Ce faci când eşti furios?

Furia generează furie. Circuitele neuronale devin mai puternice cu fiecare exteriorizare a mâniei. Există însă credinţa, din păcate, potrivit căreia, dacă „ţii în tine” supărarea, rişti să te alegi cu boli cumplite, inclusiv cancer.

Psihologii spun că furia devine tot mai puternică dacă nu înveţi s-o controlezi. Reţeaua neuronală nemaifiind folosită, aceasta, în timp, se estompează până aproape de a fi ştearsă. Astfel, în timp, înveţi cum şi apoi chiar reuşeşti să fii din ce în ce mai calm.

Adevărul prezintă câteva trucuri prin care impulsurile nervoase, distructive, pot fi controlate.

1.Conştientizează că eşti furios şi înţelege că eşti vulnerabil. Conştientizează că sentimentele pe care le trăieşti sunt generate de lipsa de valorizare.

2. Atunci când te enervezi, încearcă să aduci în atenţia ta imagini despre tine cu situaţii în care te-ai simţit valoros.

3. Judecata nu este un aliat atunci când eşti furios. Aceasta amplifică ceea ce este negativ şi distorsionează dimensiunea unei situaţii.

4. Furia modifică percepţia, te face să ignori anumite aspecte, iar pe altele să le exagerezi.

5. Trebuie să faci efort pentru a înţelege punctele de vedere ale celorlalţi. Când eşti mânios, subiectul furiei devine demn de dispreţ.

6. Furia nu trebuie justificată, este necesar să gândeşti în perspectivă, dincolo de momentul prezent.

7. Fii conştient de resursele fizice şi psihice. Suntem furioşi atunci când suntem obosiţi, bolnavi, confuzi, preocupaţi, distraşi, copleşiţi, flămânzi.

8. Nu învinovăţiţi! Atunci când încerci să te concentrezi pe calităţile partenerului este greu ca, în acelaşi timp, să şi acuzi.

9. În situaţiile conflictuale cotidiene, care nu presupun apărarea unor valori fundamentale, precum viaţa, atitudinea plină de agresivitate nu se justifică. În mod real, pe inamici nici măcar nu îi percepi atât de rău, iar tu nu eşti atât de lezat.

11. Atunci când eşti furios ai convingerea că singura soluţie este să-ţi manifeşti furia. În realitate, soluţiile sunt numeroase, trebuie doar să vrei să înveţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.