Ce interese are în România miliardarul Beny Steinmetz

Stenogramele din dosarul retrocedărilor ilegale, în care sunt inculpați Remus Truică, Andrei Marcovici și Dan Andronic, dezvăluie prezența în gruparea infracțională a lui Benjamin „Benny” Steinmetz, un miliardar franco-israelian foarte interesat de afacerile din România.

Cel mai importantă țintă a lui Steinmetz, a cărei avere se ridică la 3,5 miliarde de dolari, o reprezintă aurul din Apuseni, în special cel de la Roșia Montană. El, împreună cu oamenii de afaceri americani Seth Klarman şi John Paulson controlează compania Gabriel Resources, cea care a încercat să dezvolte o mină de aur în România, care implica distrugerea a patru vârfuri de munte.

Au fost temeri că acest lucru ar lăsa în urmă un lac de reziduuri toxice, cu apă cu cianură. Confruntat cu manifestaţii ample de stradă, Parlamentul român a decis să nu dea curs acestei investiţii. Gabriel Resources nu s-a lăsat şi a acţionat România în judecată la Curtea de Arbitraj.

Conform România Curată, Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase și unul dintre bogații României, cu conecțiuni puternice în lumea politică și de afaceri, a dezvoltat afaceri cu Steinmetz. Truică a cumpărat, potrivit România Curată, de pe bursa din Toronto unul dintre pachetele importante de acțiuni corporației care vroia să dea drumul la zăcământul aurifer de la Roșia Montană. Truică apare ca asociat cu 50% în firma BRG Residencial Consulting Services SRL, restul de 50% aparţinând unui offshore din BVI, Riverside Real Estate Corp Ltd din Insulele Virgine Britanice.

Truică este administratorul firmei împreună cu Sandra Merloni-Horemans, o belgiancă care conduce operațiunile lui Steinmetz din mai multe țări. Eșecul de la Roșia Montană i-a îndreptat pe Steinmetz, Klarman și Paulson spre un alt teren din Patrulaterul Aurier din Apuseni: Băișoara din județul Cluj.

Într-un document recent al Gabriel Resources, se arată că firma autohtonă Rom Aur va continua activitatea pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Cluj Napoca, condusă de Emil Boc. Actul poartă semnătura administratorului Rom Aur, Nicolae Gruia Suciu. Această societate apare ca având acţionar unic Gabriel Resources BV Nederland.

În zona Băişoara, activează pe un segment conex o firmă apropiată fostului ministru Ioan Rus. Băişoara este o localitate din nord-estul Munţilor Apuseni, la o distanţă de 50 de km. de Cluj Napoca. Mineritul metalifer de aici este cunoscut de sute de ani, potrivit atestărilor documentare. În localitate a fost constituită o persoană juridică alcătuită dintr-un conglomerat de composesorate şi primării ce deţin terenuri în zonă. Terenul arondat acestei persoane juridice este în mare parte terenul sub care de sute de ani se cunoaşte faptul că există zăcăminte auro-argintifere. Drept dovadă minele vechi de sute de ani din Băişoara şi interesul Gabriel Resources pentru acestea.

Agenţia Naţională de Resurse Minerale a eliberat licenţă de concesiune pentru explorarea minereurilor auro-argintifere firmei Rom Aur (pe atunci „Rom Aur” – S.R.L. Roşia Montană, în calitate de concesionar), după ordinul 147/2006 emis de guvernul Tăriceanu.

Potrivit bilanţurilor fiscale depuse, Rom Aur avea de-a lungul anilor trecuţi câte 5-9 angajaţi şi constant pierderi de sute de mii de lei, ba chiar 1,8 milioane lei anul trecut. În ceea ce priveşte exploatarea de la Roşia Montană, una din probleme este cea legată de exproprieri. Nefiind vorba de un proiect declarat de inters naţional, exproprierile nu se pot face decât cu acordul proprietarilor persoane fizice. Or, la Băişoara, în cazul începerii exploatării, nu ar mai fi vorba de proprietari persoane fizice, ci de proprietar o Asociaţie care include o serie de composesorate şi, mai ales, Primării. Adică instituţii ale statului. Care nu va mai pune piedici exploatării. Băişoara nu e singura ţintă a miliardarilor de la Roşia Montană.

Klarman, partenerul lui Steinmetz, stă în spatele obscurei companii Carpathian Gold care a obţinut recent, printr-un mod total netransparent, licenţa de exploatare a aurului de la Rovina, din Munţii Apuseni. Acesta deţine Baupost Group, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, specializat în administrarea riscului. Prin Baupost, Klarman controlează Carpathian Gold, societate fără prea multă experienţă în domeniul minier, dar care iată a devenit titular de licenţă prin subisidiara locală, Samax. Steinmetz a fost interesat și de Loteria Română.

În urmă cu doi ani, reprezentanții companiei austriece Novomatic au încercat, în secret, să parafeze cu Loteria Română un contract de zeci de milioane de euro privind dotarea cu echipamente de tip videoloterie. Austriecii sunt parteneri de afaceri cu Steinmetz, prin intermediul firmei BSG Investments. Novomatic nu intra direct în afacere, ci printr-un interpus: Novotalica. Aceasta avea ca acționari grupul Novomatic şi o firmă condusă de Steinmetz, Tal Silberstein, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când acesta din urmă era premier şi consultant al fostului preşedinte Traian Băsescu şi Remus Truică.

De altfel, numele Novotalica era o combinație între Tal (Silberstein) și Novomatic. Steinmetz apare ca inculpat în dosarul retrocedărilor ilegale, alături de Truică, Andronic și, surpriză, Tal Silberstein.

Compania afaceristului israelian a fost implicată, în 2007, într-un scandal privind concesionarea unui zăcământ de diamante în Sierra Leone, a cărui miză s-a ridicat la 2,5 miliarde de dolari.

Corporaţia lui Steinmetz le-a promis locuitorilor case noi, condiţii civilizate de trai, investiţii şi multe altele. Când africanii au cerut respectarea contractului, au fost împuşcaţi de armată. În 2013, Steinmetz a pus mâna dubios cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari).

Departamentului de Justiție al SUA și al FBI au deschis anchete în acest caz. Steinmetz a intenționat să dezvolte afaceri în zona imobiliară însă proiectul Planorama, din Doamna Ghica, București, s-a dovedit un mare eșec. Din cele patru blocuri propuse pentru construcție s-a finalizat doar unul singur. Cei care au cumpărat apartamente în acesta au în vecinătate o mare groapă și câteva schelete de la celelalte trei blocuri lăsate de izbeliște.

De asemenea, în BSG anunţa un proiect rezidenţial cu 900-1.100 locuinţe şi o investiţie de 100 – 120 de milioane de euro în Grozăvești, București. Numai că terenul era un parc și nu putea interveni pe el.

Totodată, Steinmetz, prin prin subsidiara Seven Hills, a anunțat planuri mărețe pentru piaţa imobiliară din România: 500 de milioane de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. După achiziţia terenului din parcul Grozăveşti, compania şi-a completat portofoliul cu noi terenuri: patru ha. în Pantelimon (1.000 apartamente), 50 de ha. la Săftica (1.000 vile) şi 100 de ha. la Corbeanca (2.500 vile), două terenuri la Ploieşti (250 apartamente) şi unul de 67 ha. la Braşov (3.000 apartamente).

Tot ce s-a „obținut” este un lanț de executări silite. Datoriile generate de creditele angajate pentru cumpărarea acestor terenuri s-au adunat, iar în 2012 a apărut prima executare silită – terenul de 50 de ha. de la Săftica. Cea mai mare parte a averii lui Steinmetz provine din afacerea cu diamante, minerit şi energie. Cel mai valoros activ al omului de afaceri este Steinmetz Diamond Group, care a tăiat şi şlefuit cel mai scump diamant vândut la o licitaţie, cu 83 de milioane de dolari.

În 2010 a vândut grupului brazilian Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, 51% din acţiunile companiei sale din Guinea, care se ocupa cu mineritul fierului. Zăcămintele preluate de Vale sunt considerate printre cele mai mari rezerve de minereu de fier din lume.

În stenogramele din Dosarul de la Brașov apare următoarea convorbire între Steinmetz și Truică: Benjamin Steinmetz: Şi eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa? Remus Truică: Deci, după cum deja ştii, prietenul lui TAL nu a făcut mai nimic şi am găsit cine este şeful tipului care ar fi trebuit să facă asta şi am descoperit că este de la alt…, care este un bun prieten cu mine şi am găsit acum instrumentele şi mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut şi voi merge eu împreună cu prințul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă. Benjamin Steinmetz: …ce se va întâmpla atunci? Remus Truică: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas. Benjamin Steinmetz: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată? Remus Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine. Un membru grup infracţional …: Deci lipseşte doar o semnătură? Remus Truică: Exact, doar una. Un membru grup …. Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren? Remus Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta (RÂDE). Un membru grup …. Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic? Remus Truică: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru.

DNA îi acuză pe inculpați că au reușit să obțină retrocedarea ilegală în natură a Fermei Regale Băneasa, producând bugetului de stat un prejudiciu de peste 135 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.