Ce a spus Klaus Iohannis la întâlnirea cu români din Italia

La Palazzo della Cancelleria din Roma, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu peste 500 de români din Italia. Ce a lăsat de înţeles Iohannis. Un subiect fierbinte. Cu cine se întâlneşte azi preşedintele.

Iohannis a precizat că nu este un „Băsescu”

Luni seara, la Roma, în Palazzo della Cancelleria, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu un grup de români rezidenţi în Italia. A fost o adevărată nebunie, peste 500 de români din Italia – din toate categoriile sociale – s-au călcat în picioare pentru a face poze cu Iohannis, pentru a discuta în privat cu el. După ce „baia de mulţime” s-a terminat, preşedintele a ţinut un discurs în care, de la bun început a explicat ce fel comportament va avea. „Mai puțin spectacol și scandal care nu duce nicăieri, mai mult dialog care duce la rezultate; mai puține vorbe de dragul vorbelor, mai multă seriozitate și răbdare”. Klaus Iohannis a ţinut să facă aceste precizări nu doar pentru a se delimita de comportamentul fostului preşedinte, ci şi pentru faptul că pe anumite televiziuni din ţară (cele apropiate de Victor Ponta – n.a.), au fost preluate câteva voci din diaspora (inclusiv din Italia) în care Iohannis era acuzat că nu este combativ, că nu forţează Parlamentul să facă anumite legi, că nu dizolvă Parlamentul etc. Evident nu era vorba de atribuţii ale preşedintelui. Totuşi Iohannis a ţinut că mai clarifice unele aspecte: „de multe ori, din dorința de a face lucrurile repede sau de a repara ce nu a fost bine în trecut, suntem tentați să începem multe proiecte în același timp, fără să le pregătim. Să trecem la multe acțiuni, fără să ne asigurăm că fundația pe care construim este suficient de solidă. Așa au eșuat multe idei și intenții bune”.

Chestiunea votului prin corespondenţă

Evident, subiectul cel mai fierbinte al discuţiilor cu grupul de români din Italia a fost cel al votului prin corespondeţă. În discursul său Iohannis a explicat care este situaţia în acest moment legat de această problemă. „Există în acest moment un proiect privind votul prin corespondență. Este rolul Parlamentului să discute și adopte o soluție, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect și să-i urmăresc evoluția. Și așa voi face. Eu cred că avem nevoie de o asemenea lege care privește votul românilor din diasporă. Nu doar pentru că am promis – și toată lumea a promis. Deși acest lucru în sine ar fi un argument suficient. Ci și pentru că realitatea o impune. Pentru că este democratic și principial ca statul român să se asigure că fiecare cetățean își poate exercita dreptul fundamental la vot și să ofere suficiente opțiuni pentru asta. Am auzit opinii diferite și preocupări, chiar temeri, despre cum s-ar putea desfășura votul prin corespondență sau cel electronic, dacă este suficient de sigur și ce ar putea să îl afecteze. Sunt preocupări legitime, le înțeleg, mai ales că este prima dată când vom avea un altfel de proces de vot. Specialiștii vor da răspunsurile tehnice și vor veni cu soluții. Dar eu aș vrea să vă dau un răspuns de principiu. Să renunțăm la premisa neîncrederii – a cetățenilor în autorități, a autorităților în cetățeni, a instituțiilor în propria capacitate de a pregăti și organiza un asemenea vot. Și să pornim de la obiectivul că și unii și alții ne dorim un vot în străinătate funcțional”, a spus Iohannis.

Reamintim, pe 16 noiembrie în Italia s-au prezentat la urne 96.600 de români, care au votat astfel: 85.579 (88,59%) pe Klaus Iohannis, 11.021 (11,40%) pe Victor Ponta.

Întâlnire cu preşedintele Italiei

Înainte de întâlnirea cu românii din Italia, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Sergio Mattarela, preşedintele Italiei. Acesta a a mulțumit României pentru poziția avută în cadrul Consiliul European extraordinar de săptămâna trecut de la Bruxelles, pe tema migrației, spunând că țara noastră a fost unul dintre statele care au dat dovadă de cea mai mare sensibilitate pentru această problematică. Tot preşedintele Italiei a mai afirmat că „a venit momentul ca România să fie parte a Schengen” şi a dat asigurări că Italia va susţine la summitul din luna mai de la Riga, abordarea României privind sprijinirea Republicii Moldova pentru asigurarea unor perspective europene acestui stat.

În ediţiile electronice ale principalelor ziare italiene, Corriere della Sera, Il Giornale, La Stampa, La Repubblica, Il Sole 24 ore, sau Il Messaggero, cel puţin până la miezul nopţii nu a apărut vreo ştire privind întâlnirea dintre cei doi preşedinţi. Nu este o surpriză, în Italia, ca şi în Germania sau Ungaria, nu preşedintele, ci premierul este „prima vioară”. În plus, în pagina de gardă, politicul este ca şi inexistent. Subiecte ca „Nepal”, ISIS, Bomba de pe „Olimpico” din Torino, Arestarea unui internaţional macedonian, în general ştiri şi articole care vizează stări conflictuale, violenţă, cele privind imigranţii sau „40 de ani cu Monty Phyton” sunt specifice presei din „cizmă”. Politicul este slab reprezentat şi evident, cu ştiri de natură conflictuală.

Râmâne de văzut daca întâlnirea de azi dintre Klaus Iohannis şi premierul Matteo Renzi, va beneficia de mediatizare. Tot astăzi, Iohannis va susţine o alocuţiune în faţa studenţilor români din Italia la Academia di Romania

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.