CCR a declarat neconstituțională scăderea pensiilor

Magistrații Curţii Constituţionale spun că anumite prevederi din legea prin care Guvernul vrea să taie pensiile cu 15% şi salariile bugetarilor cu 25% sunt neconstituționale. Acelaşi verdict a fost dat şi în cazul legii pensiilor speciale. Astfel, Curtea Constituțională a decis că articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţional, la fel şi articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. În schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% a fost declarată constituțională.

Curtea Constituţională a României a decis, vineri, că sunt neconstituţionale anumite prevederi din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, au declarat surse judiciare.

Potrivit acestor surse, citate de Mediafax, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că prevederile privind pensiile magistraţilor sunt neconstituţionale, în timp ce în cazul altor categorii prevederile legale sunt interpretabile, însă nu se impune reglementarea lor în Parlament.

A fost declarat neconstituţional articolul 1, litera c, care prevede că „pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare: (…) c) pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale”.

De asemenea, a mai fost declarat neconstituţional articolul 9 al proiectului de lege: „(1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. (2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei”.

În aceste condiţii, legea nu mai merge direct la promulgare, ci este retrimisă Parlamentului pentru a o pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Conform Constituţiei, prevederile declarate neconstituţionale trebuie puse în acord cu decizia Curţii în termen de 45 de zile.

Cum și-au apărat magistrații privilegiile

 Cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale au decis că recalcularea propriilor pensii este neconstituţională. În schimb, pensiile militarilor, forţelor de ordine, piloţilor de avioane, al funcţionarilor publici cu statut special, diplomaţilor sau ale parlamentarilor vor fi recalculate.

Ion Predescu, membru al CCR a motivat:„Între magistrați și ceilalți este o diferență fundamentală. Ei (magistraţii – n. red.) au statut constituțional, ceilalati au statut legal. Când e statut constituțional nu-l poti modifica sau desființa prin lege”.

„Măi, dacă haina are două mâneci, tu îi laşi una? E făcută cu două mâneci nu cu una. Pensia este pentru activitatea din trecut pentru cei 30 de ani, 35 sau 40 şi corespunzător cotizaţiilor de atunci. Dumneata poţi trece peste faptul că timp de 30 de ani omul le-a plătit lună de lună cota de asigurare? Ia că te întreb eu. Nu că nu prea! Poţi să zici, măi, că nu ai plătit-o sau dacă zici că ai plătit-o, nu mă interesează? Păi nu, nu că nu prea, nu poţi că omul a plătit timp de 30 de ani şi i s-au reţinut banii acolo. Că tu i-ai administrat prost e treaba ta”, a mai spus judecătorul în dialogul cu presa.

Curtea Constituţională a luat în discuţie sesizările PSD şi PNL, precum şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind neconstituţionalitatea măsurilor de reducere a salariilor şi a pensiilor decise de Guvern.

PSD a sesizat Curtea Constituţională în cazul Legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede, printre altele, reducerea salariilor cu 25 % şi a pensiilor cu 15 %. De asemenea, PSD au contestat la Curtea Constituţională şi legea care prevede recalcularea pensiilor speciale.

PNL a contestat la Curtea Constituţională Legea privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate care vizează reducerea salariilor şi pensiilor, dar şi în cazul legii privind recalcularea pensiilor speciale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.