Acord UE – Turcia pe tema refugiaților

UPDATE Liderii UE și premierul turc au ajuns duminică la Bruxelles la un acord asupra unui fond în valoare de trei miliarde de euro destinat Turciei pentru refugiații din această țară.

Turcia va primi, pentru a ajuta la stăvilirea valurilor de migranți ce vin în Europa, suma de trei miliarde de euro, iar negocierile cu privire la aderarea țării la UE urmează să fie relansate.

Cele două părți au decis să activeze „un plan de acțiune comun” pentru a stăvili afluxul de refugiați și „a dinamiza din nou” negocierile în vederea aderării Turciei la Uniunea Europeană.

„Am căzut de acord că procesul de aderare a Turciei trebuie reenergizat”, a declarat Donald Tusk într-o conferință de presă comună cu premierul turc Ahmet Davutoglu și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. Astfel, va fi deschis capitolul 17 al negocierilor de aderare a Turciei la UE (politici economice și monetare).

De asemenea, Turcia a primit promisiuni în sensul eliminării vizelor pentru cetățenii săi. UE a promis că va accelera eliminarea vizelor, dacă se vor îndeplini condițiile necesare.

Potrivit acordului, cetăţenii turci ar putea călători fără vize în spaţiul Schengen până în octombrie 2016 dacă Turcia îndeplineşte anumite condiţii. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că acordarea acestui regim de călătorie fără vize va avansa rapid dacă Ankara va îndeplini anumite condiţii.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude Juncker a susținut că acordul „nu va conduce la o situaţie în care noi să uităm de principalele diferenţe şi divergenţe pe care le avem cu Turcia – drepturile omului şi libertatea presei”.

Turcia a fost reprezentată la summit de premierul Davutoglu, care a salutat „o zi istorică”, președintele turc Recep Erdogan nu a fost prezent. „Sunt bucuros să văd că toți colegii mei din Europa sunt de acord cu faptul că Turcia și UE au același destin”, a declarat premierul turc la finalul summitului.

Iohannis, despre summit

La summitul Uniunea Europeană-Turcia, a participat și președintele Klaus Iohannis, care a afirmat că Turcia are un rol cheie în soluționarea crizei migratorii, iar România susține avansarea procesului de aderare a acestei țări la UE, anunțând în același timp ce s-a decis la Bruxelles, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

„Discuţiile din cadrul reuniunii s-au axat pe consolidarea relaţiilor de cooperare cu Turcia pe diverse domenii de interes comun, inclusiv pe aspecte legate de gestionarea fenomenului migraţiei şi pe intensificarea cooperării în domeniul politicii de securitate. Liderii au adoptat o Declaraţie politică în care se reafirmă angajamentul de a gestiona în comun riscurile şi ameninţările actuale, se subliniază necesitatea revigorării procesului de negociere a aderării Republicii Turcia la Uniunea Europeană, precum şi intensificarea dialogului, cu accent pe întâlnirile la nivel înalt. Uniunea Europeană s-a angajat să acorde sprijin financiar Republicii Turcia în valoare de 3 miliarde de euro. Turcia, care are un rol foarte important în controlul fluxurilor migratorii către Uniune, a făcut eforturi semnificative în ultimii ani din punct de vedere administrativ şi financiar pentru a găzdui cei peste 2 milioane de refugiaţi din Siria.

În ceea ce priveşte procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetăţenii turci, autoritățile de la Ankara s-au angajat în direcţia accelerării îndeplinirii condiţionalităţilor prevăzute în Foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor. În acest context, s-a agreat calendarul de semnare şi punere în aplicare a Acordului de readmisie Uniunea Europeană-Turcia. În intervenţia sa, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, și-a exprimat aprecierea pentru relansarea relaţiilor cu Turcia, pe baza unui angajament reînnoit pentru obţinerea de rezultate concrete. Şeful statului a punctat rolul cheie pe care îl deţine Turcia în soluţionarea actualei crize migratorii. A fost subliniată necesitatea unei acţiuni în comun a Uniunii Europene şi a Turciei pentru combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migraţionist. În acest sens, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a menţionat că sprijină demersurile comunităţii internaţionale în vederea identificării unei soluţii politice pentru conflictul din Siria. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România susţine avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană, menţionând parteneriatul strategic dintre cele două ţări. De asemenea, s-a pronunţat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci, cu respectarea de către Turcia a obligaţiilor asumate în acest sens”, se menționează în comunicatul Președinției.

Înainte de summit Reuters a transmis că Turcia va ajuta Uniunea Europeană să gestioneze fluxul de migranți, în schimbul unui ajutor financiar și a reluării discuțiilor privind aderarea țării la UE.

„Ambele părți își vor intensifica, așa cum s-a convenit și cu efect imediat, cooperarea activă asupra migranților care nu au nevoie de protecție internațională, împiedicând ajungerea acestora în Turcia și UE, asigurând aplicarea prevederilor acordului bilateral de readmisie și trimiterea înapoi în țările de origine a migranților care nu au nevoie de protecție internațională”, se arăta în draftul concluziilor summit-ului consultat de Reuters.

În schimb, Turcia va primi trei miliarde de euro ajutor inițial pentru a putea face față numărului mare de refugiați aflați pe teritoriul său. Suma ar putea fi modificată ulterior în funcție de evoluția situației, se mai preciza în proiectul citat de Reuters.

Agenția mai relata Uniunea Europeană va deschide de asemenea în decembrie următorul capitol al negocierilor cu Turcia în discuțiile de aderare la UE începute în 2005 și va pregăti noi capitole pentru discuții în primele trei luni ale anului viitor.

UE intenționează de asemenea să ridice în octombrie 2016 obligativitatea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în UE dacă Ankara îndeplinește anumite criterii prevăzute în foaia de parcurs convenită, se arată în document, care ar putea fi însă modificat după discuțiile care vor avea loc la Bruxelles.

„Am ajuns la o înțelegere, sper că aceasta va fi acceptată de toate părțile astăzi”, a declarat presei Donald Tusk la sosirea la summit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.