Cazul și necazul Dragnea

În Liviu Dragnea a dat strechea de câteva zile. Gura nu-i mai tace, pacea nu-i mai place. Președintele PSD și al Camerei Deputaților i-a acuzat de-a valma pe magnatul George Soros, pe președintele Klaus Iohannis, pe procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pe oponenții din partid și dinafara partidului. Dragnea îi acuză pe toți că vor răul său, al PSD și al României. Dragnea vede paiul din ochii altora, dar nu vede bârna din propria ogradă.

Dragnea nu vede că a transformat Guvernul României în propria moșie, după rețeta patentată în județul Teleorman, scoțând în față al doilea prim-ministru de paie, în persoana lui Mihail Tudose, pe care-l coordonează, supervizează și supraveghează prin partenerul său de vânătoare, pescuit și coțcării politico-financiare, Ioan Marcel Ciolacu, pe care l-a făcut vicepremier cu probleme speciale. Și-a făcut protejata și sfetnica în afaceri de la Constanța pe Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale. Și-a făcut juristă preferată de la Consiliul Județean Teleorman, pe Carmen Dan, fostă secretară de școală generală și absolventă tomnatică de drept la o facultate obscură și cu o medie mediocră, ministru al Afacerilor Interne. Și-a făcut fostul șofer și bodyguard, pe Adrian Mlădinoiu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. Și-a făcut succesor în funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman pe Adrian Ionuț Gâdea, secretar de stat în ministerul Dezvoltării Regionale. Și-a făcut fostul șef de cabinet de la Consiliul Județean Teleorman, pe Florin Tunaru, fost director al Direcției Generale a Finanțelor Publice Teleorman și fost trezorier al PSD Teleorman, vicepreședinte la ANAF, cu sarcini de coordonare și supervizare a agenției. Dragnea l-a depășit cu mult pe fostul prim-ministru Petru Groza, care l-a făcut ministru al Agriculturii pe administratorul moșiilor sale, celebrul Romulus Zăroni.

Dragnea nu vede că a transformat PSD într-o plantație proprie, cultivând la vârful partidului tot felul de nulități, penali și interlopi, culeși îndeosebi din sudul României. L-a făcut președinte executiv al PSD și vicepreședinte al Senatului pe amicul său de chiolhanuri și partener de vânătoare, Niculae Bădălău, arestat și condamnat pentru furt din avutul obștesc înainte de Revoluție și inculpat pentru fapte de corupție mai recent. L-a făcut vicepreședinte al PSD cu probleme organizatorice și secretar al Camerei Deputaților pe partenerul său de vânătoare și pescuit, inclusiv în ape tulburi, Ioan Marcel Ciolacu, fost colaborator al Miliției și Securității înainte de Revoluție și colaborator al Poliției și SRI, după, implicat în afaceri dubioase cu teroristul Omar Hayssam, doctorand deocheat la Academia Națională de Informații, remarcat îndeosebi ca organizator de partide de vânătoare și de amor. L-a făcut vicepreședinte al PSD cu probleme financiare pe Ionel Arseni, deputat în legislatura trecută, actualmente președinte al Consiliului Județean Neamț, cunoscut anterior ca șef al valutiștilor din piața centrală din Piatra Neamț, anchetat de Parchetul General pentru relații sexuale cu o minoră. A făcut-o secretar executiv al PSD și secretar al Camerei Deputaților pe juna sătmăreancă Ioana Bran, care se ocupă cu afaceri cu alcool și provine dintr-o familie cu multe probleme penale. A făcut-o președinte al Organizației Naționale de Femei a PSD pe pupila sa din Teleorman, milionara Viorica Dancilă din Videle, căreia i-a asigurat și un mandat bănos de europarlamentar, din 2009 până în prezent, deși nu s-a remarcat în Parlamentul European cu niciun proiect și cu nicio intervenție. Iar „creierul economico-financiar“ al PSD a devenit fostul primar PDL de Slatina Darius Vâlcov, autorul mult discutatului program de guvernare și examinatorul membrilor Guvernului, după ce a fost arestat și trimis în judecată pentru fapte grave de corupție.

Dragnea nu vede în ce afaceri tenebroase a intrat personal ori în care i-a târât pe fosta sa soție Bombonica, pe fiul Valentin și o serie de apropiați (foști colegi de liceu și de facultate, foști șoferi și colaboratori). După ce a debutat în zorii capitalismului postdecembrist cu două bodegi, trei magazine și două depozite en-gros, Dragnea a pus mâna pe cel mai mare hotel din Turnu Măgurele (Turris) și pe cel mai mare han din Teleorman (Hanul Diligenței). Și a pus la cale cea mai mare afacere din județul Teleorman, privatizând și acaparând prin interpuși apropiați SC Tel Drum SA Alexandria, societate de construcții și reparații drumuri, care a aparținut Consiliului Județean. Primul acționar majoritar și administrator al Tel Drum a fost Marian Fiscuci, prieten din copilărie, fost coleg de liceu și fost șofer al lui Liviu Dragnea. Ulterior, au devenit acționari majoritari ai Tel Drum Lucian Liviu Dobrescu și Mugurel Sorin Gheorghie, foști colegi de liceu și de formație rock cu Dragnea. Președinte al Consiliului de administrație și director general al Tel Drum a devenit Petre Pitiș, om de casă al lui Dragnea, care a pus umărul la privatizarea acestei societăți. În 2011, după ce firma Tel Drum a fost călărită de ANAF, serviciile secrete și presa probăsistă, Dragnea a preluat și a folosit în afaceri firma 3T Construct din Piatra Neamț (denumită Tel Drum de Neamț), cu puncte de lucru în Alexandria și București, la care a devenit asociat majoritar (cu 80% din capitalul social) directorul general al Tel Drum, Petre Pitiș.

RISE Project a dezvăluit în primăvara acestui an că fiul lui Dragnea, Valentin, deține o fermă de porci în localitatea Salcia din județul Teleorman, pentru care a obținut subvenții europene de peste 3 milioane de euro. Mai recent, RISE Project a dezvăluit afacerile lui Dragnea din Brazilia, unde obișnuia să plece în vacanțe în fiecare an în ultimul deceniu, existând indicii că ar deține o vilă achiziționată pe plaja din Cumbucu. Antena 3, postul de televiziune la care avea acces direct și ultimul cuvânt până recent, a plusat în sensul că în afacerile din Brazilia ar fi fost combinat cu controversatul milionar Costel Comana, fost coleg de facultate, care s-a sinucis anul trecut, într-un avion care zbura din Bolivia în Costa Rica. Acesta ar fi cumpărat de la Dragnea nu mai puțin de șase imobile: trei din Turnu Măgurele, unul de la mare (Constanța), unul de la munte (Sinaia) și unul din Delta Dunării. Dragnea a menționat într-o declarație de avere că ar fi încasat un milion de euro de la Costel Comana, dar această mențiune a dispărut ulterior. Tot Antena 3 a devoalat alte afaceri ale fiului lui Dragnea, respectiv că acesta ar fi coproprietar la un magazin de pantofi de lux din București (pe Calea Moșilor) și proprietar al unui club de manele din Alexandria. Și, pentru ca tacâmul să fie complet, conform ultimelor dezvăluiri, firma fiului lui Dragnea a acaparat, via Tel Drum-Consiliul Județean Teleorman, o insulă (Belina) și un braț (Pavel) al Dunării.

Dragnea a uitat și de dosarele pe care le-a avut sau le are la DNA referitor la afacerile sale necurate. A uitat de dosarele deschise în 2009 și clasate în 2010. A uitat de dosarul cu afacerile de Tel Drum din Teleorman, care a fost înregistrat la DNA sub nr. 67/P/2012 și nu a fost soluționat până în prezent. A uitat de dosarul cu afacerile Tel Drum și 3T Construct de la Satu Mare, care a fost înregistrat la DNA sub nr. 221/P/2013 și nu a fost soluționat până în prezent. Și sigur, mai sunt și altele. Dar, cu privire la dosarele lui Dragnea vom reveni curând și mai pe larg. Poate că până atunci îi vine mintea la cap și se reîntoarce la dragostea dintâi: mecanica auto. Pentru că un om cu parcursul său în politică și în afaceri nu are nimic comun cu social-democrația și cu apărarea intereselor celor mulți și a celor mai năpăstuiți. Palatul și domeniul său faraonic și de prost gust de la Alexandria spun totul despre concepția sa de viață. Iar românii trebuie să conștientizeze că Dragnea a devenit un caz de patologie politică și un necaz pentru țară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 277 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.