Ce efecte ar putea avea asupra României decizia istorică a FED

Banca Centrală a SUA – Federal Reserve-Fed – a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape zece ani, apreciind că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007-2009, scrie The New York Times.

Cei zece reprezentanţi ai Fed participanţi la şedinţa de politică monetară au decis în unanimitate ca dobânda cheie să fie majorată de la un interval de 0%-0,25% la 0,25%-0,5%. Dobânda de politică monetară a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de şapte ani. Rezerva Federală a precizat că va monitoriza cu atenţie evoluţia inflaţiei şi că majorările de dobânzi vor avea loc treptat, ţinta pe termen lung pentru dobânda cheie fiind de 3,5%. Această estimare a rămas neschimbată faţă de prognoza din luna septembrie. Oficialii băncii centrale se aşteaptă ca dobânda cheie să ajungă la 1,375% la sfârşitul lui 2016, ceea ce ar implica patru majorări de către un sfert de punct procentual. “Măsura pune capăt unei perioade extraordinare de şapte ani în care dobânda de politică monetară a fost aproape zero pentru a susţine redresarea economiei din cea mai gravă criză financiară şi recesiune de la Marea Depresiune”, a declarat preşedinta Fed, Janet Yellen, într-o conferinţă de presă, citată de Market Watch şi preluată de Capital.

Yellen a recunoscut însă că chiar şi după această majorare politica monetară a Fed va rămâne relaxată. ”Indicatorii economici de după şedinţa de politică monetară din octombrie a Fed au arătat că activităţile economice avansează în ritm moderat.
Cheltuielile de consum şi investiţiile companiilor au crescut în ultimele luni, iar situaţia sectorului imobiliar se îmbunătăţeşte în continuare”, se arată în comunicatul Fed. Potrivit Fed, situaţia continuă să se îmbunătăţească şi în cazul pieţei muncii, mai scrie MarketWatch.com

Decizia Băncii Centrale a SUA ar putea avea repercusiuni şi asupra economiei româneşti, în special în ceea ce priveşte creşterea dobânzilor la împrumuturile externe. „Bugetul României pentru anul 2016 este construit pe câteva premize importante, toate foarte optimiste: creştere economică de 4,1%, un curs mediu Eur/Ron de 4,4 şi un deficit de 2,8% din PIB. Este cât se poate de clar faptul că este un buget optimist care este construit pe un scenariu pozitiv pentru economie.
Altfel spus, România şi-a făcut un plan de cheltuieli pentru nişte bani pe care îi va obţine într-un caz fericit. Ce se va întâmpla însă dacă scenariul optimist nu se adevereşte? Dacă la anul România nu va creşte cu 4,1%, dacă cursul nu va fi stabil, dacă dobânzile nu vor creşte sau dacă încasările la buget nu vor fi cele preconizate atunci guvernul se va găsi într-o postură foarte delicată. Deficitul ar putea sări
bine de 3%, ceea ce înseamnă că în partea a 2-a a anului nota de plată va fi mai mare decât banii din buzunar”, susţine Radu Ciofu, analist financiar la Admiral Markets UK Ltd.

Conform acestuia, riscurile externe vor fi principala problemă a României. Decizia FED poate destabiliza pieţele financiare în 2016, consideră Ciofu. „Dobânda zero practicată în prezent (nu doar de SUA) NU este ceva natural şi este un „medicament” cu efecte secundare pe termen lung. Renunţarea la dobânzile zero înseamnă scăderi în pieţele financiare, înseamnă risc, înseamnă mişcări negative. „Gândiţi-vă la un pacient care s-a obişnuit cu morfina. Este evident că pe termen lung dependenţa va genera probleme şi ea trebuie eliminată dar pacientul se va opune. Pentru el renunţarea la morfină (dobânzi zero) este dureroasă pe termen scurt. Renunţarea la dobânzi zero ar putea fi tema principală a anului 2016 însă, acest lucru s-ar putea produce într-un moment nefavorabil pentru guvernul actual. Renunţarea la dobânzi zero ar putea da peste cap planurile Guvernului României şi ar putea să forţeze ajustări bugetare în partea a 2-a a anului. Asta înseamnă că unele dintre măsurile adoptate acum (creşteri salariale, reduceri de taxe) ar putea să fie abandonate la anul”, mai consideră Ciofu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.