Ce IRES a vândut ministrul Dâncu cu 4,3 milioane lei

Resorturile unei economii de piaţă sunt dictate de cerere şi ofertă. În aceste condiţii, până la urmă, preţul corect al unui produs este stabilit de raportul amintit anterior. Şi, de asemenea, în mod normal, preţul plătit este strict de interes pentru cele două părţi din tranzacţie. Până la urmă nu e nebun cine cere, ci, eventual, cel ce plăteşte. Cu toate acestea, când vorbim de o tranzacţie a unui ministru, preţul plătit devine unul de interes public.

În 15 noiembrie 2014, clujeanul Vasile Dâncu a devenit propunerea din cabinetul Cioloş pentru funcţia de vicepremier şi de ministru al Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei. Cu mai puţin de o săptămână înainte, Dâncu, din calitatea de asociat unic, a vândut firma IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie) către omul de afaceri clujean Ovidiu Turcu şi administratorul firmei, Cornel Hirian. Conform declaraţiei de avere a ministrului Dâncu, suma plătită de cei doi a fost de 975.000 euro.

15% = 30 lei. 100% = 4,3 milioane lei

IRES a fost înfiinţată în octombrie 2009 şi, anterior vânzării, alături de Dâncu, 15% din firmă aparţinea Elenei-Medelina Chirile (născute Grigore), din Ploieşti. Aceasta din urmă a cedat în august 2015 părţile sociale către Vasile Dâncu, potrivit Monitorului Oficial 4042 (7 august 2015) / Intrarea 51/4.141.966 “în schimbul primirii contravalorii acestora în sumă de 30 lei, sumă care va fi fost achitată la data semnării contractului de cesiune”.

În ceea ce priveşte IRES, noua proprietate a duo-ului Turcu-Hirian, pe care cei doi au plătit aproape un milion de euro, aceasta nu rupe gura târgului dacă aruncăm o privire pe bilanţurile publice ale firmei. IRES a fost constant pe profit, acesta oscilând între 12.517 lei (2011) şi 380.594 lei (2012). Explozia a avut loc în 2014, când IRES a reuşit un profit de 1,39 milioane lei. Numai că în aceleaşi bilanţuri apar şi datorii şi creanţe ce variază între 5,9 milioane lei şi 354.609 lei. De altfel, unul dintre creditorii firmei IRES este însuşi ministrul Dâncu, care a împrumutat firma cu 552.000 lei, doar anul trecut. Oricum, preţul plătit de cumpărător, 4,3 milioane lei, este inferior profitului cumulat al IRES din întreaga sa existenţă.

Firma mai are ca bunuri două autoturisme, un Mazda 6 şi un Mitsubishi Pajero, ambele achiziţionate în leasing, primul în vara lui 2015, iar al doilea în decembrie 2013.

1,1 milioane lei cifră de afaceri cu un angajat. Curat tehnocrat, curat muncă la negru

De remarcat că, în primii ani de activitate, IRES desfăşura sondaje naţionale a opiniei publice, cu, atenţie! UN ANGAJAT în 2009, 3 în 2010 şi 8 în 2011. Timp în care avea cifră de afaceri de 1,1 milioane lei – 1,899 milioane lei – 2,324 milioane lei. Firmă minune! Să fim bine înţeleşi, ne referim aici la angajaţi oficial, cu o carte de muncă da. Neoficial cu mulţi alţii. Angajaţi pe convenţii civile de prestări civile încheiate pe 28 de zile. Firmă minune. Numai că începând cu data de 1 martie2003 aintrat în vigoare Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, care prevede că încadrarea în muncă se face prin încheierea contractului individual de muncă. Prin Codul muncii nu se prevede posibilitatea angajării sau a desfăşurării unor activităţi pe bază de contracte civile. Mai precis, în cuprinsul Codului muncii nu se întâlneşte noţiunea de contracte/convenţii civile. Încadrarea în muncă a unei persoane pe bază de convenţie civilă a fost reglementată prin art. 1 – 7 din LG 130/1999. De reţinut că prevederile cu privire la convenţiile civile din Legea nr. 130/1999 au fost abrogate începând cu data de 14 aprilie 2003 prin art. 4 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23 din 10 aprilie 2003 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi pentru modificarea art. II şi III din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2003. Aşadar, domnule fost ministru Dâncu, domnule actual ministru şi vicepremier Dâncu, erau aceste convenţii civile de prestări civile legale în 2011? Sau la firma dvs. se lucra la negru?! Oricum, subit, în toamna lui 2011 după un control al ITM Cluj şi al Poliţiei, control între timp dispărut, subit, au apărut peste noapte zeci de contracte de muncă la IRES. Cum arată şi bilanţurile: 8 în 2011, 124 în 2012.

Preţul corect, la secret

Acesta este IRES cel cumpărat cu 975.000 de euro. Sumă plătită probabil în urma contractului privat de cesiune. Pentru că, spre deosebire de tranzacţia din vara lui 2015, când Dâncu a devenit unic asociat, când potrivit MOF s-a plătit suma de 30 lei, la marea tranzacţie suma nu e menţionată. În Monitorul Oficial Monitorul 6746 (3 Decembrie 2015) Intrarea 43/4.258.911, se stipulează: “1. Subsemnatul Vasile Dincu voi ceda domnului Turcu Iacob Ovidiu, cu domiciliul in Cluj-Napoca, …………, identificat cu ………, CNP ……… si domnului Hirian Cornel Ioan, domiciliat in Cluj-Napoca, ………., CNP …….., prin contract de cesiune semnat la o data ulterioara celei la care se adopta prezenta, cele 20 de parti sociale, cu o valoare nominala de 10 lei fiecare, pe care le detin la S.C. INSTITUTUL ROMAN PENTRU EVALUARE SI STRATEGIE (I.R.E.S.) – S.R.L., la o valoare si in conditiile specificate in contractul de cesiune”.

Doar că, aşa cum spuneam, preţul plătit este strict de interes pentru cele două părţi din tranzacţie. Până la urmă nu e nebun cine cere, ci, eventual, cel ce plăteşte. Cu toate acestea, când vorbim de o tranzacţie a unui ministru, preţul plătit devine unul de interes public.

Departe de noi gândul de a lansa păcătoasa ipoteză care afirmă că asemenea tranzacţii umflate sunt numai bune ca pe perioada mandatului să poţi acoperi subita apariţie a diverse bunuri mobiliare sau imobiliare. Dar tare am fi curioşi să vedem acel contract de cesiune. Sau, cel puţin, în numele tehnocratei transparenţe, chitanţa de la notar aferentă unei tranzacţii de 975.000 euro.

De altfel, aceasta nu e prima tranzacţie de acest gen a unui ministru clujean. În ianuarie 2013, proaspătul deputat PSD (USL) de Cluj, Aurelia Cristea, îşi scotea la vânzare vilade lux din Andrei Mureşianu. Preţul cerut pentru casa construită în perioada 2009-2012, adică când PSD se afla în Opoziţie, era de 750.000 euro. Vila avea 320 de metri pătraţi, pe un teren aferent de numai 460 de metri pătraţi, şi a fost vândută în scurt timp pentru suma de 550.000 euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.