Ce a căutat o cireadă de vaci Holstein într-un avion cu destinația Qatar

Prima cireadă de vaci Holstein, transportate aerian, a sosit în Qatar, unde va produce lapte destinat atenuării efectului embargoului impus acestui emirat gazifer bogat de către vecinii săi, a anunţat miercuri un reprezentant al proiectului, relatează AFP.

Cele 165 de vaci Holstein, de la Budapesta, fac parte dintr-un lot de 4.000 de vaci care vor fi importate în Qatar şi transportate aerian până în august.

Cireada, condusă la o fermă situată la 80 de kilometri nord de Doha, se află în centrul interesului presei şi generează un sentiment de mândrie în Qatar, care consideră această operaţiune alt semn de sfidare a vecinilor ţării.

”Avem 165 de Holstein, toate selecţionate să producă lapte”, a declarat pentru presă John Dore, un reprezentant al Baladna Livestock Production, care gestionează operaţiunea.

”Există 35 de vaci care produc deja lapte, iar alte 130 o vor face în două-trei săptămâni”, a adăugat el.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egiptul şi-au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul şi i-au impus sancţiuni economice, acuzându-l că susţine ”terorismul”.

Qatarul respinge aceste acuzaţii.

Arabia Saudită a închis singurul post frontalier terestru cu emiratul, care depindea de această cale în vederea importurilor sale alimentare, mai ales de lapte saudit.

Vacile importate sunt destinate producţiei de lapte şi carne.

”Producţia locală acoperă în prezent 10-15% din nevoi”, a declarat Dore.

”Anterior, cea mai mare parte a laptelui provenea din Arabia Saudită şi EAU”.

”Pentru moment, nevoile sunt acoperite de Turcia. Laptele este apreciat chiar dacă calitatea nu este egală celei de producţie locală”, a spus el.

Înainte de a ajunge miercuri în ferma din nordul Dohei, cele 165 de Holstein au călătorit, de marţi, la bordul unui avion cargo aparţinând Qatar Airways.

Ideea operaţiunii i-a venit firmei locale Power International, al cărui patron, Moutaz al-Khayatt, a declarat pentru Bloomberg că după importarea celor 4.000 de vaci, ele vor asigura 30% din nevoia ţării de lapte proaspăt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.