Ce MONEDĂ mai puțin obișnuită au decis să folosescă grecii

În condițiile în care retragerile de la ATM sunt limitate la 60 de euro pe zi iar depozitele în euro ar putea fi devalorizate prin convertirea în drahme, o soluție pentru greci de o ocoli restricțiile constă în convertirea în moneda virtuală bitcoin, transmite Reuters citată de AGERPRES.

Deși nu există cifre exacte, interesul grecilor în această monedă virtuală, care nu poate fi controlată de nicio autoritate monetară și poate fi transferată cu ajutorul unui smartphone, a crescut în mod exploziv în ultima perioadă.Integral pe AGERPRES

Sursa:AGERPRES

Grecia nu este în măsură să tipărească drahme pentru că ‘matrițele au fost distruse’, a declarat joi ministrul elen de Finanțe, Yanis Varoufakis, transmite AFP.

‘Nu avem capacitatea de a tipări drahme’, a declarat Yanis Varoufakis pentru postul public de radio australian ABC. Potrivit lui Varoufakis, în 2000, cu un an înainte ca Grecia să adere la zona euro, ‘una din măsurile pe care a trebuit să le luăm a fost să ne debarasăm de toate matrițele’, în conformitate cu principiul de bază a blocului potrivit căruia ‘uniunea monetară este ireversibilă’. ‘Ne-am distrus matrițele, nu mai avem matrițe cu care să putem tipări drahme’, a spus Varoufakis.

În ultimele luni tensiunile dintre autoritățile de la Atena și creditorii internaționali au crescut astfel că la finele săptămânii trecute premierul Alexis Tsipras a anunțat organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi.

Grecia a intrat marți în incapacitate de plată față de Fondul Monetar Internațional (FMI) după ce nu a plătit tranșa de peste 1,5 miliarde de euro, a anunțat instituția de la Washington. Marți a fost termenul scadent al plății.

„Confirm că plata (…) datorată FMI de către Grecia astăzi (marți – nr.) nu a fost făcută”, a spus purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, potrivit unui comunicat.

Grecia devine astfel prima țară dezvoltată care a acumulat restanțe de plată față de FMI și nu mai are acces la resursele financiare ale instituției.

Reuniţi în teleconferinţă marţi seară, miniştrii Finanţelor din zona euro au respins cererea Atenei de prelungire a planului de asistenţă financiară.

„Termenul-limită pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfârşitul săptămânii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astăzi”, a spus Peter Kazimir, ministrul de Finanţe al Slovaciei.

Preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a anunţat marţi seară că Guvernul Greciei va trimite noi propuneri miercuri, iar negocierile vor continua. Dijsselbloem a semnalat că un eventual nou plan de asistenţă va avea condiţii mai dure pentru Guvernul elen.

„Ar fi absurd să acceptăm solicitările Guvernului Greciei dat fiind că ei nu le acceptă pe ale noastre”, a spus Jeroen Dijsselbloem.

Ministerul Afacerilor Externe îi informează – printr-un comunicat de presă trimis la redacţie – pe cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Republica Elenă că autoritățile de la Atena au decis închiderea băncilor elene, cel puţin până la data de 6 iulie 2015, precum și limitarea extragerilor de numerar la 60 Euro/zi pentru clienţii băncilor locale şi numai pe teritoriul elen. Având în vedere desfăşurarea operaţiunilor de actualizare a echipamentelor și programelor informatice ale băncilor și ATM-urilor de pe teritoriul Republicii Elene, se recomandă cetăţenilor români să aibă în vedere şi posibilitatea apariţiei unor întârzieri ale tranzacţiilor bancare în cursul zilei de luni, 29 iunie 2015.

Cetățenii români care dețin carduri emise de băncile comerciale care funcționează pe teritoriul României vor avea, în continuare, posibilitatea de a efectua tranzacţii şi de a extrage numerar în conformitate cu limitele stabilite de instituțiile bancare emitente din România.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetățenilor români de a deţine suficient numerar pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, în eventualitatea unor întreruperi ale activităților bancare din această țară.

Pentru alte informaţii de interes, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte pagina de Internet www.mae.ro. Totodată, cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (poate fi descărcată gratuit din „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale (tulburări ale ordinii, perturbări ale serviciilor publice etc.) precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.