Ce impact fiscal are refuzul de azi al lui Iohannis

Refuzul lui Klaus Iohannis de a o numi pe Sevil Shhaideh în funcţia de prim-ministru va da peste cap planul de măsuri vizat de către PSD în 2017, şi anume: creşterea salariului minim; impozit pe venit 0% pentru pensionari la 1 ianuarie 2017 pentru pensile de sub 2.000 de lei brut; Impozit de 10% din suma care depăşeşte 2.000 de lei pensie; 0% pentru CASS pentru pensionari de la 1 ianuarie 2017; Impozitul pentru transferul proprietăţii – 0% de la 1 martie 2017 pentru valori mai mici de 200.000 de lei şi 3% pentru valori mai mari de 200.000 lei; Impozit pe terenul agricol – 0% , dar 100 lei/ha pentru terenul nelucrat doi ani consecutiv; TVA pentru vânzarea de locuinţe – 0% de la 1 martie 2017 etc. O mare parte dintre aceste intenţii nu vor mai fi puse în practică pentru că veniturile la bugetul de stat se vor diminua cu minim 6,4 miliarde de lei întrucât de la 1 ianuarie va scădea TVA de la 20% la 19% şi vor dispărea taxa pe stâlp şi supracciza la carburnaţi. Liviu Drangea a declarat că PSD doreşte menţinerea TVA la 20% pentru 2017 şi coborârea la 18% din 2018 şi menţinerea pentru anul viitor a taxei de stâlp şi a accizei. Amânarea numirii premierului împiedică astfel operarea rapidă a prevederilor din Codul Fiscal valabile pentru 2017 după ce primul ministru din funcţie, Dacian Cioloş, a refuzat să dea curs cererilor lui Dragnea.

La doar o zi după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare, şeful PSD i-a solicitat lui Dacian Cioloş să amâne cu un an scăderea TVA-ului cu un punct procentual pe motiv că diminuarea de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, aşa cum prevede Codul Fiscal, nu ar aduce niciun avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor. Scăderea cu un punct procentual a TVA de la 1 ianuarie 2017 înseamnă un minus de 2,5 miliarde de lei la buget. De asemenea, Dragnea s-a pronunţat împotriva scoaterii supraccizei din preţul carburanţilor şi a eliminării taxe pe stâlp. Dragnea a spus că nu este de acord cu scoaterea supraccizei de 7 cenţi pe litru din preţul carburanţilor. „În ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi, constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final. După ce vom rezolva această situaţie împreună cu Consiliul Concurenţei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018, conform Programului nostru de Guvernare”, a mai spus şeful PSD. În acest moment, preţul mediu al benzinei este, în România, fără taxe (adică fără accize şi TVA) de 2,16 lei pe litru, iar al motorinei de 2,28 lei pe litru, conform datelor statistice din Oil Bulletin, serviciul de statistică al Comisiei Europene. După ce se aplică acciza actuală şi cota actuală de TVA de 20%, litrul de benzină ajunge, la pompă, 5,03 lei, iar cel de motorină 5,01 lei. De la 1 ianuarie însă, taxele ar trebui să scadă. Astfel, supraacciza de 7 eurocenţi pe litru ar urma să fie eliminată din acciza totală, iar cota de TVA urmează să scadă cu un punct procentual, de la 20%, la 19%. Eliminarea supraccizei la carburanţi generează un minus de 2,9 miliarde de lei la buget.

Totodată, Dragnea s-a arătat împotriva scoaterii taxe pe stâlp de la 1 ianuarie 2017. Conform acestuia, taxa pe construcţii speciale va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici. Această taxă aduce anual la buget 1 miliarde de lei.

„De asemenea, introducerea plafonării CASS nu mai corespunde cu Programul nostru de Guvernare unde vizăm o reducere şi o comasare a contribuţiilor pentru toată populaţia şi mediul de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018”, a mai anunţat Dragnea.

Dacă PSD va dori să menţină cele TVA la 20%, taxa de stâlp şi supracciza va fi nevoit să opereze modificări la lege în sensul că va mări TVA (devreme ce aceasta va coborî după 1 ianuarie la 19%) şi că va reintroduce cele două taxe, în condiţiile în care ele vor dispărea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.