Ce jocuri face Robert Turcescu?

Livretul militar nu are vreo legătură cu activitatea de ofiţer acoperit. Data „racolării” coincide cu data făcută publică de MApN de acordare (ilegală) a gradului de locotenent-colonel. 7 întrebări care trebuie să primească răspunsuri clare.

Un delir mistic-teatral

Delirul mistico-teatral al lui Robert Turcescu, autodenunţul său, postarea unor documente pe internet, anunţul că nu va mai realiza emisiunea sa de la B1 TV, toate acestea au devenit, chiar şi la ore târzii din noapte, subiect de „prima pagină”. Deja s-au înregistrat zeci de luări de poziţii, comentarii, replici, atacuri. O analiză atentă a acestui eveniment de presă scoate însă la iveală unele elemente ce ar putea fi interpretate ca făcând parte dintr-o regie foarte bine pusă la punct. Sunt unele lucruri care pur şi simplu „nu bat”.

Livretul de militar şi fluturaşul de salariu

Despre documentele postate de Robert Turcescu pe blogul său nu se poate spune automat că sunt false, dar nici nu este exclusă această posibilitate. Totuşi, respectivele documente NU atestă faptul că ar fi un ofiţer acoperit al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Argumentele sunt următoarele:

  • Un cetăţean al României care nu a efectuat stagiul militar NU are cum să fie în posesia unui livret militar.

  • Un angajat al unui serviciu secret care operează sub „acoperire” nu primeşte un livret militar. Este o măsură de prevedere pentru a preîntâmpina o deconspirare printr-o neglijennţă – pierderea livretului de către titular, descoperirea lui de către o terţă persoană.

  • Un angajat al unui serviciu secret care operează sub „acoperire” nu primeşte un fluturaş cu salariul încasat, pentru că astfel ar putea fi identificat de către personalul civil al respectivului serviciu secret: casier(ă), contabi(a) etc.

  • Un angajat al unui serviciu secret care operează sub „acoperire” nu primeşte niciun document cu ştampila serviciului, unităţii etc. Singurele documente pe care le primeşte sunt acte de identitate (false), documente de absolvire de studii, acte de proprietate a unui imobil, a unor bunuri mobile etc. Toate aceste documente au menirea de a creiona personajul „acoperit” în funcţie de mediul în care este infiltrat.

  • De regulă, cine lucrează sub „acoperire”, mai precis identitatea sub care operează nu este cunoscută decât de foarte puţine persoane din serviciul secret din care face parte, iar dacă este vorba de misiuni extrem de importante şi foarte dificile, există doar o singură persoană de legătură care are contact cu „acoperitul”.

O coincidenţă – episodul „colonelul Turcescu”

În 2012 s-au descoperit liste cu câteva sute de politicieni (din tot spectrul politic), dar şi persoane din alte domenii de activitate, care în timpul ministeriatului (la „Apărare”) al lui Gabriel Oprea au fost înaintate în grad ilegal. Unele dintre aceste persoane – printre care şi Robert Turcescu – nici măcar nu aveau stagiul militar efectuat. Se ştie, a ieşit un scandal monstru, iar ministrul de atunci, liberalul Dobriţoiu, anunţa retragerea înaintărilor în grad. Este posibil ca respectivul livret militar prezentat pe blog de Robert Turcescu să aibă legătură cu gradul pe care l-a primit ilegal, cel de locotenent-colonel. Totuşi, şi în aceast caz, eliberarea livretului a reprezentat încă o ilegalitate, Turcescu neavând nicio zi de stagiu militar efectuat. După ce a izbucnit scandalul şi au fost prezentate dovezile, Robert Turcescu a anunţat public că renunţă la gradul primit ilegal. În această situaţie, de ce livretul (repet, dacă cel care a fost postat pe blog are legătură cu înaintarea în grad) se mai află în posesia lui? Este posibil ca renunţarea să fi fost doar „declarativă”, adică să fi asistat doar la un joc de imagine. Un lucru este însă clar: data de 14 aprilie 2010, care apare în livretul postat de Turcescu, este aceeaşi cu data anunţată de MApN ca fiind a înregistrării avansării sale în grad.

Ce treabă are MApN cu media?

Se ştie, redacţiile ziarelor au fost penetrate – şi nu de ieri, de azi – de serviciile secrete. Prin 2005 chiar a circulat printre jurnaliştii care cunoşteau fenomenul o listă cu 12 nume grele ale unor ziarişti racolaţi de SRI şi SIE, 10 dintre ei fiind şi astăzi activi, unii cu o vizibilitate foarte mare la anumite televiziuni de ştiri.

Penetrarea ziarelor şi posturilor tv s-a făcut prin două modalităţi:

  1. racolarea unor ziarişti şi utilizarea lor sub formă de colaboratori permanenţi – unii dintre ei este posibil să fi fost angajaţi la serviciile respective, caz în care au devenit automat „acoperiţi” în presă, alţii fiind pe statele de plată (evident secrete) doar „part time”.

  2. racolarea a fost efectuată încă din timpul studiilor şi ulterior absolvenţii fiind dirijaţi spre mediile de informare indicate de şefii din servicii.

Direcţia Generală de Informaţii a Apărării este ultimul dintre servicii care ar avea de câştigat prin penetrarea redacţiilor. Direcţia de Informaţii militare o structură din cadrul DGIA cu misiuni în afara ţării să zicem că ar putea avea acoperiţi în presă, dar numai ziarişti care de regulă au contacte cu demnitari străini sau se deplasează în străinătate. Deci nu este profilul lui Robert Turcescu. Cealaltă structură, Direcţia de Contrainformaţii şi Securitate, are misiuni doar în interiorul sistemului şi ne este greu să credem că ar putea racola un jurnalist care se ocupă 100% de politică. Ar putea racola jurnalişti care să zugrăvească în culori „roz” activitatea MApN, care să facă servicii unor capi ai armatei. Nu a fost cazul lui Turcescu. Repetăm, SRI, în primul rând, celebrul „doi şi’un sfert” (în actuala structură de organizare), SIE, STS, eventualele structuri informative ale DNA sunt serviciile interesate să „aibă oameni” în redacţii, iar DGIA ar fi ultimul interesat care să-şi planteze „acoperiţi”.

Autodeconspirare pentru acoperirea unei „acoperiri” reale?

Robert Turcescu, în activitatea sa din media din ultimii 7-8 ani, a fost, fără dubii, un agent de influenţă. El s-a arondat taberei lui Traian Băsescu. Nu intrăm în amănunte, dar, se ştie, a operat ca un profesionist: a promovat tot ce ţinea de zona Băsescu, a demolat partea, părţile care i se opuneau lui Traian Băsescu. Cine analizează prestaţiile lui Turcescu (şi nu doar cele din presă, ci şi de pe reţelele de socializare) din perioada alegerilor prezidenţiale din 2009, din perioada suspendării din 2012 şi nu numai, recunoaşte în Turcescu un veritabil agent de influenţă. Nu este obligatoriu ca un agent de influenţă să fie neapărat un „acoperit” al unui serviciu secret. Dar tot atât de adevărat este şi faptul că rolul principal al unui „acoperit” este cel de agent de influenţă.

Nu ne permitem să afirmăm că Robert Turcescu este un „acoperit” al unui serviciu secret, pentru că nu putem proba cu documente. Dar în acelaşi timp nu putem exclude o astfel de ipoteză. De asemenea nu acordăm credit autodeconspirării teatrale făcute duminică seara. Nu este exclus ca autodeconspirarea să aibă tocmai rolul de a masca, de a conserva o acoperire reală, pusă în pericol de cineva care a avut acces la documente secrete. Este o ipoteză de lucru. Dar în acelaşi timp nu putem ignora nici altă ipoteză de lucru: gestul lui Robert Turcescu de duminică seara ar putea să fie în strânsă legătură cu „marea deconspirare” anunţată de Traian Băsescu. Să fie de fapt un „antemergător” al acţiunilor viitoare a lui Traian Băsescu. Totul este posibil.

Întrebări la care aşteptăm răspunsuri

  1. De ce Robert Turcescu a avut un „acces” de conştiinţă tocmai acum, înaintea începerii campaniei pentru prezidenţiale?

  2. De ce nu a făcut „autodeconspirarea” acum un an, acum 6 luni sau acum o lună?

  3. De ce a postat livretul militar, din moment ce acest document nu este deloc relevant în legătură cu o eventuală postură de ofiţer acoperit?

  4. De ce nu a existat nicio reacţie rapidă din partea MApN?

  5. De ce nu se mai poate accesa blogul lui Robert Turcescu? Sau de ce l-a desfiinţat?

  6. De ce pe site-urile unor ziare nu se mai pot accesa listele date oficial publicităţii cu persoanele care au fost avansate ilegal în grad?

  7. Va mai apărea pe vreun post tv (în calitate de invitat) Robert Turcescu cu „dezvăluiri” în perioada de campanie?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.