×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:43
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Întrebările Centrului pentru Resurse Juridice
Cazul SIPA: "Ce s-a predat către ANP, patrimoniul sau arhivele?"

Centrul de Resurse Juridice atrage atenţia, într-o scrisoare deschisă către ministrul Justiției și CSM, în contextul discuțiilor despre arhiva SIPA (fostă DGPA), că există, încă, Hotărârea nr. 127/2006 privind desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, neabrogată ori modificată.

Conform art. 2 din HG 127/2006:

(2) În termenul prevăzut la art.1, întregul patrimoniu al Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie va fi inventariat de către o comisie numită prin ordin al ministrului justiţiei şi predat pe bază de protocol Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

(3) În acelaşi termen arhivele şi documentele în lucru, (…), vor fi inventariate şi preluate de către o comisie specială, constituită prin ordin al ministrului justiţiei.

(4) Comisia prevăzută la alin. (3) va preda, potrivit ordinului ministrului justiţiei, cu avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, arhivele şi documentele preluate, către Arhivele Naţionale, instituţiile din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică, prin protocoale încheiate între aceste instituţii și Ministerul Justiției.

"Prima inventariere s-a petrecut în timpul mandatului Monicăi Macovei. Au urmat alte inventarieri efectuate de către ministrii Tudor Chiuariu, Teodor Meleşcanu şi Cătalin Predoiu – cel puţin acest lucru rezultă din declaraţiile acestora. De asemenea, se afirmă în spaţiul public că arhiva se află, în clipa de faţă, sigilată, în sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Numai că, în virtutea aceluiaşi act normativ, art. 2 alin. 2, numai patrimoniul DGPA, odată inventariat, poate fi predat către ANP", sesizează organizația condusă de Georgiana Iorgulescu.

În opinia Centrului, întrebările care se ridică sunt următoarele:

* S-a aplicat ori nu s-a aplicat art. 2, alin. 2 şi 4 din HG 127/2006? Ce s-a predat către ANP, patrimoniul sau arhivele?
* Au fost transferate documente din arhivă care conţin date privind cariera şi viaţa privată a magistraţilor către sistemul de siguranţă naţională?
* Daca da, când anume?
* Au fost încheiate protocoale de cooperare, în bunul stil cazon, şi dacă da, între cine?
* Fiind de notorietate activitatea de poliţie politică a SIPA, nu credeţi că desecretizarea unei arhive care conţine date privind viaţa privată a magistraţilor şi expunerea lor publică încalcă legislaţia privind protecţia datelor?

Centru de Resurse Juridice consideră că, înainte de toate, ar trebui făcute publice următoarele lucruri:

* Rapoartele tuturor comisiilor de inventariere. Acestea ar trebui să facă lumină în ceea ce priveşte potenţiala sustragere, copiere ori distrugere de documente din arhivă;
* Componenţa nominală a fiecărei comisii de inventariere

"Numai după desecretizarea tuturor acestor rapoarte vom afla dimensiunea poliţiei politice efectuate de SIPA, şantajul folosit la adresa magistraţilor, ori modalităţi de avansare în funcţii de conducere. La fel de important este să aflăm ce s-a întîmplat, vreme de 11 ani, cu arhiva SIPA. Aşa încât, numai după aflarea tuturor acestor lucruri se poate discuta dacă şi în ce măsură este posibilă desecretizarea ori dacă este necesară distrugerea acestei arhive pentru a opri orice modalitate de şantaj în viitor", conchide organizația.

Publicat Joi, 18 mai 2017
1350
 | 3
 | 16
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
moser
0
chiar nu intelege ti ca aveti in fata intriganti profesionisti...personal consider ca toate aceste comentarii sunt inutile..dar mai ales fara sens nemaivorbind de utilitate..
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+1
ARHIVA ESTE IMPORTANTA 99%NU TEHNICA ASA CA SA ASTEPTAM SA VEDEM CE IESE DAR MAI REPEDE CA VINE IARNA SI NOI NE GANDIM CUM CARE CINE CE ??????????????????
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
??????
0
Depozitarea unei "asemenea arhive" la ANP considerați că ar putea fi vreo decizie de "politică penală" a "decidenților" din acele vremuri , dacă documentele de prin arhivă nu sunt găsite, de către cei "interesați", pe la Arhivele Naționale ?
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
??????
-1
Ceea ce a citit domul Danileț , probabil documente ce îl determină să exprime public o anumită opțiune referitoare la deciziile despre arhivă , atunci când s-a ocupat de arhiva "în discuție", considerați nu ar "stârni" și interul acelora care se "documentează" pe la Arhivele Naționale, unde zice articolul că ar fi trebuit predate ,"arhivele și documentele preluate"?
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
??????
-1
Remarcați totuși că "fondul documentar" aflat în administrarea Arhivelor Naționale este un fond public ,cu acces liber pentru "cercetătorii" și cititorii de asemenea arhive ?
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
escu
+3
Tataie, dar multora le mai tremură nădragii când aud de arhiva SIPA. Vorba lui Predoiu: tremură balamalele la geamuri. De ce nu am vedea cam ce conține, cu selecția de rigoare dacă afectează siguranța națională. Cât despre persoane, este bine să știm ce a stat la baza deciziilor unor judecători. Nu credeți că desecretizarea ar pune multe semne de întrebare asupra multor condamnări date cu sfidarea legii? Oare Livia Stanciu, și nu numai, o fi dormind bine? Sau plutește, încă, deasupra câmpului tactic?
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul
+4
Praful ....
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
ILeo
+6
Este just ca HG 127/2006, distinge intre patrimoniu si arhiva, dar din sit de fapt reiese ca ANP s-a ales si cu arhiva,ultima trebuind a fi predata Arh Nationale. Este un exemplu de cum si ce fac decidentii ,acei ministrii pe care ii vedem cu surle si trambite pusi sa ocupe fotolii .Cu cartofi incinsi in mana-caci SIPA era spionajul si politia politica a judec,proc si pers auxiliar- toti s-au fofilat.Cu exceptia lui T Chiuariu ce a stabilit prin pr.verbal sit arhivei si a lui predoiu ce a inaintat la CSAT ce avea in atributie sa urmareasca predarea arhivei SIPA la Arh Nationale, dar nu a catadixit sa raspunda PRIN MASURI pr.verbal al lui Chiuariu-Predoiu. Ce trebuia sa faca CSAT al lui BAsescu ?SA sesizeze organele penale ! Ce au facut Basescu si CSAT ?EI NU STIU NIMIC
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Vigilentul
+5
Bravo, Guşă! Eşti fără milă în analiză. Aşa te vrem!
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Magda
+6
Tare poza! Șoricelul ăla ivit din gaura biblioraftului SIPA, este cumva Danileț? Mustăcios e, slăbănog e... pentru că mănâncă hârtie MULTĂ, ca să nu ajungă docomentele pe mâna orișicui! Iar metoda, este cea mai sigură...doar se știe că, ce-și face omul cu mâna lui, pe lângă că-și intră-n mână (adică devine dibaci....), E BUN FĂCUT! Iar biblioraftul e ROȘU...adică, „morții” de pe-acolo, încă nu-s descărnați, mai au carne și sânge pe ei!
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 12 ore şi 28 minute
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 15 ore şi 20 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore