CCR discută în 29 decembrie sesizarea PNL privind bugetul

Curtea Constituțională va discuta pe 29 decembrie sesizarea PNL privind bugetul de stat pe anul 2015, au anunțat luni oficiali ai CCR, transmite AGERPRES.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat duminică de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi „pentru” și 141″împotrivă”.

Ulterior, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a informat că grupurile parlamentare ale PNL vor contesta la Curtea Constituțională bugetul de stat pe anul 2015, pe motiv că este neconstituțional. „Avem două argumente: principiul legalității și principiul respectării angajamentelor internaționale”, a explicat Nicolăescu, în plenul Parlamentului.

El a adăugat că grupurile PNL au votat împotriva bugetului propus pentru 2015, pentru că acesta „în loc să lupte împotriva corupției, stimulează corupția”.

„Acest buget, în opinia noastră, continuă risipa resurselor bugetare, continuă să dea slobod evaziunii fiscale și, mai ales, în loc să lupte împotriva corupției, stimulează corupția. De asemenea, este un buget care, împotriva afirmațiilor demagogice făcute, de la această tribună, de reprezentanții Puterii, nu creează locuri de muncă, ci, dimpotrivă, micșorează orice speranță a cetățenilor acestei țări de a-și mai găsi un loc de muncă”, a spus Nicolăescu.

În replică, premierul Victor Ponta a făcut un apel la responsabilitate, arătând că eventuala contestare la Curtea Constituțională a bugetului de stat pe 2015 va determina amânarea creșterii pensiilor, acordarea subvențiilor sau reducerea TVA în turism.

”Curtea Constituţională are la dispoziţie 20 de zile de analiză şi dezbatere a proiectului supus contestării. Cu alte cuvinte, termenul expiră la 11 ianuarie. Mai departe, se pot întâmpla două lucruri: Curtea Constituţională să declare constituţional proiectul de lege şi el pleacă la promulgare sau să-l declare neconstituţional, şi atunci procedura cea mai simplă este: îl trimite la Parlament pentru a-l pune de acord cu prevederile constituţionale aşa cum va spune Curtea la vremea respectivă. Din 11 ianuarie până la sfârşitul lunii ianuarie, dacă există voinţă politică din partea lui Victor Ponta şi a PSD, proiectul de lege poate fi revizuit şi poate fi trimis la promulgare şi altfel încât proiectul de lege să intre în vigoare”, a susţinut Eugen Nicolăescu, vicepreședintele grupului liberal din Camera Deputaților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.