Ce mesaje au transmis comunitățile de afaceri după ultimele măsuri ale Guvernului

Camera de Comerț Americană din România (AmCham), care reunește 400 de societăți americane, internaționale și locale, Consiliul Investitorilor Străini, cu 130 de companii membre ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 40 miliarde euro, și Romanian Business Leaders, comunitate formată din antreprenori și executivi români, înființată în 2011, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care Guvernul a adoptat recent o serie de modificări la Codurile penal.

Prima comunitate care a reacționat a fost AmCham. O altă reacție a venit de la Consiliul Investitorilor Străini. „CIS a susținut mereu predictibilitatea și transparența procesului legislativ și a apreciat rezultatele luptei anticorupție. Consiliul consideră că lupta împotriva corupției și reformele structurale trebuie să rămână o prioritate constantă a fiecărui guvern al României, dincolo de ciclurile electorale. Aplicarea principiilor statului de drept și ale economiei de piață, precum și respectarea legilor sunt ingrediente esențiale pentru un mediu favorabil dezvoltării economice pe termen lung, care să aducă prosperitate populației“, se arată într-un comunicat al organizației.
Comunicatea Romanian Business Leaders susține că, pentru prima dată din decembrie 1989, principiul conform căruia „nimeni nu este mai presus de lege“ este încălcat public, total și fără echivoc chiar de către actualul Guvern.
„Ordonanța de Urgență 13/2017, dată, la propriu, pe întuneric, în noaptea de marți, 31 ianuarie, legiferează imunitatea pentru abuzul în serviciu, inclusiv sub forma furtului din bani publici. De asemenea, proiectul privind grațierea condamnaților și exonerarea de răspundere a inculpaților membri de partid, sub pretext umanitar, afectează grav un deceniu de luptă anticorupție și anticoncurență neloială și legitimează reinstaurarea infamului «capitalism de cumetrie» care a ținut în loc două decenii societatea și economia românească“, se spune într-un comunicat al RBL. Potrivit reprezentanților organizației, fără integritate morală nu poate fi construit nimic sănătos, nici în societate și nici în economie. Organizaţia este consternată de atacul fără precedent asupra principiilor statului de drept realizat de actualul Guvern.
„Considerăm inacceptabilă fie și punerea în discuție a principiului fundamental «nimeni nu este mai presus de lege», nemaivorbind despre încălcarea flagrantă a acestuia și a normelor morale de bază – SĂ NU FURI. Miza încălcării acestui principiu nu este doar economică, nu este doar despre prejudicii de miliarde de euro din bani publici; nu este doar despre subfinanțarea spitalelor, școlilor și infrastructurii naționale de drumuri; este despre ce fel de țară vrem să construim. O țară în care furtul, ascuns sub denumirea benignă de abuz în serviciu, este transformat în normă chiar de către conducători sau o țară în care respectul pentru viața, munca și banii cetățenilor, pentru egalitatea în fața legii, prevalează în fața tendinței istorice a mafiei transpartinice, coagulată din 1989 încoace, de a confisca România“, se mai arată în comunicatul RBL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4561 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.