CCR a dat undă verde la fraude electorale

Curtea Constituţională a respins marţi ca inadmisibilă sesizarea PNL referitoare la OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României. Nu înseamnă că OUG 45 este şi constituţională, dar ea rămâne în vigoare.

Ordonanţa nu este automat constituţională, dar rămâne în vigoare

Judecătorii CCR au respins ca fiind inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate privind OUG 45/2014. Decizia luată la CCR nu înseamnă că OUG 45/2014 este şi constituţională, ci doar că nu a fost dezbătut conţinutul ordonanţei, considerându-se că sesizarea Curţii a fie a fost făcută prin nerespectarea unor proceduri speciale, fie subiectul nu este de competenţa CCR. Când va fi publicată motivarea, atunci se va afla care a fost cauza de inadmisibilitate.

În alte speţe anterioare relativ similare, judecătorii CCR au dat verdict de neconstituţionalitate. Evident a fost însă vorba de alte forme de sesizare decât cea de acum. Reamintim, pe 4 august 2014, PNL a dat în judecată guvernul Ponta III privind emiterea OUG 45/2014 şi în chemarea în instanţă a Executivului s-a ridicat şi excepţia de neconstituţionalitate privind ordonanţa. Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea depusă în numele PNL prin semnătura lui Klaus Iohannis şi a trimis ordonanţa la Curtea Constituţională.

Dacă OUG ar fi fost atacată la CCR de către Avocatul Poporului, atunci cu siguranţă s-ar fi discutat pe fond şi, repetăm, jurisprudenţa reclama o decizie de neconstituţionalitate. Numai că dl Victor Ciorbea, şeful instituţiei Avocatul Poporului a refuzat cu obstinenţă timp de două luni să trimită la CCR, OUG 45/2014.

Este foarte important de văzut care au fost motivele de inadmisibilitate a sesizării PNL.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres (informaţia o luăm însă sub beneficiu de inventar) autorul sesizării practic a investit instanța cu o acțiune având ca obiect o excepție de neconstituționalitate a OUG 45/2014, iar, ulterior, a venit cu o cerere de completare având ca obiect și anularea Hotărârii de guvern care prevedea modificarea termenului de la 45 la 60 de zile pentru verificarea candidaturilor. Această critică nu ar mai fi fost motivată însă. Juriştii PNL nu au putut fi contactaţi pentru a face precizările de rigoare.

Oricum, prin respingerea ca fiind inadmisibilă, Oug 45/2014 rămâne în vigoare şi va produce efecte. Practic se poate spune că şi CCR a dat undă verde la fraude în ziua alegerilor prezidenţiale. Acuzaţiile PNL le puteţi vedea aici: PNL a dat în judecată Guvernul Ponta III.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.