Ce au făcut Moscova şi presa rusă după ce Chişinăul a refuzat președinția CSI

Rusia va prelua în 2017 președinția Comunității Statelor Independente, în locul Republicii Moldova, care a refuzat această funcţie ce-i revenea prin rotație în cadrul majorităţii statelor din fosta Uniune Sovietică, scrieinterfax.ru, citată de Deschide.md.

Anunțul a fost făcut de consilierul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, la Moscova, în cadrul unei conferințe de presă în ajunul summit-ului șefilor de stat din CSI de la Bișkek, în Kîrgîstan.

Președintele Nicolae Timofti a refuzat să meargă la summit-ul șefilor de stat din CSI, care va avea loc la Bișkek între 15 și 17 septembrie.

Președintele Timofti nu a participat nici anul trecut la summit-ul CSI, fiind înlocuit de premierul de atunci, Valeriu Streleț. Refuzul a venit după ce în 2014 a avut un schimb dur de replici cu președintele rus, Vladimir Putin. De această dată, delegația Republicii Moldova va fi condusă, la fel, de șeful Executivului, Pavel Filip.

În 2014, la Minsk, preşedintele moldovean şi-a exprimat regretul pentru atitudinea Rusiei față de semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE. El i-a reproșat omologului său rus introducerea interdicțiilor la importul mai multor produse moldoveneşti. La rândul său, Putin s-a arătat nemulţumit de faptul că autoritățile de la Chișinău nu consultă oficialii ruși în privinţa asocierii cu Uniunea Europeană. Duelul verbal a ajuns în atenţia presei internaţionale, care a mai scris că cei doi şefi de stat au fost la un pas de a se lua la bătaie. Preşedintele kîrgîz a scris un bileţel pe care l-a înmânat gazdei, preşedintele Belarusului, cu intenţia de a-i calma pe Putin si Timofti.

Mandatul preşedintelui Nicolae Timofti trebuia să se încheie în această primăvară, însă, dat fiind ca alegerile prezidenţiale au fost stabilite în octombrie, mandatul a fost prelungit. Ca de despărţire, agenţia rusă Sputnik, prin serviciul său din Republica Moldova, a găsit cu cale să îl împroaşte cu puţin noroi pe preşedintele de la Chişinău. Sputnik scrie că mandatul lui Timofti s-a încheiat deja, ca este un preşedinte ales de Parlament şi nu de popor (aşa cum va fi ales succesorul său), ca este apolitic şi că nu poate reprezenta poziţia puterii executive şi că este mai bine ca premierul Filip se va duce la Summitul CSI. Se vede că jurnaliştii de la Sputnik consideră că preşedintele Kazahstanului (Nursultan Nazarbaev, preşedinte de peste 25 de ani), ales cu aproape 100% din voturi de către popor, sau cel al Belarusului (Aleksandr Lukaşenko, preşedinte de peste 22 de ani), care a câştigat ultimele prezidenţiale la o diferenţă de peste 80%, sunt niste reprezentanţi mult mai democratici ai naţiunilor lor şi se califică astfel pentru a sta la masă cu Vladimir Putin.

Georgia a părăsit CSI după războiul cu Rusia din 2008 şi ocuparea Osetiei de Sud. Republica Moldova este ultima fostă republică sovietică care a aderat la CSI, în 1994, şi încă este stat membru CSI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.