Ce ascunde campania preşedintelui împotriva regiilor?

Pe neaşteptate, când FMI şi Jeffrey Franks cereau vrute şi nevrute, Traian Băsescu a lansat încă o găselniţă patriotică şi revoluţionară. Să decapităm regiile de stat, generatoare de pagube! Adică CFR Marfă, SNLO, Termoelectrica, Hidroelectrica şi ce-o mai fi având încă de dat bietul stat român. Traian Băsescu chiar a precizat că introducerea regiilor în acordul cu FMI se face la solicitarea sa. Cu alte cuvinte, organismul financiar internaţional era cretin de-a binelea! Coordona redresarea economiei româneşti fără să fi observat găurile enorme provocate de regiile de stat! Ce să spun! Fără propunerea preşedintelui, experţii FMI ar fi părăsit Aeroportul Otopeni ca nişte tonţi. Personal nu pot să cred o asemenea variantă. O fi Franks un pârlit de funcţionar american, un soi de piciorul al şaptelea printr-un birou de la FMI, dar nici chiar aşa prost nu cred că este încât să aibă nevoie de o iluminare de la un felinar marinăresc. Şi atunci care să fie explicaţia? De ce a ieşit Traian Băsescu cu pieptul dezgolit în faţa populaţiei sărăcite pentru a-şi face un titlu de glorie din restructurarea regiilor şi din alte zeci de mii de şomeri aruncaţi pe drumuri de iniţiativa prezidenţială mai mult decât înţeleaptă şi patriotică?

Vrând-nevrând, suntem obligaţi să intrăm pe un teritoriu al ipotezelor. În primul rând, o asemenea operaţiune de restructurare-privatizare a unor mari firme de stat a mai existat. S-a numit PSAL II. Acesta a fost chiar programul de îmbunătăţire a mediului de afaceri semnat de prim-ministrul Mugur Isărescu şi coordonat de Traian Băsescu (pe atunci ministru al Transporturilor). De precizat că memorandumul PSAL II ar putea fi considerat un mare pas în ocuparea economică a României. În urma unei asemenea operaţiuni, ţara a cedat pe aproape nimic marile sale „perle” rămase din economia comunistă. Adică Romtelecom, BRD, Petromidia, Sidex, Alprom, Alro şi Petrom! Trebuiau lichidate şi Romgaz şi CONEL, dar marii performeri ai operaţiunii, adică Mugur Isărescu (guvernatorul lipit ca o etichetă pe toate ideile economice trăsnite ale preşedintelui Băsescu) şi ministrul Transporturilor, nu şi-au putut duce planul (sarcina) până la capăt.

A iniţiat Traian Băsescu restructurarea regiilor (adică acest PSAL III, cum ar putea fi denumit noul capitol privind restructurarea iniţiată cu elan de contabil), aşa cum a afirmat luni seara preşedintele cu mândrie la TVR? Iarăşi sunt obligat să spun că nu cred. Operaţiunea din PSAL II, cea semnată de Mugur Isărescu şi coordonată de Traian Băsescu, a însemnat pierderea independenţei energetice şi chiar economice a României. De ce ar continua, după un deceniu, şi cu ultimele valori ale României? În 1999, Traian Băsescu era un vizionar? Bag mâna în foc că nu. Sau el şi actualul guvernator erau doar instrumentele prin care se ducea la bun sfârşit o operaţiune economică şi strategică? Este doar o întâmplare că autorii PSAL II (Traian Băsescu şi Mugur Isărescu) sunt şi autorii îndatorării istorice a României la FMI? Să fie o coincidenţă că „restructurările” din PSAL II continuă astăzi cu regiile decimate şi corupte care au scăpat de memorandumul amintit? Nu cumva aducerea acestora în halul de acum, la gradul de ineficienţă, corupţie şi dependenţă politică, este la rându-i o parte dintr-un plan premergător pentru ca duminică seara Traian Băsescu să ne anunţe tot el soluţia salvatoare?Adică acest PSAL III al devalizării economice cu aparenţă de restructurare?

Dacă Traian Băsescu n-a fost creierul programului PSAL II (şi n-a fost nici el, nici Mugur Isărescu), atunci nu putea fi nici iniţiatorul restructurării din proiectul de nou acord cu FMI. Şi nu este! După ce Franks a aterizat la Bucureşti, a început prin a vorbi exact despre aceste reduceri de cheltuieli din marile companii ale statului. Şi atunci de ce a ieşit preşedintele la înaintare? Să se laude cu o operaţiune dureroasă? Nu cred! Fac parte dintre aceia care presupun că a fost trimis. Adică a primit ordin. Iar el, cu talentul său actoricesc, şi-a asumat public ce era obligat să coordoneze. Să apere percepţia FMI în România şi să pregătească moralul populaţiei pentru instalarea scutului antirachetă. Cât despre reducerea subvenţiei la energia termică, mucles! Va fi doar opera legionarilor şi a fasciştilor, a mogulilor îmbrăcaţi în piei de duşmani ai poporului.

La urma urmelor, preşedintele Traian Băsescu chiar are dreptate! Ce a făcut Ion Iliescu pentru americani?A ezitat! Băsescu le-a pupat mâna şi le-a zis pe negândite că le cumpără avioanele, le-a dat acordul pentru scut fără să întrebe Parlamentul şi s-a postat din prima clipă ca rulment românesc al fantomaticei axe Bucureşti-Londra-Washington. Nu-i aşa că merita să câştige alegerile şi pentru a doua oară?Altfel PSAL II nu ar fi fost dus la bun sfârşit! Şi România nu s-ar fi îndatorat pe decenii! Cum să rămână regiile statului român în proprietatea românilor? Vă daţi seama ce tragedie? Şi de ce să lase lucrurile neterminate? Ca într-o bună zi să fie luate la mână chiar de nişte români amatori, hotărâţi să facă ordine după dezastrul creat de o bandă de politicieni!

Aş fi foarte fericit dacă preşedintele ar fi numai un mare nepriceput!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.