Cazul NSA: ”SUA nu au aliați, ci doar ținte sau vasali”

În urma dezvăluirilor făcute de Edward Snowden cu privire la interceptările realizate de NSA în Franța, preluate de Le Monde, președintele comisiei legislative din Adunarea Națională franceza, Jean-Jacques Urvoas, a luat o poziție ferma, în aceeași publicație. Urvoas este autorul unui raport asupra cadrului juridic aplicabil serviciilor de informații franceze.

”Să fim cinstiți, nu este o surpriză să aflăm că NSA spionează în Franța. Și nu este singura agenție americană care acționează astfel. În schimb, adevărata descoperire a acestei afaceri este amploarea și modul sistematic al interceptărilor. Aceste practici sunt disproporționate și inadmisibile. Ele dăunează considerabil imaginii acestei națiuni democratice și ridică semne de întrebare asupra concepției sale despre lume și despre libertățile fundamentale”, spune Urvoas.

”În același timp, este necesar să amintim Statelor Unite că suntem aliații lor de la începutul istoriei SUA. Or, nu ne putem comporta între aliați ca între adversari sau inamici. Această relație implică încredere și reciprocitate. Americanii trebuie să înțeleagă că nu ne pot trata ca pe Iran sau ca pe Siria! În final, această nouă întâmplare arată că SUA nu au aliați, ci doar ținte sau vasali. Franța nu este nici una, nici alta. Aveam impresia că schimburile noastre de informații au fost echilibrate, însă nu asta este situația în acest caz. Prin urmare, este necesară o reconsiderarea a situației, fără nicio concesie”, a spus Urvoas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.