Ce mai promite ministrul Finanțelor în privința taxelor

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat duminică seara, într-un interviu acordat Digi24, că se dorește reducerea contribuţiilor sociale la angajați și angajatori, fără a preciza când s-ar putea întâmpla acest lucru. A susținut, însă, că va fi următoarea măsură de relaxare fiscală pe care o va aplica Guvernul.

Ministrul a fost întrebat dacă în loc de o reducere a TVA nu s-a gândit și la o reducere suplimentară a contribuțiilor sociale, care ar fi ușurat povara fiscală.

„Ba da. Și asta e o promisiune pe care o fac la dumneavoastră în mod direct, că asta va fi următoarea etapă care va fi aplicată. La angajator și la angajat. Asta e următoarea măsură care, într-adevăr, ar fi fost bine să intre poate și acum în Codul fiscal”, a răspuns Teodorovici.

Întrebat când s-ar putea întâmpla acest lucru, ministrul a precizat: „Dacă în mod normal cifrele arată foarte bine sau bine, această măsură poate să vină foarte curând. Și eu nu sunt adeptul adoptării unei măsuri astăzi și să se aplice nu știu, peste o jumătate de an sau un an. Dacă mie îmi permite economia, dacă într-adevăr pe următorii doi ani am o perspectivă clară, trebuie să mă uit tot timpul cu un ochi la ceilalți vecini ai mei. Nu neapărat în Europa. Chiar este bine pentru noi să fie zona din afara Europei prioritatea numărul unu. Uitați-vă la Bulgaria, are față de noi un regim mai bun al atragerii (investițiilor – n.r.)”.

Chestionat dacă o reducere a contribuțiilor sociale s-ar putea face până la sfârșitul anului, Teodorovici a afirmat: „Nu vreau să fac promisiuni. Decât sigur va fi aceasta”.

„Ați spus că nu șase luni. Mai puțin. Cam cu cât?”, a insistat moderatorul emisiunii.

„Nu pot să fac astfel de estimări fără o bază fundamentată în spate, dar ca principiu este clar că trebuie acest lucru. Poate ar fi trebuit, într-adevăr, să fi fost și ea inclusă în acest Cod fiscal, dar acum mergem în acest mod”, a răspuns ministrul Finanțelor.

În ceea ce privește scăderea TVA, ministrul a susținut că măsura ar putea fi aplicată încă de la 1 decembrie anul acesta.

Întrebat când va intra în vigoare scăderea TVA-ului, Eugen Teodorovici a spus: „E posibil să intre în vigoare chiar înainte de 1 ianuarie 2016, adică de la 1 decembrie 2015. Acesta ar fi termenul cel mai fezabil de devansare a acestei măsuri de reducere a TVA-ului de la 19%”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.