Ce ne poate motiva să slăbim

Când te-ai hotărât să slăbești, trebuie să fii conștient că urmează să faci multe schimbări, nu doar din punctul de vedere al alimentației, ci și al stilului de viață. Se poate însă să-ți lipsească motivația, esențială, de altfel, în reușită. Potrivit specialiștilor, sunt mai mulți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a fi determinat să-ți schimbi stilul de viață.

„Uneori, oamenii se simt mai puțin motivați pentru că pierd din vedere de ce fac toate schimbările“, spune Edwina Clark, nutriționist. Motivul pentru care vrei să slăbești trebuie să fie clar în mintea ta și potrivit pentru tine. El va reprezenta nu numai acel „brânci“ să faci marele pas la început, dar te va ajuta să te reconcentrezi după fiecare etapă pe care ai depășit-o. „Motivația insuficientă poate fi un simptom al altor factori, cum ar fi oboseala, nivelul ridicat de stres și sentimentul de copleșire“, spune Clark. Încearcă să afli de ce te simți nemotivat și creează strategii care să te ajute să reiei­­­­ lupta cu tine însuți. De exemplu, dacă ți-e teamă de eșec, poți începe cu schimbări care durează cinci minute sau mai puțin: cum ar fi să faci un smoothie sau să meditezi. Dacă bifezi una dintre activități pe lista cu lucruri de făcut, vei recăpăta încrederea în procesul pe care trebuie să-l urmezi, adică în tine însuți.

Mici obiective pentru realizări mari!

Întocmirea unui plan încă de la început ar putea fi copleșitoare pentru tine, mai ales dacă nu ai nici cea mai vagă idee de unde ai putea începe. Așa că poți începe cu un jurnal în care să notezi tot ce mănânci. Te vei simți mai încrezător și vei avea control asupra obiceiurilor alimentare. „Este mai important să faci mici schimbări în obiceiurile curente, în loc să încerci să urmezi o nouă dietă“, spune dieteticianul Nancy Snyder. În timp, vei observa progresele pe care le faci și care te pot ajuta să rămâi motivat pe parcursul întregului proces.

„Dacă te concentrezi pe cifre, s-ar putea să devii frustrat, cum ar fi în cazul în care numărul de kilograme pierdute este mai mic decât cel pe care îl preconizai“, spune medicul Adrienne Youdim de la Centrul de Nutriție din Beverly Hills. Ea ne sfătuiește să ne propunem mici obiective, care să nu aibă legătură cu numărul de kilograme: cum ar fi să înlocuiești sucurile carbogazoase cu apă minerală sau să faci o plimbare seara, după cină, sau să mănânci mai multe legume decât carne. Încearcă să îndeplinești fiecare obiectiv unul câte unul. „Încercarea de a-ți rearanja întregul stil de viață deodată, încă de la început, este incredibil de dificilă și, în final, poate duce la dezamăgire“, spune Clark.

„Obiectivele realizate unul câte unul construiesc încrederea în tine, dar și eficacitatea. Imediat după ce ai decis care îți este obiectivul, trebuie să te organizezi și tot ce ți-ai propus să se întâmple. De exemplu, dacă unul din obiective este să prepari trei mese de prânz pe săptămână, pentru un meniu sănătos, trebuie să cauți și să alegi rețetele, să cumperi mâncarea de care ai nevoie și, mai ales, să te asiguri că ai timp pentru asta.

Schimbările nu sunt ușoare

Durează să înlocuiești un obicei rău cu unul bun, așa că este nevoie să insiști până când noua regulă va deveni una firească, spune Bowerman. „Nu contează cât de nesemnificative par obiectivele tale. Dar dacă ții o evidență a activității, asta te va încuraja să continui cu noile obiceiuri“, declară ea.

Eșecurile sunt inevitabile, așa că în loc să le lași să te domine, cel mai bine înveți din ele. „Timp îndelungat tu ai făcut anumite lucruri, pe care acum vrei să le schimbi. Nu va fi ușor pentru tine, dar o poți face pas cu pas. De exemplu, dacă ai mâncat o felie de tort sau o prăjitură în plus, încearcă să mănânci o porție în plus de legume a doua zi. Doar pentru că ți-ai propus ceva, nu înseamnă că e bătut în cuie. Dacă ești flexibil în ceea ce privește obiectivul tău sau modul în care să-l atingi te va ajuta să mergi mai departe. Un progres cu pași mici este mai bun decât să stai pe loc. Am încurajat întotdeauna oamenii să privească pierderea în greutate ca o călătorie, mai degrabă decât o destinație“, spune Bowerman.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.