Ce fel de schimbare s-a petrecut în România?

Toţi românii au visat şi au crezut că va veni o schimbare. Că vor scăpa de Boc şi de Udrea, de Popoviciu şi de Oajdea, de Florentin Popescu şi Flutur, mediocrităţi încununate de cel mai enervant tupeu întâlnit vreodată şi de cea mai rudimentară ţâfnă.

Prăpastia României reclamă un erou şi un ideal. Un curajos şi o conştiinţă. Un proiect de ţară şi o strategie de salvare. Decăderea modului de a lucra în instituţiile publice reclamă o schimbare de mare urgenţă. Dregătoriile s-au transformat în instrumente de spoliat cetăţeanul. Politica, într-o luptă pentru cucerirea locurilor bănoase. Statul şi-a pierdut cu fiecare zi raţiunea de a fi. În loc să îl apere pe cetăţean, a devenit maşina de jumulit. Numai că, spre deosebire de perioada fanariotă sau sovietică, germană sau ungară, acum statul a devenit doar maşina de jupuit folosită când de un partid politic, când de celălalt. Ce schimbări importante a adus guvernul Feştilă? Ce este mult aşteptatul guvern Victor Ponta? Răspunsul României la situaţia de criză economică şi morală, politică şi culturală? Sau noul infern care s-a adăugat peste precedentul? Cu ce este mai bun Bănicioiu decâ Popoviciu? Cantitatea de briantină pe care o folosesc cei doi diferă nesemnificativ. Ca şi numărul pantofilor. Distanţa care separă anvergura personajelor Elena Udrea, Rovana Plumb sau Roberta Anastase este zero. Profilul lor ţine de un maxim al asemănării. Simple fructe sociale ale mediocrităţii. Proiectele lor sunt la fel de şchioape, de faţadă şi de utopice. Singurul lor rost în politică fiind acela de a fi văzute şi de a strânge câte ceva. Care este diferenţa între contractele semnate de miniştrii guvernului Boc şi cei ai guvernului Ponta? Ce diferenţă există între tinerii specialişti din guvernul Ungureanu şi cei lansaţi de Victor Ponta? Vrând-nevrând, suntem obligaţi să ne întrebăm care este diferenţa între Victor Ponta şi Emil Boc? Dar între Victor Ponta şi Mihai Răzvan Ungureanu? Chiar şi între Ungureanu şi Boc?

Este o problemă de profil individual sau de politică românească? Ne aflăm în faţa unei deficienţe genetice a naţiunii române sau în faţa unor criterii aberante folosite de serviciile secrete în promovarea oamenilor? Proştii aleg profesioniştii după calapodul lor. Care sunt noile soluţii ale guvernului Ponta în marile cauze româneşti (pentru că ne aflam şi ne mai aflăm în faţa unor probleme economice de importanţă naţională) din timpul guvernului Boc? Mă refer la Roşia Montană, la Cuprumin, la CFR Marfă, la Hidroelectrica, la Petrom, la gazele de şist, la perimetrele concesionate pentru gaze şi petrol, la jaful din construcţia drumurilor şi autostrăzilor, la evaziunea fiscală? Chiţoiu, Gruia Stoica şi frate-su Socardel? Metaforele economice din capul lui Varujan Vosganian sau noile afaceri ale lui Niţă? O fi Dan Şova noul strateg al autostrăzilor din România, vameşul lor sau o variantă masculină a Ancăi Boagiu reciclată de televiziuni? Spaima noastră că nu s-a schimbat nimic, că ne afundăm în mai rău îşi găseşte destule dovezi. Chiar se amplifică în fiecare zi. Vrând-nevrând, ajungem la concluzia că răul nu este într-o echipă sau în cealaltă, ci mult mai adânc. Este unul de sistem, de mecanism şi de cutumă politică. Nimeni nu se aruncă în luptă pentru o cauză sau proiect comun. O face numai pentru interesul său meschin ambalat în cuvinte mari. Victor Ponta este Elena Udrea şi Mihai Răzvan Ungureanu cu altă faţă, dar cu acelaşi tupeu peste acelaşi pafarism. Ba poate un pic mai procuror decât aceştia şi a lor sculă de presiune şi intimidare numită Blejnar. De altfel, în spatele cortinei, cei trei şi toţi ceilalţi se înţeleg de minune, petrec, glumesc, fac afaceri, au aceleaşi obiceiuri, acelaşi bagaj intelectual, aceleaşi metehne şi aceleaşi abordări. Sunt prieteni, naşi, fini, cumetri sau tovarăşi de bandă!

Schimbarea PDL cu USL nu înseamnă nici o schimbare. Necum o reformă! Până la aceasta mai avem de luptat şi de suferit. Ne mai trebuie o Înviere!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.