Ce înseamnă ultimul atac lansat de Traian Băsescu

La capătul a zece ani în care ţara s-a împărţit în băsişti şi anti-băsişti, lui Traian Băsescu îi este greu să se împace cu gândul că de Crăciun va fi un fost. Aceasta este una din cheile în care se poate citi declaraţia de presă de joi seară, în care pune tunurile pe Victor Ponta (îi cere să demisioneze şi să propună un nou guvern, unul fără Ponta; critică atitudinea şi explicaţiile faţă de redevenţe etc.) şi mai aruncă ironii încoace şi încolo.

Da, ca să rămână în viaţă (politică), Traian Băsescu trebuie să izbească azi cu sete ca să poată avea mâine parte de adrenalină. Ridică miza, fixează clar cine e adversarul, enunţă faptul că rămâne în ring şi încearcă să sugereze, fără dubiu, că el şi numai el este voinicul care se va lupta, până la capăt, cu balaurul. Atât că balaurul lui Băsescu este, tot el a spus-o, doar un pisicuţ.

Paradoxal, Victor Ponta este încă mai mult decât Traian Băsescu, un fost. E pe făraş din seara în care a fost nevoit să-şi recunoască înfrângerea într-un scrutin în care a investit totul, a fost arbitru-jucător şi totuşi a pierdut lamentabil. Ştie toată lumea că există două explicaţii mari şi late pentru care Victor Ponta se mai află încă, oficial, la conducerea PSD şi a guvernului: n-a avut bărbăţia să demisioneze şi cei din spatele lui n-au găsit încă pe cine să vâre în faţă (dezastrul fiind atât de imens).

Aşa încât nici nu mai contează câtă dreptate are Traian Băsescu atunci când spune (de cinci ori într-un singur discurs) că Victor Ponta este discreditat în străinătate şi că a devenit „un bolovan de piciorul României”. Este banal. Curaj, în aceste zile, ar fi să vorbeşti de bine despre Victor Ponta, să-i găseşti lucruri bune în CV şi în activitate.

Prin urmare, deşi este probabil prima oară când un preşedinte al României postdecembriste cere public demisia premierului, acesta este doar un detaliu al ieşirii de joi seara a lui Traian Băsescu. Este mult mai interesantă ironia aruncată în debutul declaraţiei de presă către preşedintele ales, Klaus Iohannis („Profit că e plecat domnul preşedinte ales şi dau şi eu nişte indicaţii”), care a preferat să pătreze distanţa faţă de el, mergând de 1 Decembrie la Alba Iulia şi nu stându-i lui de-a dreapta, cu respect, şi care, pe deasupra, şi-a permis un concediu înainte de a se prezenta la noul loc de muncă.

Mai interesant decât atacul la adresa lui Ponta este şi faptul că preşedintele României bate obrazul, la final de mandat, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene (inclusiv reprezentantului în România al Comisiei) pentru că au întors capul, privind de la distanţă „aventurile fiscale” din România ultimelor luni. Cei care au urmărit cât de cât relaţiile celor trei organisme cu guvernul Ponta ştiu că acuzaţiile lui Băsescu sunt doar parţial adevărate.

În concluzie, deşi aparent am avut de a face cu o ieşire dură din partea preşedintelui Traian Băsescu, aflat pe final de final de mandat, în realitate a fost doar bifarea unei acţiuni prin care şeful statului încearcă să probeze costumul de lider al Opoziţiei.

„Chiar dacă voi nu mă vreţi, eu aş vrea să vă stau în gât, măcar câtorva dintre voi”, e mesajul pe care caută să îl transmită Traian Băsescu. Atât că opoziţia faţă de Victor Ponta şi PSD nu e degrabă aducătoare de puncte, iar opoziţia faţă de Klaus Iohannis e, deocamdată, ceva fără aderenţă poplară.

Abia acesta ar putea fi începutul unei drame, care poate parafraza astfel un moment celebru al campaniei electorale din 2004: Ce ghinion pentru războinicul Traian Băsescu să facă opoziţie unuia care nu mai contează, respectiv altuia care îl ignoră!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.