Ce i-a pregătit Rusia lui Erdogan

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anunțat joi că ridicarea sancțiunilor economice împotriva Turciei, anunțată miercuri de președintele Vladimir Putin, se va face în etape, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

„Vom acționa în etape. Este necesar să eliminăm aceste restricții datorită îmbunătățirii climatului politic general, dar, fără nicio îndoială, trebuie acționat fără să provocăm pagube producătorilor ruși și partenerilor care au ocupat deja nișele eliberate”, a afirmat Medvedev în timpul unei ședințe de guvern.

El a mai semnalat că, în conformitate cu instrucțiunile date de șeful statului (Putin), executivul de la Moscova trebuie să pregătească propuneri pentru revizuirea deciziilor luate anterior împotriva Turciei ca represalii pentru doborârea de către antiaeriana turcă a unui avion rus de bombardament la frontiera dintre Siria și Turcia, pe 24 noiembrie 2015.

Medvedev s-a pronunțat pentru anularea interdicției zborurilor charter către Turcia, țară care anul trecut a fost a doua destinație turistică a rușilor, dar el a subliniat necesitatea ca autoritățile turce să ofere „garanții suplimentare de securitate” pentru turiști, mai ales după atacul terorist produs marți seară pe aeroportul din Istanbul.

Vladimir Putin a cerut guvernului rus să pregătească măsuri pentru normalizarea deplină a relațiilor dintre Rusia și Turcia, în urma unei convorbiri telefonice avute cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, prima discuție dintre cei doi lideri după doborârea avionului militar rus. Ei au convenit de asemenea să studieze posibilitatea de a avea un summit bilateral pentru a discuta în detaliu despre relațiile dintre cele două țări, care au fost practic înghețate după incidentul din noiembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.