Ce a decis definitiv Justiția în disputa colaborării lui Nicolae Breban cu Securitatea

Scriitorul Nicolae Breban a câștigat irevocabil procesul în care era acuzat de colaborare cu Securitatea. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis pe 18 iunie recursul declarat de scriitor împotriva Sentinței din 2012 a Curții de Apel București prin care acesta fusese declarat colaborator al Securității.

„Admite recursul declarat de Breban Nicolae Alexandru împotriva Sentinței civile nr.4430 din 2 iulie 2012 a Curții de Apel București– Sectia a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal. Modifică sentința atacată în sensul că respinge acțiunea formulată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, ca neîntemeiată”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Decizia instanței supreme este irevocabilă. La recurs au fost acceptate în apărarea lui Nicolae Breban un studiu al lui Gabriel Andreescu, declarația lui Paul Goma și declarația lui Virgil Tănase.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut, în 2011, Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a scriitorului Nicolae Breban.

Pe 2 iulie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea CNSAS.

Hotărârea a fost atacată însă de Nicolae Breban la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Miercuri, 18 iunie, instanța supremă a admis recursul şi a stabilit irevocabil că Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securităţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.