Ce își doreau copiii acum 100 de ani

Reader’s Digest a intrat în posesia unor scrisori trimise lui Moș Crăciun de către copii din orașul Fife, Texas, prin intermediul ziarului local Brady Standard.

Acestea au fost scrise între anii 1920 și 1930, cu naivitatea unui copil care trăia o viață arhaică, la fermă.
Orașul nu mai există în prezent, însă la acea vreme avea o populație de 500 de oameni, majoritatea fermieri. Micuții își doreau o viață mai bună, însă printre rândurile scrise nu i-au uitat nici pe cei mai săraci decât ei. Iată câteva dintre scrisorile de la acea vreme.

Dragă Moș Crăciun,

  • Am fost cel mai cuminte până acum, dar dacă nu te grăbești, nu știu dacă voi mai putea să nu fac năzbâtii. Vreau doar câteva lucruri anul acesta, pentru că tati spune că Moșul este mai sărac. Îmi doresc un tractor, o mașină, o bâtă, mănuși și multe, multe fructe, dulciuri și nuci. Și te rog, Moșule, să nu-mi aduci din greșeală o păpușă, pentru că eu sunt un bărbat adevărat. Te iubesc, Moș Crăciun, Forrest Roberts (1930).
  • M-am gândit să-ți scriu cât mai am timp. Vreau un ceas și un pistol. Vreau un flaut de jucărie, un camion și o ascuțitoare de creioane. Mulțumesc! Prietenul tău, Tom Bradley Jr. (1927).
  • Cu greu îmi găsesc puterea de a-ți mai cere ceva, deoarece ai fost bun cu mine în fiecare an. Singurul lucru pe care mi-l doresc este o pereche de papuci de casă. Prietena ta, Voncile Duderstadt (1920).
  • Crăciunul se apropie și am considerat că este timpul să-ți scriu pentru a te anunța ce cadouri mi-ar plăcea să primesc. Vreau o cutie în care să-mi pun prânzul la școală și o minge de cauciuc. Sora mea, Nellie, vrea o păpușă, o minge, nisip de jucărie, mere și nuci. Prietenele tale, Nellie și Gladys Fay (1920).
  • Te rog, adu-mi un pistol de jucărie, o pungă de bile, ciocolată și nuci. Prietena ta, Cyril Farmer (1920).
  • Îmi doresc o minge de fotbal, o tablă pe care să scriu, o cutie de batiste de Crăciun și, te rog, adu-i ceva și copilului de peste drum, care nu are părinți. Promit că o să fiu cuminte. Prietenul tău, A.M. Finlay Jr. (1923).
  • Vreau, te rog, să primesc câteva artificii, o minge și gloanțe pentru pistolul pe care mi l-ai adus anul trecut. Te rog, adu-i surorii mele o mașină de jucărie, o păpușă vorbitoare și o casă pentru ea. Mai vrem și dulciuri, fructe și multe nuci. Pa-pa, John și Elizabeth Maurine Tedder (1924).
  • Am fost un băiețel cuminte. Te rog, poți să-mi aduci o lanternă, o bicicletă, mere și ciocolată? Adu-i bunicului o pereche de șosete și promit să le dau renilor tăi porumb. Prietenul tău, Robert Pearce (1930)
  • Îți scriu o scrisoare mică, deoarece nu îmi doresc foarte multe lucruri. Vreau o păpușă, pentru că cea veche a pierdut un picior, și o casă pentru ea. Te rog să nu-i uiți pe frații mei, J.D. și Sid, care vor un trenuleț de jucărie. Cu dragoste, Charlotte Painter (1925).
  • Vreau să știi că le voi scrie celor de la ziar în fiecare an. Te rog să-mi aduci un fes și un pulover pentru păpușa mea și o minge mare. Acum voi pleca, pentru că mai sunt și alți copii care vor cadouri. Prietena ta, Golda Eileen Utsey (1930).
  • Mi-ar plăcea să-mi aduci batoane de ciocolată, banane, portocale, mere și piersici. Prietena ta, Lilian Roberts (1921).
  • Acum îți voi spune ce vreau. Îmi doresc un set de croșetat, vase de gătit și o păpușă. Nu îți vor cere mai multe lucruri, pentru că mă tem că ceilalți copii nu vor mai primi nimic. Cu dragoste, Una Ranne (1925).
  • Aș vrea din suflet să îmi aduci un frățior mai mic, deoarece îmi doresc de foarte multă vreme. Mai am o surioară în vârstă de trei ani, dar ei nu îi place să se joace cu mașinile. Adu-i, te rog, o păpușă și o casă pentru ea, dar și multe dulciuri, fructe și muuulte nuci. Cu dragoste, Floyd Tedder (1923).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.