CCR a publicat motivarea deciziei privind hotărârea în cazul Șova

Curtea Constituţională a României a publicat marţi motivarea deciziei care vizează hotărârea Senatului privind votul din 25 martie în cazul solicitării DNA de încuviințare a reținerii și arestării senatorului PSD Dan Șova.

CCR a decis pe 6 mai că hotărârea Senatului în cazul votului privind cererea de arestare a lui Șova este neconstituțională.

CCR arată în motivare că decizia ar fi trebuit să fie luată de majoritatea membrilor prezenți.

Hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviințare a reținerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispozițiilor constituționale referitoare la cvorumul de adoptare, respectiv cu majoritatea membrilor prezenți la ședința plenului Senatului în care se supune aprobării cererea adresată de PÎCCJ, prin intermediul ministrului Justiției, arată CCR.

”Curtea constată că, prin Hotărârea nr.32 din 25 martie 2015, Senatul își fundamentează rezultatul votului pe dispoziții legale și regulamentare contrare Constituției, care conferă acestuia alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea fundamentală. Potrivit preambulului hotărârii, cererea referitoare la încuviințarea reținerii și arestării
preventive a senatorului Dan-Coman Șova a primit 79 de voturi ‘pentru’, 67 de voturi ‘contra’ și 5 voturi au fost anulate. Reținând în articolul unic neîndeplinirea condițiilor cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 și de art.173 din Regulamentul propriu, care consacră cvorumul decizional al majorității absolute în cazul încuviințării reținerii și arestării preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decât cel pe care îl prevede Constituția. În concluzie, Curtea constată că hotărârea Senatului este neconstituțională prin raportare la dispozițiile art.1 alin.(5) și art.76 alin.(2) din Constituție”, se precizează în motivarea CCR.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, arăta că Senatul va respecta decizia CCR, însă după primirea motivării acesteia.

Întrebat dacă votul din Senat ar putea fi reluat în cazul invalidării hotărârii din 25 martie, Augustin Zegrean a precizat: „Dacă hotărârea ar fi invalidată, nu ar mai exista o hotărâre și atunci ar trebui să ia o altă hotărâre”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.