarea preventivă într-un astfel de caz, „ca să nu spionezi o altă iubită sau de ce?”.

În opinia lui liderului PSD, „se pune problema pentru ce fapte arestăm preventiv oamenii”.

„Se pune problema, în general, dacă şi pentru ce fapte arestăm preventiv oamenii. Eu nu ştiu despre ce e vorba în dosar, dar, după spionarea unei iubite, nu ştiam că pentru asta eşti arestat preventiv. Ca să nu spionezi o altă iubită sau de ce ?”, a declarat Ponta într-un interviu la B1 TV.

Premierul a precizat însă în acest context că rezoluţia PSD privind retragerea funcţiei de partid pentru o persoană aflată în atenţia justiţiei se aplică în toate cazurile. Astfel, Nichita și-ar putea pierde funcția de vicepreședinte PSD dacă va fi arestat preventiv.

UPDATE Ponta: „Mă bucur că e în libertate”

Duminică, Victor Ponta a revenit cu o nouă declarație despre colegul său de partid.

Liderul PSD a declarat duminică că se bucură că primarul Gheorghe Nichita este în libertate şi a precizat că Rezoluţia PSD privind sancţionarea pe linie de partid impune anumite responsabilităţi în caz de corupţie, pentru „alte fapte” existând alte tipuri de responsabilităţi.

„Nu cunosc detalii din caz şi nu vreau să le comentez. Mă bucur doar că este în libertate şi, aşa cum am adoptat Rezoluţia la Consiliul Naţional, pentru fapte de corupţie orice persoană care deţine funcţii de conducere are o anumită responsabilitate. Justiţia se va pronunţa dacă este vorba de fapte de corupţie. Dacă este vorba de altfel de fapte, există alte tipuri de responsabilităţi”, a spus Ponta, aflat în Qatar.

Primarul Iașiului Gheorghe Nichita este acuzat că transformase Poliția locală într-un soi de serviciu de spionaj pe urmele iubitei sale. Edilul municipiului Iași i-ar fi cerut de asemenea unui șef de serviciu din cadrul Poliției Locale Iași să efectueze verificări la Cluj-Napoca pentru a afla informații despre un om de afaceri britanic, potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a primarului.

Primarul Iașiului este acuzat de DNA de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Procurorii au cerut vineri arestarea preventivă a lui Nichita, însă cererea a fost respinsă de judecătorii de la Tribunalul București, care au dispus cercetarea edilului în stare de libertate sub control judiciar. Decizia Tribunalului București nu este însă definitivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8513 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.