CE a declanșat o procedură împotriva României

CE a lansat, miercuri, un infringement împotriva României privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, precizând că Bucureştiul nu a notificat adoptarea unui plan de acţiune preventivă şi a unui plan de urgenţă în această privinţă, potrivit unui comunicat al Comisiei, conform Digi24.

Redăm, mai jos, comunicatul oficial al Comisiei Europene cu paragrafele care vizează România:

Pachetul de măsuri în constatarea neîndeplinirii obligațiilor din luna noiembrie: principalele decizii

Bruxelles, 26 noiembrie 2014

În pachetul lunar privind deciziile referitoare la constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană acționează în justiție statele membre care nu au respectat în mod corespunzător obligațiile care le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează numeroase sectoare, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Comisia a luat astăzi 205 decizii, printre care se numără 32 avize motivate și 6 sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. Prezentăm în continuare un rezumat al principalelor decizii. Pentru mai multe informații cu privire la procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, a se vedea MEMO/12/12.

(…)2. Avize motivate

Fiscalitate: Comisia solicită ROMÂNIEI să pună capăt tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente care obțin venituri în România

Comisia a solicitat României să își modifice normele privind impozitarea veniturilor provenite din activități independente desfășurate de persoane fizice nerezidente. Comisia Europeană consideră că ele constituie o restricție la libera prestare a serviciilor și la libera circulație a capitalurilor în cadrul pieței interne. În prezent, persoanele fizice rezidente care obțin venituri comparabile își pot deduce cheltuielile profesionale legate de aceste venituri, ceea ce conduce la o impozitare limitată la venitul net. Cu toate acestea, persoanele fizice stabilite într-un alt stat din UE/SEE și care nu sunt stabilite permanent în România nu pot beneficia de o astfel de deducere și sunt impozitate pe baza veniturilor brute obținute în România.

Comisia nu găsește niciun motiv valabil pentru justificarea acestei impozitări mai mari a veniturilor persoanelor fizice stabilite într-un alt stat din UE/SEE și consideră că această practică este discriminatorie și constituie o restricție la libera prestare a serviciilor și la libera circulație a capitalurilor, conform interpretării Curții de Justiție (cauzele C-234/01 Gerritse, C-290/04 FKP Scorpio și C-345/04 Centro Equestre).

Prin urmare, Comisia a solicitat României să își modifice normele pentru a se conforma legislației UE. Solicitarea este adresată sub forma unui aviz motivat. În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în privința acestei chestiuni.

  • Securitatea aprovizionării cu gaze naturale: ROMÂNIEI i se solicită să se conformeze normelor UE

Comisia a solicitat în mod oficial României să asigure respectarea deplină a normelor UE în materie de securitate a aprovizionării cu gaze naturale. Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale are drept obiectiv garantarea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face față unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre ar trebui să permită fluxul bidirecțional de gaze naturale la nivel transfrontalier și să pregătească în prealabil planuri de acțiune preventivă și planuri de urgență. Comisia Europeană a adresat astăzi României un aviz motivat.

Până în prezent, România nu a notificat Comisiei adoptarea unui plan de acțiune preventivă și a unui plan de urgență, așa cum prevede regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale și nici nu a informat Comisia cu privire la deciziile sale referitoare la fluxurile bidirecționale de gaze naturale. Autoritățile competente din statele membre trebuiau să adopte planurile de acțiune preventivă și planurile de urgență deja până la data de 3 decembrie 2012. Deciziile privind fluxurile bidirecționale de gaze naturale trebuiau să fie adoptate până la 3 septembrie 2012. România are la dispoziție două luni pentru a se conforma obligațiilor sale; în caz contrar, Comisia poate decide să înainteze cauza Curții de Justiție. Mai multe informații referitoare la testele de rezistență privind securitatea energetică sunt disponibile la adresa: http://ec.europa.eu/energy/stress_tests_en.htm

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.