Ce ne arde mai tare, problema cu puşcăriile sau spitalele?

Un comentator la o postare pe Facebook, răspunzându-i altuia ce se declara sprijinitor al proiectului de lege pesedist vizând graţierea puşcăriaşilor cu pedepse de până la 5 ani şi modificarea Codului Penal în ce priveşte dezincriminarea unor fapte de corupţie sub un plafon de 200.000 de euro şi a fel de fel de abuzuri în serviciu după criterii asemănătoare, se întreba de ce îl arde pe Dragnea problema supraaglomerării puşcăriilor şi a condiţiilor mizere de care au parte deţinuţii, în loc să-l ardă grija spitalelor, unde nu doar confortul unor oameni cinstiţi e în discuţie, ci chiar viaţa le e în pericol şi se curmă adeseori în mod tragic, ceea ce, să recunoaştem, nu se întâmplă prin puşcării.

E într-adevăr o problemă de bun-simţ, tot pe atât cât, indiferent de îndreptăţirea sau neîndreptăţirea din punct de vedere juridic în care s-ar afla problema, adevărata urgenţă este de departe la spitale, acolo unde au de suferit oameni nevinovaţi, şi nu ditamai afaceriştii sau politicienii oneroşi, cu buzunarele pline.
Răspunsul e la îndemâna oricui, ştiut fiind că pe dl. Dragnea îl aşteaptă un nou proces în care e posibil să fie condamnat la închisoare, situaţie în care devine efectivă şi prima pedeapsă de acest fel, dar cu suspendare, nemairămânându-i decât două variante, precum lui Adrian Năstase. Fie o tentativă, reuşită sau nu, de a-şi trage un glonţ în cap, fie acceptarea cu seninătate a sentinţei.

Nu vă neliniştiţi prea mult! Cunoscându-l pe om, nu cred că şi-ar putea imagina cineva, din partea acestuia, gestul dramatic din prima variantă. El este omul aranjamentelor, în orice situaţie ar fi pus şi, chiar la poarta iadului de-ar ajunge, ar încerca un „deal” cu portarul fiorosului stabiliment. Iar dacă e vorba de aranjamente, nimic nu l-ar aranja mai deplin pe onorabilul şi venerabilul conducător de partid, de guvern şi de ţară, azi-mâine, decât o asemenea lege care, dată fiind urgenţa ordonanţei, devine efectivă imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

O ţară întreagă a mirosit care e miza afacerii, doar că, aşa cum se întâmplă de obicei, s-a împărţit pe din două. O parte e indignată de mârşăvia unei asemenea măsuri, mai ales că în campania electorală PSD n-a suflat o vorbuliţă despre ea, trâmbiţând în schimb din fundul bojocilor măririle de pensii & salarii şi eliminarea de taxe. Cealaltă parte, desigur, fie din lipsă de informare, fie din pur partizanat, ia apărarea proiectului de lege până în pânzele albe, punând în cârca potrivnicilor influenţa lui Soros în primul rând, calul de bătaie, mai nou, al PSD, când e să iasă din vreo încurcătură.

Îndârjirea cu care se pune problema, de o parte şi alta, tot precum somnul raţiunii cu alte ocazii, naşte monştri. Duminică seara, pe 22 ianuarie, străzile marilor oraşe s-au umplut de manifestanţi împotriva plănuitei ordonanţe, iar în zilele următoare ne aşteptăm, potrivit promisiunilor, la contramanifestaţii pesediste care să adune un număr dublu sau triplu de participanţi, conform promisiunilor.

Proaspăt întors de la Washington, unde, contra unei sponsorizări generoase, a fost admis să dea mâna cu cel ce urma să devină oficial preşedinte al primei puteri mondiale, Dragnea a plasat punctul pe „y” acuzându-l pe Iohannis că ar fi pus la cale nimic altceva decât o mineriadă, dacă tot era să vorbească de funie în casa unui eventual spânzurat, Ion Iliescu. Şi, desigur, acuzaţia nu e decât un preambul la ceea ce ar urma să devină un al doilea referendum, prilejuit de o posibilă suspendare a lui Iohannis. Vorba din basme: în luptă dreaptă să ne batem, sau în referendumuri cusute cu aţă albă să ne bălăcărim?

Iohannis s-a cam obişnuit deja cu damoclesiana sabie a suspendării, care i se flutură deasupra capului încă dinainte de numirea noului prim-ministru şi, într-adevăr, o poate aştepta liniştit, atât timp cât va apăra o cauză dreaptă, la care grosul populaţiei, chemată la vot, nu va achiesa vreodată.

Pe de altă parte, s-ar putea ca onorabilul Dragnea să-şi joace ultima carte, având în vedere că îşi va pierde pentru totdeauna traseul politic fulminant din ultima vreme, sau, târâş-grăpiş, va face cunoştinţă cu condiţiile de care se bucură mult iubiţii săi încarceraţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Ulmeanu 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.