Ce conţin de fapt mezelurile mâncate de români

Românii mănâncă mezeluri de proastă calitate, în care conţinutul de carne este mai mult fictiv. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a prezentat un raport, întocmit în luna mai, care arată clar: o mare parte dintre alimentele vândute în comerţ sunt falsificate.

Şorici, apă, grăsime şi tendoane. Toate aceste „ingrediente” se găsesc în cantităţi mult mai mari decât cele permise, în majoritatea mezelurilor de pe piaţă. Carnea poate fi găsită doar în poza produsului, mai ales în cazul crenvuştilor şi a parizerului.

Chiar şi în mezelurile şi pateurile de pui, mai mult de 80% din conţinut este de fapt şorici de porc. Mâncăm mai ales piele de porc opărită.

Constatarea este cu atât mai alarmantă cu cât românii consumă anual între 9 şi 10 kg de mezeluri. Din acest motiv inspectorii de la Protecţia Consumatorilor le recomandă oamenilor să citească etichetele cu atenţie. În produse ca parizerul, crenvurştii sau salamul de vară a fost găsit un conţinut de proteine mai mic cu 2% faţă de prevederile legale, semn că la prepararea lor s-a folosit foarte puţină carne. Concluzia raportului ANPC este şocantă: 75% din preparatele cumpărate şi consumate de români într-un an sunt mezelurile ieftine sau cu preţ mediu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.