CCR a respins sesizarea privind procedura de numire a şefului DGPI

Curtea Constituţională a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea de neconstituţionalitate PNL privind Legea de adoptare a OUG 76/2016 privind procedura de numire a şefului Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului de Interne.

Astfel, Curtea a respins atât sesizarea referitoarea la modificările privind încălcarea principiului bicameralismului și numirea unei persoane civile la conducerea DGPI, cât şi neavizarea sa de către CSAT.

”În motivarea soluţiei pronunţate, Curtea a reţinut că modificările pe care Camera decizională (Senatul) le aduce asupra proiectului de lege adoptat de prima Cameră sesizată (Camera Deputaţilor), recte asupra dispoziţiilor art.8 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.76/2016, sunt circumscrise marjei Camerei decizionale de a interveni asupra soluţiei legislative supuse dezbaterii sale, noul conţinut normativ nefiind de natură să deturneze obiectivele urmărite de iniţiativa legislativă”, se arată în comunicatul CCR.

Curtea nu consideră neconstituţională nici numirea unei persoane civile la conducerea DGPI deoarece ar fi ”o garanţie a respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor vizate de activitatea acestui serviciu de informaţii.”

”Referitor la avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în procedura de numire în funcţii publice, Curtea a reţinut că, potrivit legislaţiei în vigoare, acesta este necesar doar în privinţa cadrelor militare, iar în cadrul acestei categorii doar cu privire la funcţiile cu grad de general de corp de armată, general-comandor, viceamiral-comandor şi cele superioare acestora. Aşa fiind, eliminarea avizului CSAT din procedura de numire a directorului general al DGPI este determinată de eliminarea condiţiei de cadru militar în activitate al persoanei care va ocupa funcţia respectivă şi este în acord cu legislaţia referitoare la competenţa CSAT de a emite avize”, mai precizează Curtea.

Grupul senatorial al PNL a sesizat Curtea Constituţională, pe 23 mai, în legătură cu neconstituţionalitatea Legii de aprobare a OUG 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne. Potrivit senatorilor liberali, legea încalcă principiul bicameralismului şi reduce în mod neconstituţional prerogativele preşedintelui României şi ale CSAT.

Citește și Scandalul „Doi și-un sfert”, pe masa CCR

procedura de numire a şefului DGPI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.