Ce îi cer deputaţii ucraineni Patriarhului Bartolomeu

Parlamentul Ucrainei a cerut Patraiarhiei de la Constantinopol să recunoască independenţă Bisericii Ortodoxe Ucrainene faţă de Rusia. Acest apel adresat patriarhului Bartolomeu a fost votat de 245 de deputaţi, iar 20 au votat împotrivă. Parlamentarii ucraineni speră să grăbească “măsurile care vor oferi Bisericii Ucrainene independenţa în faţa unui strat agresor”, scrie publicaţia Kommersant, citată de The Moscow Times.

Biserica Ortodoxă Ucraineană care ascultă de Patriarhia de la Moscova este singura biserică ortodoxă recunoscuta oficial din aceasta ţară. Biserica supusă Moscovei acuză presiunile venite din partea Patriarhiei de la Kiev, nerecunoscută oficial.

Preşedintele Petro Poroşenko a cerut crearea unei singure Biserici Ortodoxe, spunând că aceasta ar trebui să fie “independentă faţă de alte state”. El a indicat că sondajele arată o creştere a sprijinului pentru o astfel de decizie.

Votul din Rada Supremă de la Kiev vine cu câteva zile înainte de deschiderea primului Conciliu pan-ortodox, care va avea loc în Creta. Biserica Ortodoxă Rusă, alături de Bisericile din Bulgaria, Georgia şi Antiohia au anunţat că nu vor participa. Chestiunea Bisericii Ortodoxe din Ucraina este considerată mărul discordiei la acest conciliu pentru organizarea căruia se duc tratative începând din 1961.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.