Ce cred oamenii din Piaţa Chibrit despre Dinu Patriciu

Dinu Patriciu a fost una din personalităţile controversate ale României ultimilor 24 de ani. Fost miliardar în euro, Dinu Patriciu a deţinut pentru o vreme titlul neoficial de „cel mai bogat român”. Implicat deopotrivă în prim-planul vieţii politice şi fiind mereu unul din oamenii de afaceri la vedere din România, Dinu Patriciu a căpătat o mare notorietate.

De aceea, vestea despre moartea sa nu putea să-i lase indiferenţi pe români. Am vrut să vedem, la cald, ce părere au oamenii simpli despre Dinu Patriciu şi cum au primit ei vestea dispariţiei sale. Dintre cei cu care am stat de vorbă în zona Piaţa Chibrit din Bucureşti, doar doi nu aflaseră, marţi, la orele 15.00, că Dinu Patriciu a murit.

  • O doamnă care a preferat să rămână anonimă: „S-a îmbogăţit pe măgării, că din muncă cinstită nu-ţi permiţi să-ţi iei nici măcar o maşină sau o casă…şi-a făcut averi şi s-a ales prafu’. Oricum oamenii au probleme mai grave decât să se gândească că el a trăit o viaţă de huzur’”.
  • Cornel (40 de ani, şomer): „A fost un foarte bun om de afaceri, dar Dumnezeu ştie pe cine a mituit, nimeni nu poate să facă atâţia bani legal”.
  • Ion (52 de ani, muncitor feroviar) îl consideră pe Dinu Patriciu un adevărat „model de viaţă”: „A fost familist, altruist, l-am simpatizat, a avut putere de discernământ şi a fost un om integru, mai ales mental”.

Trei dintre cele opt persoane cu care am stat de vorbă au spus că l-au şi cunoscut pe omul de afaceri.

  • Nina (79 de ani, pensionară): „L-am cunoscut bine, era vecin cu mine, era un om deosebit, cald, cu suflet, a ajutat mult, a plecat de jos probabil şi nu a uitat. Nu a avut probleme cu niciun vecin”
  • Doamna Nistor (70 de ani): „Soţul meu lucra cu el, erau prieteni…era un om foarte capabil” (fiica ei a precizat că a făcut meditaţii cu Dinu Patriciu la arhitectură).

Deşi a fost descris ca bun familist, două dintre persoanele cu care am discutat consideră că „trebuia să ia o măsură drastică faţă de soţie, care l-a şantajat” sau că „a fost căsătorit cu o femeie care nu l-a meritat”.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit marți la Londra, la vârsta de 64 de ani, după ce în 2012 fusese supus unui transplant de ficat la o clinică din Milano.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.