×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:15
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Arhive păstrate din perioada comunistă
Ce documente s-au făcut scrum în incendiul de la Dărăști
Ștefan Ecxarcu, directorul general al GAM
Ștefan Ecxarcu, directorul general al GAM

Prea puțină importanță s-a acordat ulterior incendiului principalilor păgubiți. Dimensiunile dezastrului sunt însă enorme. Depozitul care a ars vineri spre sâmbătă este proprietatea companiei GLOBAL ARHIVE MANAGEMENT (GAM) care are un spatiu de depozitare de 7000 mp suprafată construită în mai multe hale. Nici la această oră nu sunt clare dimensiunile dezastrului. Clienții GAM numără totuși câteva importante instituții bancare care au depozitate arhivele la Dărăsti. Printre ele BANCPOST, BRD, PIREUS BANK, BCR ASIGURĂRI DE VIATĂ sunt între cei afisați pe site-ul companiei. Leroy Merlin și OMNIASIG au si ele contracte de depozitare a arhivei cu GMA, la fel ca alte peste 170 de companii. Compania este pe locul al doilea din ţară din punct de vedere al volumului de arhivă deţinut în depozitele proprii.

Potrivit unor date furnizate de companie către wall-street.ro, cei mai multi clienți ai companiei provin din domeniul bancar, IFN-uri, asigurari, retaileri mari, atât FMCG, cât și bricolaj, producție. Portofoliul anunțat cuprinde peste 100 de companii active și aproape 50 de companii închise.

Directorul general al GAM este Ștefan Ecxarcu, 33 de ani, cu o experiență anterioară în IT. Acționarii GMA sunt olandezi.

În 2016, Ecxarcu declara: ”Datele sunt cel mai de preţ activ al companiilor”. Despre importanța arhivării le-a vorbit jurnaliștilor de la piatafinanciara.ro: ”Arhivarea, în general, nu primeşte o importanţă foarte mare în piaţă, în ochii oamenilor, chiar în ochii managerilor. Arhivarea este acolo pentru că trebuie! Arhiva este undeva într-o cameră uitată de lume, în pod sau la subsol. Documentele sunt foarte importante. În ultima perioadă, Arhivele Naţionale au început să promoveze importanţa prelucrării şi păstrării arhivei aşa cum este necesar. Sunt multe lipsuri pe care companiile, şi noi, ca ţară, le avem pentru că nu ne-am păstrat arhiva în condiţii bune. Cel mai des întâlnite situaţii sunt la persoanele mai în vârstă care se luptă cu Casa de Pensii, de exemplu. pentru că le lipsesc doi-trei ani la vechime. Şi e trist şi tragic pentru că este vorba despre viaţa unor oameni”.

”Importanța arhivării este determinată de faptul că acest domeniu de activitate are o creştere organică prin simplul fapt că ”orice companie generează din ce în ce mai multe documente. Vrea-nu-vrea, tot produce mai mult pentru că altfel moare!”, declara directorul GMA.

”Noi avem și companii destul de vechi”

Întrebat din ce zone de activitate vin companiile-clienţi, directorul Ștefan Ecxarcu a declarat: ”Cele mai mari companii care generează arhivă sunt băncile. Lucrăm cu câteva bănci de top. Ştiţi că, dacă intraţi într-o bancă, nu ieşiţi fără o mapă cu cel puţin trei-cinci foi! Şi ei au, la rândul lor, aceeași mapă, care ajunge la noi şi care se arhivează de fiecare dată. Ei ne generează cel mai mare volum de arhivă. Avem şi multe bănci în ţară. Multe sucursale. Am verificat şi în alte ţări este la fel. Pe locul doi, destul de aproape, sunt companiile de asigurări. Când este vorba despre bani, tot timpul trebuie să fie hârtii. Şi retail-ul sau hipermarket-urile generează arhivă. La fel şi companiile mari de producţie, telecomul sau utilităţile. Întotdeauna se arhivează mult când ai contracte cu foarte multe pagini sau companii cu foarte mulţi clienţi, când sunt facturi. La un supermarket sau la o companie de bricolaj sunt mii de facturi zilnice, fără să facă foarte mare efort, ci doar desfăşurându-şi activitatea, şi nu la un volum foarte mare. Şi companiile de producţie au destul de multă arhivă, mai ales că noi avem şi companii destul de vechi unde s-a strâns arhivă de-a lungul timpului. Sunt companii care aparent sunt nume noi, dar ele sunt, de fapt, foste companii din perioada comunistă, care au fost privatizate la un moment dat şi care au adunat enorm de multe hârtii”.

Cum era păstrată arhiva la GMA

”După ce o prelucăm, este pusă în cutii speciale de depozitare şi depozitată pe rafturi. Ulterior, punem la dispoziţie şi o aplicaţie prin care clientul poate consulta conţinutul fiecărei cutii sau poate identifica uşor documentele. Pentru că este o aplicaţie online, intră şi caută ceea ce are nevoie. Este foarte important procesul iniţial de prelucrare pentru că, în acel proces, se extrag toate datele după care el ar vrea să regăsească documentele. De aceea există un standard cerut de Arhivele Naţionale, dar dacă un cleint vrea să îşi găsească o factură după numărul facturii sau după suma trecută acolo, este important ca acel număr să fie preluat în momentul în care se face prelecrarea. Cu această aplicaţie, el poate să identifice foarte uşor cutia în care se regăsesc documentele, după care soclicită, tot cu ajutorul aplicaţiei, să îi fie eliberată cutia respectivă sau să îi fie eliberate doar documentele. Noi avem un departament specializat care se ocupă de acest lucru. Dacă doreşte, putem trimite documentele scanate, pe email”, a declarat directorul companiei.

Fiind weekend, nici o companie nu a anunțat public că se numără printre victime. Și poate nici nu se vor grăbi să o facă prea curând de frica beneficiarilor. Cert este că arhive importante care au generat pentru GAM o cifra de afaceri în 2015 de 1,1 milioane euro, iar pentru 2016 de 1,4 milioane euro s-au făcut scrum într-o singură noapte.

(S.P.)Publicat Sâmbătă, 27 mai 2017
14617
 | 8
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
atenianul
+1
dar de casarea după doar 5 ani a documentelor privind mişcarea acţiunilor ce părere ai? urmează FPS - SIF peron pe partea dreptă?
Publicat Luni, 29 mai 2017
+Răspunde
Ion Bv
+17
Ghiță , Condrea (Hexi Pharma dacă ați uitat), într-o nouă prezentare?
Publicat Duminică, 28 mai 2017
+Răspunde
Eduard Dracul
+17
SUPERB!!!! Deci au ars documente referitoare LA PRIVATIZARI! DNA-ul era aproape asa-i?Incepeau grei sa faca carare ......
Publicat Duminică, 28 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+17
LA ASA CLENTI SI ALTII EU ZIC CA A FOST O MANA CRIMINALA !!!!!
Publicat Sâmbătă, 27 mai 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ SOBOLANU
+14
Deloc monsher, doar un "scurt circuit" de la o tigara lasata nesupravegheata pe un morman de dosare unse cu kerosen ;))
Publicat Duminică, 28 mai 2017
+Răspunde
Yoramgutan @ SOBOLANU
+1
Drace, fii bun si fa acasa la tine experimentul asta. De la tigara nu ia foc kerosenul si nici benzina, decat de la flacara deschisa.In schimb paiele din asternutul tau se aprind sigur.
Publicat Luni, 29 mai 2017
+Răspunde
genocid
-3
SECESIUNE! SECESIUNE! SECESIUNE!
Publicat Sâmbătă, 27 mai 2017
+Răspunde
Emile
+45
E bine dacă la 31 de ani de ani te califici să conduci o activitate cu o resposabilitate atât de mare! Soluția este să ardă și ce a rămas, că oricum dacă cineva cere ceva din arhivă i se răspunde că era în partea arsă. Erau și datele celor ce conectați la pomposul Pilon 2 Pensii private? Că atunci unul din cauzele pentru care a luat foc e clar. Bine că nu le-a naționalizat guvernarea actuală că se alegeau cotizanții cu ceva. Acum a ars așa că se aleg cu explicații din partea băncilor. Statul e admistrator rău, privatul e bun și generos.
Publicat Sâmbătă, 27 mai 2017
+Răspunde
jiji @ Emile
+8
S-a calificat pe naiba! Un terchea-berchea care n-are habar de manageriat, doar a prins vaca de muls.
Publicat Duminică, 28 mai 2017
+Răspunde
alex
+32
s a inteles, da? se face si o arhivare electronica a arhivei. ce mina de aur e asa o firma pt "baieti" cu ceva capital ( si deja bine informati) ...ia imaginati va ca aveti arhiva de la cadastru, de ex... si exemplele pot continua :)))
Publicat Sâmbătă, 27 mai 2017
+Răspunde
Chintoan
+34
-Se manifesta amatorismul si de-o parte si de alta. Mai important ar fi sa aflam cum a primit GAM autorizatie de functionare de la ISU si de la Arhivele Nationale si ce standarde trebuia sa indeplineasca ca vedem cum cladirea construita in stil cofraj ( fara zid de margine si de incinta) doar pe structura metalica, acum la incendiu sta sa se prabuseasca toata. Hale de tipul asta construiesti doar pentru depozitare piese metalice si pet-uri nu arhive. Oare conducerile celor doua institutii ale MAI - ISU si Arhivele Nationale cam ce spun sau asteapta stingerea flacarilor si concluziile pompierilor. Daca la stingerea focului s-a actionat cu apa au distrus si cea mai ramas din hartie. Cat priveste Arhiva Nationala la ei a fost un incendiu acum 4-5 ani si pompieri au venit repede actionand tot cu apa dar nu s-a dat publicitatii ce documente au ars...
Publicat Sâmbătă, 27 mai 2017
+Răspunde
Numearhivaru @ Chintoan
+13
Nu obții autorizații de la jmecherii din arhive și isu,dacă nu faci bara,bara cu ei.
Publicat Sâmbătă, 27 mai 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ Chintoan
+15
mai frate dupa atetea incendii si tot nu ati invatat NIMIC? ARDE CE TREBUIE SA ARDA! DOVEZII INCRIMINATORII!
Publicat Duminică, 28 mai 2017
+Răspunde
Booyaka
+9
pippidi a pus focul?
Publicat Sâmbătă, 27 mai 2017
+Răspunde
Vasikli
+26
Urma banilor din campanii!
Publicat Sâmbătă, 27 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 21 minute
Barcelona, „noua normalitate“?
Publicat acum 8 ore şi 15 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 56 minute
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 55 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 8 minute