Ce pagube ar putea provoca exportatorilor români deprecierea lirei sterline

Exportatorii români pot pierde zilnic 1,5 milioane de euro dacă lira sterlină se va deprecia cu 15%, a declarat Mihai Ionescu, copreşedintele Consiliului de Export al României. În ultima săptămână, moneda britanică a pierdut déjà 8% în fața leului. „La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerţul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export şi 1,6 miliarde import. Deci, balanţa este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creştere a exportului de 15% şi de 5% la importuri, deci se menţine trendul de balanţă activă”, a spus Ionescu.

Cursul leu-liră a câștigat azi 24 de bani față de cel anunțat de Banca Națională a României la finele săptămânii trecute, când lira pierduse alți 22 de bani. Cursul BNR valabil astăzi este de 5,4295 lei pentru o liră sterlină. Lira s-a depreciat continuu faţă de leu de la începutul săptămânii trecute, deprecierea atingând deja 8%.

România vinde în Marea Britanie în principal mașini și echipamente, 47% din exporturi, confecții, 23%, autovehicule și component auto, 18%. Mihai Ionescu a sugerat faptul că BNR ar trebui să intervină pentru temperarea deprecierii lirei, având în vedere că „nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească”. Totodată, acesta a cerut autorităților să adopte măsuri pentru compensarea companiiloe care pierd de pe urma Brexit-ului. Conform Bloomberg, moneda britanică a adunat până la jumătatea zilei o nouă cădere de 3,1%, adăugându-se pierderii de 8,1% de vineri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.