Ce ne-am face fără Internet?

Pentru mulți dintre noi, doar gândul că am putea fi privați de Internet fie și pentru câteva ore ne sperie teribil. Dar oare ce s-ar întâmpla dacă nu am mai avea deloc? Profesori de la diverse universități ale lumii au oferit răspunsuri la această întrebare pentru BBC.com.

În cadrul cursurilor pe care le predă la Universitatea din Stanford, Jeff Hancock le-a oferit o temă pentru acasă studenților, în care le-a cerut să nu mai folosească Internetul timp de 48 de ore și să discute ulterior efectele, la curs. „Când am intrat în clasă după weekend, era o mică revoltă în desfășurare. Studenții mi-au spus că ceea ce le-am cerut este nedrept și imposibil. Mi-au spus și că lipsa Internetului le-a afectat viața socială și i-a făcut pe părinți și pe prieteni să se îngrijoreze în privința siguranței lor“, povestește prf. Hancock.

Cum suntem mereu conectați la tehnologie, întrebarea este din ce în ce mai relevantă: Ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai fi Internet timp de o zi? Impactul nu este chiar acela la care v-ați gândi. În 1995, mai puțin de 1% din populație era online. Internetul era o curiozitate, folosit cel mai adesea în Vest. În prezent, mai mult de 3,5 miliarde de oameni îl folosesc – aproape jumătate de planetă – și numărul crește cu 10 oameni pe secundă. Potrivit unui centru de cercetare din SUA, jumătate din americani se conectează la Internet în mod constant, iar 73% din aceștia spun că îl folosesc zilnic. În Marea Britanie este cam aceeași situație: un studiu efectuat în 2016 a relatat faptul că 90% din adulți nu își imaginează viața fără tehnologie. „Cea mai mare problemă este că oamenii nu înțeleg că Internetul le invadează aproape fiecare aspect al vieții“, spune William Dutton, profesor la Universitatea din Michigan și autorul cărții „Societatea și Internetul“.

Cyber-atacurile, o amenințare reală

Rețeaua de Internet nu este impenetrabilă. În teorie, ar putea fi „capturată“, la nivel global sau național, pentru o perioadă. Cyber-atacurile sunt doar o posibilitate. Hackerii pot destabiliza rețeaua prin „plantarea“ de software-uri menite să atace vulnerabilitățile routerelor (dispozitivul care permite traficul de Internet). Închiderea serverelor unui anumit domeniu de activitate ar putea cauza distrugere în masă, împiedicând site-urile să se încarce. De asemenea, tăierea cablurilor subacvatice care transportă volume mari de rețea între continente ar putea duce la întreruperea comunicării între o țară și alta. Unele guverne au switch-uri speciale care pot întrerupe conexiunea la Internet în țara lor. Egiptul a „apăsat“ acest buton în 2011 pentru a fi mai dificil pentru protestatari să își coordoneze activitatea. De asemenea, senatori din SUA au propus acest lucru pentru a-și apăra țara de un atac cibernetic. A crea switch-ul nu este însă deloc ușor de realizat. Cu cât este mai mare nivelul de dezvoltare al țării, cu atât este mai greu să oprești Internetul. Pur și simplu există prea multe conexiuni între rețelele naționale și internaționale.

În lipsa Internetului, oamenii vor suferi de efecte psihologice precum izolare și anxietate. „A fost creat cu un scop: să ne permită să comunicăm între noi. Suntem obișnuiți să ne conectăm cu oricine, oricând, oriunde“, povestește prof. Hancock. În 1975, un incendiu la Compania de Telefonie din New York a întrerupt serviciul de telefonie într-un bloc cu 300 de locatari, pentru 23 de zile. Cercetătorii au aflat atunci că oamenii au simțit imediat lipsa telefonului, în special când s-au aflat în imposibilitatea de a mai comunica cu cei dragi. „Există ideea că lipsa tehnologiei îi va face pe oameni mai sociabili, dar eu cred că este greșită. Cei mai mulți utilizatori de Internet sunt mai sociabili decât cei care nu îl folosesc“, spune Hancock. Lomborg, de la Universitatea din Copenhaga, este de acord: „Probabil că nu ne vom apuca să vorbim cu străinii prin autobuz dacă n-am avea smartphone-uri, în niciun caz. Lipsa conexiunii ar putea să-i facă pe oameni mai sociabili doar în anumite situații. Spre exemplu, ar putea să vorbească cu colegul de muncă, în loc să-i trimită un e-mail“.

Cu toate acestea, sentimentul ar fi efemer. „Pierderea Internetului ar putea să îi determine pe oameni să observe lucrurile importante din viață. Aș vrea să cred că lipsa Internetului ne-ar putea face să fim mai raționali și mai profunzi. Eu încă mai sper ca studenții mei să supraviețuiască fără Internet măcar un weekend“, adaugă Jeff Hancock.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.