În urmă cu exact un an ONG-urile și liberalii scoteau lumea în stradă la Varșovia. Partidul lui Jaroslaw Kaczynski era împiedicat de acțiunile de protest ale deputaților opoziției să treacă legea bugetului. În paralel, puterea a trecut o lege care limita accesul jurnaliștilor la lucrările parlamentului. Totul a culminat cu transformarea protestelor într-o acțiune de blocare a ieșirilor din clădirea legislativului și inevitabile ciocniri cu poliția.
După un an, Consiliul Național al Audiovizualului din Polonia (KRRiT) a luat o decizie privind modul în care au fost relatate aceste evenimente de către presă. KRRiT a decis, pe 11 decembrie, să amendeze cu circa jumătate de milion de dolari televiziunea TVN24, pentru acoperirea protestelor, considerând că postul „a încălcat legea promovând activități ilegale și încurajând comportamente care amenință securitatea“.
Suma reprezintă circa 1% din venitul televiziunii pe 2016 (maximul permis de legea poloneză). Inițial, KRRiT a dorit impunerea unei amenzi de 70 de ori mai mari. TVN24 nu este o televiziune cu finanțare poloneză, ci americană, deținută de trustul Scripps Network Interactive. Prin urmare, reacția presei americane a venit imediat, cu Anne Applebaum și The Washington Post în prim-plan, cu un editorial semnat de întreaga echipă editorială – „Contrarevoluția autocratică a Poloniei merge înainte.“
Vom cita doar fraza de început și cea de final a editorialului: „În urmă cu o generație, Polonia a condus lupta de înlocuire a totalitarismului din Europa Centrală cu democrația liberală (…). Dacă Trump nu va zice nimic despre libertatea presei și statul de drept în Polonia, contrarevoluția poloneză va fi încurajată“. Reuters și Financial Times se adaugă corului criticilor, la fel și mulți ziariști polonezi, care susțin că acoperirea mediatică a protestelor, chiar și ilegale, este datoria presei, și că decizia KRRiT este „un omagiu adus lui Goebbels“.
Alții consideră că TVN24 a fost implicat într-o tentativă de „lovitură de stat“, invocată în decembrie 2016, și de premierul Poloniei și ministrul de Interne. „Amenda e foarte bună, doar că e prea mică pentru a-i pedepsi pe acești propagandiști“, spune Witold Gadowski, membru în Asociația Jurnaliștilor. „Propagandiști“ sunt considerate și publicațiile trustului german Axel Springer Media AG.
Presa vestică a avut muniție împotriva guvernului polonez și pentru că legile justiției din Polonia au fost criticate de Comisia de la Veneția, pe 8 decembrie. Pe 2 decembrie, ministrul Tudorel Toader a prezentat legile românești ale justiției la Comisia de la Veneția, iar la distanță de un an față de Polonia, protestele antiguvern din București se mută tot la Parlament.
Bravo Washinton Post.
Ce interesant.
Deci ONG-istii astia i-au prostit si pe polonezi.
Care va sa zica … prostimea este tot prostime indiferent de tara.
Totusi …iata ca mai exista si tari in care lingaii ONG-istilor mai si platesc.
Polonia NU e colonie americana, asa cum n-a fost nici colonie sovietica. Romania A FOST colonie sovietica, a incercat Ceausescu sa o scoata, partial reusise, fapt pt care romanii l-au impuscat si s-au asezat repede sub stindardul american. Acuma Romania este mandra COLONIE AMERICANA. Asa ca, in Romania nu se va intampla nimic contra intereselor americane, ci numai IN FAVOAREA INTERESELOR AMERICANE.
Bravo Polonia! Iata cum un stat membru UE&NATO nu a uitat cum vestul l-a tradat in 1939….