Ce nu pricepe Carmen Dan

 Faptul că se pensionează mai mulți polițiști decât pot produce unitățile de învățământ de profil
 Slaba gestionare a resurselor umane și proasta administrare a fondurilor MAI
 Uzul de armă nu este adaptat nevoilor și riscurilor la care se expun zilnic polițiștii
 Slaba echipare a polițiștilor care lucrează în zone cu pericol ridicat
 Tehnica învechită și lipsa carburantului pentru efectuarea misiunilor zilnice de patrulare
 Posturi de poliție în ruină, în special în mediul rural
 Salariile de mizerie, mai ales pentru cei care lucrează în teren și nu fac muncă „strategică“ din birou
 Armamentul învechit și ineficient, neadaptat noilor cerințe privind securitatea antiteroristă
 Degradarea accentuată a gradului de încredere al cetățenilor, având în vedere eficiența polițiștilor, dar și cazurile de corupție

Tragicul eveniment care a avut loc joi seară în Gara Burdujeni din județul Suceava, când un polițist a fost ucis cu mai multe lovituri de cuțit, arată faptul că Ministerul Afacerilor Interne gestionează foarte prost resursa umană. Conform sindicaliștilor, în prezent, numai în Arma Poliție există un deficit de personal de 20.000 de oameni. Astfel, pentru a face față misiunilor zilnice, unele departamente sunt obligate să asigure prezența pe tură a unui singur om. Așa s-a ajuns la evenimentul din Gara Burdujeni, unde Ioan Beșa (23 ani), un tânăr care are două condamnări în Spania pentru vătămare corporală gravă, a aplicat aproximativ 40 de lovituri de cuţit, din spate, asupra agentului de poliție Sorin Vezeteu.

Martorii au declarat că polițistul a încercat să se apere, dar furia loviturilor l-au pus la pământ. Chiar și acolo, agresorul a continuat să-l lovească cu cuțitul. Agresorul a fost prins de alți doi polițiști care patrulau într-un tren oprit în Gara Burdujeni. La reținerea agresorului au participat și doi cetățeni. Potrivit declaraţiilor ministrului Afacerilor Interne, Sorin Vezeteu se afla în tură cu cel puţin încă un poliţist, însă în momentul atacului era singur, celălalt poliţist fiind la o distanţă de 100-150 de metri de el.
Premierul Mihai Tudose a anunţat că patrulele nu vor mai fi niciodată asigurate de un singur poliţist, acesta afirmând că a discutat cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, după ce poliţistul Sorin Vezeteu a fost omorât. „Am vorbit şi cu sindicatele şi cu doamna ministru, trebuie să evităm, fiindcă gradul de periculozitate al acelei munci de a patrula de unul singur este înfiorător. Şi nu patrulează în locuri liniştite, ci patrulează în cele în care există potenţial negativ. Patrulele nu vor mai fi niciodată asigurate de un singur om. Îşi pune viaţa în pericol absolut gratuit“, a declarat Mihai Tudose.

Pe de altă parte, Sindicatul Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC) susține că, ţinând cont de efectivele actuale, nu se poate face patrularea cu doi oameni, aşa cum a cerut premierul Tudose, fiind nevoie de 20.000 de oameni angajaţi la nivel naţional. „Din punctul de vedere al efectivelor actuale şi dacă ţinem în fiinţă aceleaşi unităţi de poliţie, nu este posibil. În mediul rural şi în poliţiile de transporturi feroviar şi naval, cu certitudine nu este posibil. Acum funcţionăm în mediul rural şi în poliţiile de transporturi feroviar şi naval 80 la sută pe sistem de avarie, cu un singur om pe schimb. Schimburile doi şi trei, de regulă, sunt asigurate de un singur poliţist, din lipsă de efective“, a declarat preşedintele sindicatului, Dumitru Coarnă.
Acesta a precizat că sunt două modalităţi pentru ca patrularea să nu se mai facă cu un singur om: ori se restrâng posturile de poliţie teritoriale, ceea ce înseamnă închiderea unora dintre acestea, ori se angajează oameni. „Pentru viitor, trebuie diminuat deficitul de personal. Pe noi ne-a chemat doamna ministru luni (n. red. – azi) la o discuţie pe tema asta. Ar trebui o reanaliză a acestor posturi de poliţie din rural şi o comasare a lor cu un anumit grafic de patrulare, unde să formezi din minimum doi poliţişti tura de serviciu. Să cooptăm şi Jandarmeria, mă gândesc la o acţiune comună cu Jandarmeria, să ne ajute în mediul rural. Soluţia clară, optimă, este de angajare de oameni. Noi cârpim, folosim tertipuri pe termen scurt, ca să încercăm să rezolvăm, dar nu ţine, nu sunt oameni. În momentul ăsta, cu 20.000 de oameni la nivel de ţară, cred că putem să respirăm cât de cât uşuraţi şi să formăm aceste patrule în rural, în poliţie transporturi, ordine publică. 20.000 de oameni, ca să funcţionăm cu doi poliţişti pe tură.“

„Carmen Dan să ia măsuri sau să-şi dea demisia!“

Poate că moartea lui ar fi putut fi evitată, dacă MAI n-ar fi permis ca poliţiştii să lucreze singuri pe tură, acuză Elim Păscuț, liderul sindicatului poliţiştilor Diamantul, arătând că acest caz nu este singular. „Se pretinde că sunt 80.000 de poliţişti, cu 20.000 de posturi vacante. Noi ştim că cele opt secţii regionale de poliţie transporturi au efectivele la jumătate, fiind o practică efectuarea serviciului în gări de către poliţişti, singuri, în special noaptea. Ministrul MAI trebuie fie să ia măsuri urgente şi hotărâte pentru îmbunătăţirea securităţii personale a poliţiştilor din stradă, fie să-şi dea demisia. De când a ajuns pe scaunul de ministru, Carmen Dan a arătat că ştie doar să fie un executant. Şi că ştie să dea bine în poze. Nu am văzut nicio iniţiativă personală din partea acestei doamne, demnă de un ministru“, adaugă Păscuţ.

Jandarmi atacați cu drujbe și topoare

La două zile de la evenimentul din Gara Burdujeni, sâmbătă, o echipă formată din jandarmi şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Argeş a fost atacată de un grup de persoane, în timpul unei acţiuni de control efectuate într-o pădure din județul Argeș. Militarii au tras mai multe focuri de avertisment pentru dispersarea agresorilor. Incidentul s-a petrecut într-o pădure din zona satului Păuleasca, într-o comunitate de romi aflată pe teritoriul administrativ al comunelor Mălureni şi Miceşti. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş, nimeni nu a fost rănit, iar persoanele care au atacat echipa de control sunt căutate de forţele de ordine. „A fost o acţiune cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Argeş. În momentul în care au oprit un transport de material lemnos pentru control, jandarmii şi lucrătorii silvici au fost agresaţi, a venit o altă maşină cu cetăţeni de etnie romă, care a încercat să-i lovească. În acel moment au fost trase focuri de avertisment“, a declarat locotenentul Cătălina Turcea, purtător de cuvânt al IJJ Argeş. În pădurile din zona localităţii Păuleasca sunt frecvente furturile de material lemnos, fiind înregistrate mai multe cazuri în care suspecţii au devenit agresivi în timpul controalelor.

Ucis în postul de poliție

Șeful de post din Vișeul de Jos, Gheorghe Nistor, 48 de ani, urma să se pensioneze la sfârșitul acestui an, după 20 de ani de carieră în MAI. Nu a mai apucat. În ziua de 5 ianuarie 2017 a fost găsit mort în biroul său. Era înjunghiat, iar arma din dotare dispăruse. La scurt timp după eveniment, au fost reținuți frații Adrian și Marius Tomoiagă. Aceștia nu și-au recunoscut fapta.
„Este strigător la cer să mai acceptăm ca un sistem condus de oameni incompetenți să ne pună în primejdie viața, zi de zi, prin deciziile pe care le iau. Colegul nostru a fost planificat singur în serviciu, aspect care i-a fost fatal“, spuneau la vremea aceea reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni, Europol.

„Băi fanfaronilor!“

Fost şef IPJ Buzău, colonelul (r) Ion Marin, cunoscut în mediul online și pentru mesajele sale pline de substanță la adresa Poliției, a publicat o postare legată de uciderea agentului Sorin Vezeteu.
„O nouă dramă lovește Poliția Română. În ziua când media anunța că regele veiozelor a fost condamnat pentru uciderea unui polițist aflat în misiune, un alt coleg, aflat la datorie, a fost hăcuit de un nemernic pe peronul din Suceava, pe motiv că nu suportă polițiștii. Este tragic că evenimentele de acest gen se înmulțesc pe fondul nepăsării autorităților în a
adopta un cadru legislativ care să ofere o protecție reală celor puși să vegheze la liniștea și siguranța noastră. În loc să ia în calcul experiența pozitivă acumulată în țările tradițional democratice, aleșii noștri și lacheii numiți doar pe criterii politice sprijină niște nonvalori ca să ajungă în fruntea structurilor sindicale, ca nu cumva să se exagereze cu cereri referitoare la respectarea drepturilor, iar ocuparea scaunelor să fie cât mai îndelungată. Pe fondul degradării tot mai accentuate a climatului de siguranță publică, mai-marii noștri tac mâlc, iar liderii sindicali se afișează pe la televiziuni bătând apa-n piuă cu niște declarații voit academice, sporind tot mai mult ideea de milițianism. Polițistul român are cea mai prostă protecție legală din UE și nimeni nu face absolut nimic. Gulerații ies la bilanțuri și se împăunează cu rezultate care nu le aparțin, rezultate obținute de anonimii care știu când pleacă de acasă, dar nu știu dacă se mai întorc. Da, meseria de polițist operativ, nu de «birou», este una plină de riscuri asumate, dar când reprezentanții statului și liderii de circumstanță din fruntea asociațiilor profesionale nu fac nimic pentru diminuarea acestora, nu vom avea nimic bun. Realitatea demonstrează, încă o dată, că acolo unde se amestecă interesele politice cu cele profesionale, nu poate ieși nimic bun. Băi fanfaronilor, credeți că familiile celor uciși erau interesate de condoleanțe, ajutoare de înmormântare și avansări post-mortem în grad profesional? Voi vă trimiteți copiii să studieze în străinătate, aveți grijă să aibă de toate… de copiii celor uciși în misiuni, pe fondul nepăsării voastre, cine are grijă? Aveți puterea să-i priviți în ochi și să le spuneți de ce tații lor nu mai vin acasă? Cine le va purta grija să ajungă la maturitate feriți de tentații?“, a scris Ion Marin pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.