Nițu a primit un memoriu de la Ghiță

Procurorul general, Tiberiu Nițu, a primit un memoriu din partea deputatului Sebastian Ghiță și a dispus trimiterea documentului la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, au declarat miercuri pentru AGERPRES surse oficiale.

Integral pe AGERPRES

Sursa: AGERPRES

Deputatul Sebastian Ghiţă a transmis săptămâna trecută o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor, după ce DNA l-a pus sub învinuire pentru noi fapte de corupție și i-a interzis să-și mai exercite mandatul, în care solicită conducerii Camerei „declararea unui conflict între puterile Statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională”, susținând că decizia procurorilor i se pare „cu potenţiale repercursiuni asupra democraţiei în România”.

„Doresc să vă aduc la cunoştinţă o situaţie deosebit de gravă apărută astăzi în raporturile mele, Sebastian Aurelian Ghiţă, deputat în Parlamentul României şi Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.
În urma extinderii cercetărilor întreprinse într-un dosar penal, procurorul de caz a dispus printre alte măsuri de modificare a controlului judiciar şi măsura următoare: „să nu desfăşoare activitate în calitate de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârşit fapta”. Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercursiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul României şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze de urgenţă în vederea limitării unui astfel de abuz. Sunt dispus să înaintez Biroului Permanent şi Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile Statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională”, se arăta în scrisoarea trimisă de Ghiţă către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

„Lipsa unei reacții acum va permite unui reprezentant al Parchetului să dispună într-o zi măsuri asupra unui număr atât de mare de parlamentari încât să modifice majorități și să schimbe configurații politice. Aștept un răspuns cât mai rapid în fața unui evident atac la valorile statului. Menționez că intenționez să înaintez sesizarea Procurorului General al României și ministrului Justiției precum și procurorului ierarhic superior”, mai spunea Ghiță în scrisoare.

Procurorii DNA Ploiești i-au adus la cunoștință săptămâna trecută lui Sebastian Ghiță că este urmărit penal pentru trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

Procurorii i-au interzis, în cadrul controlului judiciar, să părăsească Ploieștiul, să vorbească cu premierul Victor Ponta și să-și exercite mandatul de parlamentar.

Potrivit DNA, în perioada 2000 – 2015, Ghiță a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale.

„Banii au fost “spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar – bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si președințiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A.
Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei”, a precizat DNA într-un comunicat transmis miercuri.

Conform procurorilor, Ghiță a corupt alegătorii la alegerile parlamentare din 2012 pentru a fi ales deputat prin distribuirea de tigăi cumpărate de pe piața neagră, dar și pe cei din Republica Moldova la alegerile prezidențiale din anul 2014, în scopul obținerii de voturi pentru Victor Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.