CCR: Cine-mparte parte își face

Mandatul de judecător la Curtea Constituţională va conta la pensie, a decis CCR după ce a analizat o contestaţie depusă în acest sens de judecătorul constituţional Mona Pivniceru. Astfel, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis joi, cu unanimitate de voturi, admiterea excepției ridicate de Pivniceru privind asimilarea mandatului de membru al CCR cu cel de magistrat de la instanțele judecătorești în ceea ce privește pensia specială.

Judecătoarea CCR Mona Pivniceru a făcut această solicitare pe motiv că vrea pensie specială de magistrat. Pentru că, în prezent, legea nu adaugă și mandatul de la Curtea Constituțională vechimii în profesia de magistrat, judecătoarea a contestat actul normativ chiar la Curte. În aceeași situație se află și un alt judecător constituțional, Tudorel Toader, care își termină mandatul în doar două luni și vrea pensie specială.

CCR a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.82 alin.(2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ridicată de Mona Pivniceru, judecător al Curții, într-un proces cu Casa Județeană de Pensii Iași, relatează Agerpres.

Art.82 alin.(2) prevede: „Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul de
specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în
considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul, procurorul financiar și consilierul deconturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult”.

Judecătorii constituționali au același salariu și toate celelalte drepturi ca și magistrații de la Curtea supremă și este normal ca pensia să fie la fel, a susținut, joi, președintele CCR, Augustin Zegrean.

„Și judecătorii CCR pot să fie parte în proces, am avut ocazia de atâtea ori, ba ne-au dat unii în judecată, ba alții, acum ne-am dat noi, adică unii dintre noi. (…) Ar trebui multe făcute, dar legislația, în general, este necorelată. Sunt foarte multe probleme de necorelare legislativă. Sigur că și judecătorii Curții sunt magistrați. De exemplu, avem același salariu ca judecătorii de la Curtea supremă și toate celelalte drepturi, așa scrie la lege. E normal ca și pensia să o avem la fel, nu? Și nu este decât o problemă de interpretare acolo, nu este altceva. Ca și sumă, ca și cuantum este același cuantum de pensie, ca procent din salariu, ca judecătorii de la orice instanță, dar este problema cealaltă că legea aceea nu ne consideră vechimea de aici, vechime valabilă la pensie”, a precizat Zegrean la sediul CCR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.