Ce a mânat ANAF de a călcat la RISE Project

ANAF a descins, joi, la organizația jurnalistică Rise Project. Controlul Fiscului vine la doar câteva zile după ce platforma a publicat o anchetă despre legăturile lui Liviu Dragnea din Brazilia.

De asemenea, Rise Project anunțase pentru astăzi alte dezvăluiri despre șeful PSD, mai exact un raport DOI ȘI UN SFERT care arată că Dragnea e DEȚINĂTORUL Tel Drum.

„Tocmai am fost vizitați la redacție de inspecția Antifraudă de la ANAF, control inopinat.

Florin Tunaru, vicepreședinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman și asociat în Fundația pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea.

Publicăm curând articolul „Serviciul lor secret”, scrie Rise Project pe pagina de Facebook.

ACTUALIZARE: Jurnaliștii de la Rise Project au publicat o conversație avută, prin mesaje, cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

ACTUALIZARE:

Preşedintele PSD a precizat într-o intervenţie la România TV că nu ştie nimic despre controlul ANAF şi a cerut instituţiei să dea explicaţii publice despre acţiunea declanşatăla sediul RISE.

Liviu Dragnea a intervenit telefonic la România TV în jurul orei 18.00, precizând nervos că ştie nimic despre controlul ANAF. Mai mult, Dragnea a cerut ANAF să explice public acţiunea de control.

„Acum 29 de minute am primit un mesaj si prin mesaj am aflat ca ANAF a inceput aceasta actiune. Sunt indignat de ceea ce se intampla, se incearca compromiterea mea. Sper sa existe explicatii logice. Sper ca aceste institutii sa nu aiba alte motivatii, cer explicatii publice”, a declarat Liviu Dragnea telefonic.

El a mai precizat că îşi va rezolva problemele cu dezvăluirile RISE Project pe calea justiţiei.

„Faptul ca o publicatie publica ceva despre mine, voi actiona pe caile legale, dar libertatea presei nu trebuie afectata sub nici o forma. Nu vreau ca cineva din presa sa se simta inhibat, sa nu mai poata faca anchete, fiecare cu meseria lui, nu trebuie implicate instituliile statului. Sper sa nu fie o actiune de compromiterea a mea (controlul ANAF – n.r.)”, a mai spus Dragnea.

ACTUALIZARE:

Preşedintele Liviu Dragnea a transmis, joi seara, un comunicat de presă legat de situaţia de la RISE Project:

„Am aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacţia Rise Project. Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declaraţii:

1. Nu am nici o implicare în prezenţa unor inspectori ANAF în redacţia Rise Project.

2. Sunt indignat de ceea ce se întâmplă.

3. Am sentimentul că se încearcă compromiterea mea.

4. Faptul că o instituţie de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nici o legătură cu implicarea instituţiilor statului în viaţa acelei instituţii de presă.

5. Acest tip de comportament a existat în timpul unui regim prezidenţial de tristă amintire, când instituţii de presă ostile acestuia erau ţinta instituţiilor de forţă.

6. Cer ca ministrul de Finanţe şi şeful ANAF să dea explicaţii imediat privind prezenţa inspectorilor ANAF în redacţia Rise Project.

7. Vreau ca aceste explicaţii să fie publice”.

ACTUALIZARE:

Organizaţia media ActiveWatch condamnă acţiunea de intimidare desfăşurată de ANAF în redacţia RISE Project şi consideră că aceasta are directă legătură cu investigaţiile recente care îl vizează pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Rise anunţase ieri că va publica azi, 6 iulie, o nouă anchetă privind acapararea de către puterea politică a unuia dintre serviciile de informaţii din România. Cu numai două zile în urmă, Liviu Dragnea a ameninţat redacţia Rise Project cu o acţiune în justiţie atunci când jurnaliştii Rise i-au cerut un punct de vedere în legătură cu una din anchetele ce îl vizează pe liderul PSD”, se arată într-un comunicat transmis News.ro.

Organizaţia media consideră că „avem de-a face cu un efort disperat care încearcă să oprească răspândirea unor informaţii compromiţătoare pentru vârfurile puterii politice şi care nu ezită să hărţuiască presa incomodă prin asmuţirea instituţiilor publice, ducând România înapoi cu 15 ani şi punând-o în rând cu regimurile autoritare din Ungaria, Polonia sau Turcia în ceea ce priveşte situaţia libertăţii presei”.

ActiveWatch solicită ANAF şi instituţiilor statului să îşi respecte „cu bună credinţă” mandatul legal şi „să nu răspundă unor comenzi politice care le pot compromite grav imaginea şi autoritatea”. „Cerem liderilor politici şi conducătorilor instituţiilor publice să respecte munca jurnaliştilor şi să nu compromită progresele înregistrate în ultimii ani de ţara noastră în domeniul libertăţii presei”.

ACTUALIZARE:

Preşedintele ANAF Bogdan Stan afirmă că inspecţia care a avut loc joi la sediul Rise Project a fost făcută în urma unei analize de risc realizate de către DGAF, după o sesizare şi că instituţia desfăşoară sute de controale, „fără legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii”. De asemenea, Ministerul Finanţelor a anunţat că a solicitat ANAF o informare în legătură cu controlul derulat la Rise Project.

Precizările ANAF vin după ce jurnaliştii de la Rise Project au anunţat că fac obiectul unui control al ANAF, asociat în spaţiul public cu anchetele acestora care l-au vizat pe liderul PSD Liviu Dragnea şi cu faptul că joi era aşteptat un nou articol pe acest subiect. Liviu Dragnea a negat orice legătură cu acţiunea ANAF, declarându-se surprins şi afirmând că se încearcă compromiterea sa.

„Din primele informaţii puse la dispoziţie de conducerea DGAF rezultă că inspecţia desfăşurat- la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de către DGAF. Această analiză de risc a fost făcută ca urmare a unei sesizări depuse la sediul DGAF Bucureşti”, afimră preşedintele ANAF Bogdan Stan.

El precizează că „în fiecare zi DGAF desfăşoară sute de controale, bazate pe analize interne minuţioase, care nu au legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii”.

De asemenea preşedintele ANAF va face declaraţii de presă vineri, la sediul Guvernului, după întâlnirea cu premierul Mihai Tudose.

ACTUALIZARE:

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că a cerut ANAF „o informare în legătură cu speţa prezentată de jurnalişti în spaţiul media, cu privire la controlul inopinat al unor inspectori ANAF la redacţia Rise Project”.

„Tocmai am fost vizitaţi la redacţie de inspecţia Antifraudă de la ANAF, control inopinat. Florin Tunaru, vicepreşedinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman şi asociat în Fundaţia pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea. Publicăm curând articolul „Serviciul lor secret””, anunţau joi după-amiază pe Facebook jurnaliştii Rise Project, stârnind un val de reacţii.

Ulterior, PSD a transmis un comunicat în care liderul PSD spunea că a aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacţia Rise Project şi că, în condiţiile în care Rise Project a publicat articole care îl vizau, transmite că nu are nicio implicare.

„Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declaraţii: 1. Nu am nici o implicare în prezenţa unor inspectori ANAF în redacţia Rise Project. 2. Sunt indignat de ceea ce se întâmplă. 3. Am sentimentul că se încearcă compromiterea mea. 4. Faptul că o instituţie de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nici o legătură cu implicarea instituţiilor statului în viaţa acelei instituţii de presă”, susţinea liderul PSD.

ACTUALIZARE:

Jurnalistul Attila Biro a postat, pe pagina sa de Facebook o captură de ecran cu un schimb de mesaje pe care l-a avut cu Liviu Dragnea şi în care l-a întrebat dacă el i-a trimis pe inspectorii ANAF la sediul redacţiei. Preşedintele PSD a răspuns negativ, iar la distanţă de 10 minute le-a mai transmis următorul mesaj: „Regret această situaţie şi sper foarte mult să nu existe vreo legătură cu articolele publicate de dumneavoastră”.

ACTUALIZARE: Dezvăluirile RISE

Jurnaliştii de la RISE Project au publicat joi seară un raport secret a atribuit fostei „Doi și-un sfert”, actuala Direcție Generală de Protecție Internă (DGPI), care scoate la iveală legăturile clare dintre Liviu Dragnea și Tel Drum. Publicarea investigației a fost amânată din cauza unui control făcut de inspectorii ANAF la redacția RISE Project.

Se dezvăluie și cum PSD a deturnat legea de organizare a DGPI care a rămas exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, după ce a fost schimbat pe ascuns articolul 8, dispărând astfel avizul CSAT și ierarhizarea militară din numirea conducerii Direcției.

Sub titlul „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman”, documentul clasificat obținut de de RISE Project descrie o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea fraudează fonduri europene și guvernamentale.

Încă din primele rânduri ale documentului, actualul lider al PSD este identificat drept „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. De asemenea, ”ofițerii DGPI arată că, inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate”, se arată în investigația citată.

Corporația Tel Drum este, însă deținută în acte de prietenii lui Dragnea din tinerețe.

”Sunt trecuți în revistă oamenii de bază ai șefului PSD: afaceristul Marian Fișcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri – Cristian Duică, directorul general al Tel Drum – Petre Pitiș, funcționari de la Fisc și jurnaliști locali”, notează jurnaliștii RISE.

În raport se mai arată că Tel Drum ar fi finanțat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea, adică cele pentru alegerile locale, legislative și prezidențiale din 2008 – 2009.

Au fost monitorizate și alte afaceri ale familiei, precum o tranzacție subevaluată între soții Bombonica și Liviu, cu hotelul Turris din Turnu Măgurele. Și, odată cu asta, ofițerii de informații au aflat un modus operandi. Fostele active de stat, înstrăinate pe nimic în cercul Dragnea, generau evaziune fiscală. Valori reduse, deci taxe mici”, se mai arată în investigația RISE.

Totodată, raportul secret conține informații și despre începuturile prieteniei dintre Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

„În cursul anului 2006, datorită lipsei fondurilor la capitolul drumuri județene, Liviu Nicolae Dragnea propune și obține aprobarea consilierilor județeni pentru contractarea unui credit pe 20 de ani în valoare de 400 milioane de euro pentru refacerea drumurilor județene (…) câștigătorul fiind tot SC Tel Drum SA, care și-a asigurat lucrări pe o perioadă de 3 ani”, se arată într-o informare DGPI, citată de RISE Project.

Autorii investigației au încercat să reconstituie traseul notei clasificate și au descoperit astfel că aceasta a urmat trei filiere.

”Prima, și cea uzuală, a presupus trimiterea informării în centrala DGPI de la București, adică «pe flux» – intranetul criptat folosit de structura de informații. (…) Poliția reprezintă a doua filieră instituțională prin care raportul DGPI a plecat la București. (…) Raportul DGPI a aterizat și în mâna șefului SRI Teleorman. A circulat în 2011 pe traseul poliție-prefectură-unitatea teritorială de informații. (…) Un lucru-i cert: raportul secret despre Dragnea și-a urmat traseul instituțional în Ministerul de Interne”, se arată în textul citat.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, o apropiată a lui Liviu Dragnea, este beneficiarul final al informațiilor DGPI, având acces permanent în arhiva departamentului, din punct de vedere legal.

Jurnaliștii de la RISE Project prezintă astfel și felul în care Carmen Dan a devenit, cu puțin timp înainte de înlăturarea de la Palatul Victoria a Guvernului Grindeanu „stăpânea absolută a DGPI”.

”Printr-un fals în comisiile parlamentare, PSD a demilitarizat structura și a făcut să dispară un punct esențial în procedura de numire a comandanților DGPI: avizul emis de CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării). Eliminând ambele condiții, guvernul lasă directorul exclusiv în pixul lui Carmen Dan”, arată sursa citată.

Pe 1 noiembrie 2016, guvernul Cioloș a reformat DGPI prin Ordonanța de Urgență 76, impunând rigori militare în interiorul Direcției. Tehnocrații trimiteau pentru prima dată DGPI sub control parlamentar, dar mențineau avizul CSAT în procedura de numire a comandantului.

Astfel, articolul 8 al Ordonanței 76 prevedea că: ”(1) Directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este cadru militar în activitate, numit în funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”.

La începutul anului, însă, legea a ajuns pe biroul lui Liviu Dragnea, iar aleșii din comisiile parlamentare au început să aducă o mulțime de amendmente.

Schimbările radicale din articolul 8 au fost făcute de social-democratul Șerban Nicolae.

”Dar cine-i anonimul care a umblat la textul legii? Am sunat pe rând senatorii din comisii până am identificat fantoma. Tot Șerban Nicolae. O recunoaște chiar el într-un interviu RISE. N-a fost de capul lui, însă, a ținut legătura cu șefii de la partid.

RISE: V-ați consultat vreodată cu doamna Carmen Dan în legătură cu această lege?

Nicolae Șerban: Da. Cred că la vremea respectivă ne-am consultat. Nu-mi aduc aminte ca doamna ministru să fi dorit ca la numirea sau la revocarea șefului DGPI să existe avizul CSAT.

RISE: Cu domnul Dragnea ați vorbit despre acest amendament?

Nicolae Șerban: Da. El a considerat că e corect așa, cum spun eu, că nu există o justificare pentru avizul CSAT.

S-a strecurat o eroare, crede Șerban Nicolae, legată de faptul că numele lui nu apare la amendamentul suspect de la #Articolul8, care schimbă toată paradigma de comandă în DGPI.

RISE: Amendamentul nu este semnat. Știți cumva cine e autorul nesemnat?

Nicolae Șerban: Eu, eu, eu, eu am făcut modificarea. Nu știu de ce nu e semnat.

RISE: De ce ați făcut acest amendament? Era o măsură de control, e un serviciu de informații.

Nicolae Șerban: După cum îi arată numele, este Direcția Generală de Protecție Internă, se ocupă de protecție internă, nu mai e structură de informații, a și dispărut „informații” din nume. (…) E ca și cum ar aviza CSAT și Direcția Juridică de la Interne. DGPI culege informații doar pentru protecția internă, cel puțin declarativ, nu vorbesc de ce-ar putea să facă mai pe lângă lege.”, se arată în investigația RISE Project.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.