×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 03:54
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Ce se mai restructurează prin târg
CE Oltenia își vinde bisericile neprofitabile

Conducerea gigantului energetic Complexului Energetic Oltenia a anunţat că va face o mie de disponibilizări în luna mai, față de două mii câte a cerut acționarul minoritar Fondul Proprietatea. În schimb, cele patru federații din companie și administrația companiei au căzut de acord și au semnat un act adițional la actualul Contract Colectiv de Muncă, în care sunt prevăzute facilitățile obținute la negocierile din ultima lună. Astfel, de la 1 aprilie 2017, minerii și energeticienii vor primi tichete de masă de 15 lei, cotă de cărbune de 500 de lei, două prime de 1.000 de lei și una de 950 de lei, sâmbete și duminici plătite 87% și ziua de naștere - zi liberă plătită. Aceste disponibilizări vin pe fondul unui rezultat dezastruos al companiei, cu pierderi de aproape de 140 de milioane de lei în primul semestru din 2016 și de aproape 900 de milioane de lei în 2015. În paralel, CEO trebuie să vând activele neperformante, precum bisericile și terenurile pentru care plătește taxe imense. „O altă restructurare pe care i-am cerut-o directorului general, și care nu a fost prevăzută în planurile anterioare, este cea a activelor care nu produc nimic, activelor neperformante, și mă refer în primul rând la acele vetre de sat pe care le are în posesie CE Oltenia: biserici, terenuri de sport, de fotbal, islazuri. Am cerut ca toate aceste active care generează cheltuieli mari să demareze discuții cu autoritățile locale, ca să le cedeze”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, pentru News.ro.

Recent, secretarul de stat din minister, Corina Popescu, a declarat că CEO are o grămadă de active care nu țin de afacerea de bază. ”Au cimitire, biserici, şcoli, clădiri, drumuri naţionale. Le păstrează în patrimoniu, plătesc taxe, au obligaţia de a le întreţine. Sunt nişte bani care nu au legătură cu domeniul lor de activitate, dar care pun presiune pe ceea ce produc ei, în costul megawatt-ului aceste costuri se reflectă. Au multe alte costuri care nu ar trebui să fie acolo”, a spus Popescu. Producătorul de energie nu încasează niciun ban din aceste activităţi, care au fost generate de exproprierile pentru diverse perimetre. "În momentul în care un sat se strămută dintr-o parte în alta, complexul energetic îşi asumă toate costurile legate de aceste strămutări”, a mai declarat Popescu. În extracţia de cărbune, la CEO costul cu resursa umană este de 55%. ”Cu astfel de costuri nu vor supravieţui niciodată. Sigur, fiecare companie se bazează doar pe o singură sursă de producţie, model unic în Europa. Sigur, asta se întâmpla în anul 2000, dar acum este 2016, companiile au avut bani de investiţii, nu le-a oprit nimeni să facă investiţii”, a precizat secretarul de stat. Complexul Energetic Oltenia deţine şi ”trei centrale pe firul apei şi plăteşte de trei ori aceeaşi apă, acest lucru se vede în preţul MWh produs”, a mai spus Popescu.

Cosmin Pam MateiPublicat Luni, 20 martie 2017
2238
 | 5
 | 2
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANUL
-1
INTERESANT ARTICOL !!!!!!!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Matei
+2
Dupa mine, a isi vinde bisericile ( !) este un gest nesabuit. La biserici nu ar trebui sa se renunte nici chiar in ultima instanta, stiut fiind ca respectivii pot deveni rentabili doar printr-o .. minune !
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 47 minute