Ce mai pregătește Rusia

Președintele rus Vladimir Putin și-a dat acordul pentru o versiune „ultra-grea” a rachetei de ultimă generație Angara, cu o capacitate cuprinsă între 120 și 150 de tone, a anunțat marți vicepremierul rus Dmitri Rogozin, informează AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi, putem spune că președintele a dat undă verde pentru începerea lucrărilor la acest proiect. Aceasta înseamnă că, după ce am dezvoltat o întreagă serie de rachete Angara — ușoară, medie, grea — vom reuși să fabricăm rachete care aparțin unei categorii cu totul diferite: nu șapte, 15, 25 tone, ci 120 până la 150 de tone”, a afirmat Rogozin, precizând că aceste rachete vor fi construite până în 2020.

Racheta Angara, prezentată ca fiind prima pusă la punct după căderea Uniunii Sovietice, ar urma să înlocuiască lansatorul Proton, care a suferit eșecuri în ultimii ani. Ea a fost lansată pentru prima oară în luna iulie, la scurt timp după ce o primă încercare de lansare în luna iunie a fost sortită eșecului.

Descrisă de premierul rus Dmitri Medvedev ca fiind o rachetă de o „importanță strategică”, Angara ar urma, de asemenea, să permită Moscovei să-și reducă dependența de cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, pentru lansări atât de natură comercială cât și militară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.