Ce căuta avionul prăbuşit în Ucraina în spaţiul aerian al regiunii Doneţk?

Avionul Boeing 777 al Malaysian Airlines prăbuşit în Ucraina se afla în spaţiul aerian al regiunii Doneţk în momentul tragediei, fie că a fost vorba despre o defecţiune sau despre un atac cu rachete.

Televiziunile locale, atât din Rusia, cât şi din Ucraina subliniază că spaţiul aerian deasupra regiunii Doneţk este închis pentru zborurile civile, până pe 31 octombrie. “Potrivit precizărilor din partea autorităţilor ucrainene, spaţiul aerian de deasupra regiunilor Doneţk şi Lugansk este închis pentru aeronavele civile”.

Totodată, încă de la începutul lunii iulie, aeroporturile din Doneţk şi Lugansk au fost închise până pe 31 octombrie, respectiv, 10 septembrie, autorităţile ucrainene invocând raţiuni de ordin tehnic.

Pe data de 5 iunie, ITAR-TASS relata că, potrivit directorului Aeroportului Internaţional din Lugansk, autorităţile de la Kiev au închis spaţiul aerian al regiunilor Doneţk si Lugansk pentru zborurile civile, în aceste regiuni desfăşurându-se o operaţiune militară.

Potrivit Administraţiei de Stat pentru Aviaţie de la Kiev, zborurile civile sunt interzise în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde se desfăşoară o operaţiune antiteroristă.

Imediat după prăbuşirea avionului malaezian, ITAR TASS relata, citând un reprezentant al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, că în această zona nu pot fi operate în conditii de securitate zboruri civile, deoarece infrastructura de comunicaţie a fost distrusă.

“Controlul traficului aerian al zborurilor civile se face de la Kiev. Nu este limpede cum un avion poate să ajungă aici. În timpul luptelor din Doneţk turnul de control, care este parte a sistemului de control, a fost aruncat în aer. Avioanele nu pot zbura aici”, a spus reprezentantul rebelilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.