Ce conține dosarul „Trofeul calității”

În dosarul ” Trofeul calității” Adrian Năstase este acuzat că a deturnat fonduri pentru campania sa electorală prin organizarea unui simpozion. Manifestarea „Trofeul calității în construcții” a fost organizată de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), iar taxele de participare încasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi apropiații ai familiei Năstase.

De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firmă care a prestat servicii pentru campania prezidențială a liderului social-democrat.
Organizatoarea simpozionului ” Trofeul calității” a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții, funcție în care a fost numită ca urmare a relațiilor la nivel inalt pe care le avea în PSD, susțin procurorii. Taxele de participare la acel simpozion au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice și 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. În total, s-a strâns suma de 67,4 miliarde de lei vechi.
Procurorii arată în rechizitoriu că, „urmare a exercitării de către Adrian Nastase a influenței și autoritatii decurgand din functia de presedinte al Partidului Social Democrat (…) asupra unor persoane, fie membri PSD cu functii importante in cadrul unor institutii publice (Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, Agentia Nationala Sanitar Veterinara, Compania Nationala a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari si presedinti de consilii judetene, acestia au impus achitarea unor importante sume de bani sub forma de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea institutiilor respective”.
Procurorii DNA au mai stabilit că „asupra unui alt grup de participanti – reprezentanti de societati comerciale in constructii – s-a exercitat constrangere morala prin aceea ca inspectorii de specialitate care le avizau lucrarile le transmiteau invitatiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plata”.
Banii stransi din taxe, ar fi trebuit, potrivit legii, sa devina venituri la bugetul ISC care era institutie publica. Irina Jianu, cu sprijinul Dianei Gasparovici (fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC), ar fi dispus ca aceste taxe sa fie incasate direct de patru societati comerciale controlate de Bogdan Popovici si Marina Ioana Popovici ( SC Mediaglobe Invest SRL, SC Urban Consult SRL, SC Axa Management SRL, SC Contur Media SRL). Procurorii spun ca „ISC nu a urmarit modul de utilizare a sumelor incasate din taxele de participare si nu a intocmit «Decontul de cheltuieli», astfel ca nici o cheltuiala efectuata pentru Trofeul Calitatii nu a fost decontata in mod legal”.
Mai mult, cele patru companii mentionate ar fi incheiat contracte fictive cu o alta firma, SC Arond SRL, controlata tot de familia Popovici, contracte menite sa justifice cheltuieli pentru o serie de servicii care in realitate nu au fost efectuate.
Reamintim că deși Marina Ioana Popovici figura ca acționar al firmei Arond SRL – alături de soțul său Bogdan Popovici, nu a semnat niciodată niciun document oficial și nici nu a îndeplinit funcții executive.
Au urmat, sustin investigatorii, operatiuni de spalare de bani (cesiune de actiuni, majorare de capital, contracte false de vanzari de terenuri si prestari servicii) desfasurate prin intermediul societatilor SC Media On SA, SC Forum Invest SA, Fundatia Invest, toate controlate de sotii Popovici, prin care suma de 53,2 miliarde de lei vechi a fost transferata din conturile firmei Arond SRL in cele ale SC Eurografica SRL. Din aceasta suma, s-ar fi platit 33,8 miliarde de lei vechi, „reprezentand contravaloarea materialelor de propaganda electorala (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea inculpatului Adrian Nastase ).”
In total, ISC ar fi fost prejudiciat cu aproape 70 de miliarde de lei vechi (echivalentul a aproximativ 1,75 milioane de euro la acea data). Una dintre companiile care ar fi cotizat cu bani pentru „Trofeul calitatii” este Zeus SA, companie aflata in centrul recentului scandal de coruptie din Arges, in care este implicat chiar presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu.
Acuzatia oficiala sub care a fost trimis in judecata Nastase este „folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata”.

Masuri asiguratorii luate in dosar:
– s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 118.650 USD apartinand lui Adrian Nastase;
– s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de Mihail Cristian Vasile in Bucuresti;
– s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de Bogdan Popovici si de Marina Ioana Popovici in Bucuresti;
– s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de Diana Gasparovici in Braila;
– s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de Irina Jianu in Bacau.

Alti inculpati in dosar:
– Paula Jianu Irina, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii – abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, spalare de bani in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, sub forma participatiei improprii si in forma continuata, fals intelectual la Legea contabilitatii, savarsite sub forma participatiei improprii si in forma continuata, folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii sub forma participatiei improprii si in forma continuata;
– Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC – complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata;
– Mihail Cristian Vasile, director general al SC EUROGRAFICA SRL – complicitate abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, spalare de bani in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
– Bogdan Popovici – spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
– Marina Ioana Popovici – spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.
Trebuie spus că deși Marina Ioana Popovici  nu a participat la organizarea evenimentelor, nu era administrator de companie si nimeni nu a mentionat-o in nicio declaratie, a fost condamnata la 7 ani de inchisoare cu executare. Toata lumea a recunoscut ca Marina Popovici nu a avut nicio legatura cu ceilalti inculpati, nu-i cunostea si nu avea nici o implicarea personala in organizarea Trofeului Calitatii si in gestiunea afacerilor firmelor organizatoare.

Ce spune Adrian Năstase despre implicarea sa în dosarul ” Trofeul calității: „S-a decis trimiterea mea in judecata intr-un dosar aberant (dosarul campaniei electorale din 2004) in care mi se reproseaza fapte pentru care nu exista nici dovezi, nici responsabilitati legale imputabile mie. Este dosarul despre cheltuielile de campanie din 2004, care a fost legat de numele meu pentru ca eram presedinte de partid la acea dată.”
Ce spune Bogdan Popovici despre implicarea sa și a soției sale Marina Popovici în dosarul ”Trofeul calității”:  ” ”Trofeul Calitatii in Constructii”, organizat cu ocazia implinirii a 20 de ani de la infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) a fost un sir de 11 expozitii, 11 conferinte economice, 11 festivitati de premiere, 11 concursuri de lucrari – cele mai semnificative 300 de lucrari din tara in anul 2004, 11 mese festive cu spectacole artistice si mai ales, a fost un foarte mare succes. Acest succes a ajuns sa fie investigat datorita parteneriatului cu ISC, condus de Irina Jianu, care a fost implicata in proiectul Zambaccian, si, automat, numele ei ducea la fostul premier Adrian Nastase, de fapt, el este tinta acestui dosar, eu si sotia mea ajungand in postura de victime colaterale la capitolul „si altii”. Tot timpul, noi am fost tratati ca fiind „si altii”, fara nicio importanta, doar pionii unei axiome stabilite de procurori, care nu mai avea nevoie de demonstratie. ”

n.red: Acest material a fost realizat preluând informații publicate pe portalul anticorupție.hotnews.ro și pe site-ul trofeul-calitatii.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.