Cazuri de cancer rar din cauza implanturilor mamare

Responsabilii americani din domeniul sănătății trag un semnal de alarmă persoanelor care și-au făcut implanturi mamare din necesitate ori ca alegere personală.

O formă rară de cancer care a fost prima dată asociată cu implanturile mamare în 2011 se dovedește a fi asociată cu nouă decese, potrivit specialiștilor Autorității Medicamentelor din America. De la 1 februarie până acum, aceștia au primit 359 de sesizări ale unor cazuri de cancer asociate cu implanturile.

Decesele nu au fost cauzate de cancer la sân, spun specialiștii, ci de un tip rar de limfom în sistemul imunitar. În cazurile sesizate, această formă de cancer s-a dezvoltat în sân, de obicei în țesutul cicatricial care se formează în jurul implantului, indiferent dacă era din soluție salină sau silicon. De obicei, se poate trata și rareori poate fi fatal. Femeile care au făcut implant trebuie să fie atente la primele simptome, umflături, durere, scurgeri.

În multe cazuri, îndepărtarea implanturilor a dus la dispariția bolii, dar în unele cazuri este nevoie de chimioterapie și intervenție radiologică.
Specialiștii susțin că este greu de precizat câte cazuri există, întrucât cazurile semnalate au fost prea puține, dar și din cauza lipsei datelor privind vânzarea de implanturi în întreaga lume.

Numai anul trecut aproximativ 290.000 de femei din SUA au făcut implanturi de mărire a sânilor, iar 109.000 au făcut o reconstrucție mamară în urma mastectomiilor. Estimările arată că între 10 și 11 milioane de femei din întreaga lume au implanturi mamare. (S. Teodorescu)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.