Ce mai spune premierul despre „Cumințenia Pământului”

Premierul Dacian Cioloş a declarat că Guvernul doreşte în continuare să cumpere „Cuminţenia Pământului”, însă trebuie ca Parlamentul să adopte OUG care se află acum în discuţie cu amendamentul privind acoperirea diferenţei de bani, care poate veni din Fondul de Rezervă al Executivului.

Cioloş a reiterat, într-o emisiune la Digi24, că baza legală privind „Cuminţenia Pământului se află în Parlament, unde se discută Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvern privind achiziţionarea operei. El a precizat că există un amendament depus, care permite cumpărarea operei prin acoperirea diferenţei necesare de către stat, însă este necesar ca Parlamentul să adopte OUG.

„Intenţia Guvernului este de a o cumpăra şi noi am adus şi aducem toate argumentele, însă în momentul în care Parlamentul ia o decizie, şi dacă ia decizia aceasta, de a adopta Ordonanţa propusă de Guvern cu acel amendament, există buget pentru a o plăti. Se poate plăti din Fondul de Rezervă”, a spus premierul.

Cioloş a menționat că Executivul nu poate veni în acest moment cu o nouă OUG, pentru că există decizii ale Curţii Constituţionale care împiedică Guvernul să emită Ordonanţe de Urgenţă pe un domeniu în care există deja proiecte discutate în Parlament.

Dacă Parlamentul nu va adopta OUG pe această temă, Executivul pregătește o hotărâre de guvern care să prevadă restituirea donațiilor.

Cioloş a criticat faptul că acum acest subiect este „speculat” de către partide şi spune că nu doreşte să facă din Brâncuşi „un agent electoral”, motiv pentru care, susține el, nici nu comunică des pe această temă.

Guvernul a adoptat, în şedinţa din 16 noiembrie, o serie de amendamente la proiectul de lege privind achiziţia ”Cuminţeniei Pământului”, prezentate Camerei Deputaţilor, printre ele fiind reglementarea procedurii de restituire a donaţiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.