Ce a căutat un ofițer SRI în arhiva SIPA în 2013?

Președinta UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, remarcă, după publicarea listei privind vizitele în arhiva SIPA, că printre vizitatori s-a aflat, în 2013, și un ofiţer SRI detașat la Ministerul Justiției.

„Conform materialului publicat de Ministerul Justiției, printre cei care au intrat în arhiva SIPA în 13.12.2013 a fost și domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dânsul a fost ofițer SRI detașat în cadrul Ministerul Justiției”, a scris Gîrbovan joi pe pagina sa de Facebook.

În acest context, judecătoarea adresează trei întrebări esențiale: „Ce a căutat domnia sa (Andronache – nr.) în arhiva SIPA?. În baza cărui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat în arhiva SIPA în 2013? Există un raport și/sau proces verbal întocmit de această comisie?”.

Dana Gîrbovan face referire la ultimele nume apărute pe lista publicată de Ministerul Justiției care arată că în 13.12.2013 arhiva a fost vizitată de Andronache Florian-Teodor, Ştef Marius, Oltenaş Adrian și Tiliban Nicolae.

La acel moment ministru al Justiției era Robert Cazanciuc, în Guvernul Victor Ponta.

Varianta lui Cazanciuc: Sereistul a schimbat becul!

Robert Cazanciuc a susținut joi că intarea în arhiva SIPA, în anul 2013, s-ar fi făcut pentru că ANP, depozitarul arhivei, sesizase Ministerul Justiţiei că se defectase un bec.

„ANP, depozitarul arhivei, a sesizat Ministerul Justiţiei cu privire la faptul că sistemul de supraveghere video, exterior locaţiei, a indicat faptul că pe holul de acces către camerele sigilate în care erau depozitate documentele arhivei SIPA este posibil să se fi defectat un corp de iluminat. Prin ordin al MJ s-a constituit o comisie alcătuită din persoane autorizate legal pentru zone cu restricţii de acces”, a declarat Cazanciuc pentru presă.

Fostul ministru a susținut că „membrii acestei comisii au avut acces exclusiv pe holul exterior camerelor sigilate în care era depozitată arhiva SIPA”.

„Au constatat că un bec se defectase, au procedat la înlocuirea lui, au constatat că toate sigiliile camerelor din holul respectiv erau intacte, au părăsit locaţia şi au consemnat aceste operaţiuni administrative într-un proces verbal, depus la compartimentul de specialitate. Aşadar, membrii acestei comisii au avut un rol strict administrativ, nu au intrat în niciuna din încăperile în care se aflau documente ale arhivei SIPA, nu au intrat în contact cu niciun fel de document, dosar, hârtie, obiect din arhivă”, a menționat Cazanciuc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8493 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.